fbpx

Lover / Regler

Rett til båtplass på en annens eiendom

Mange hytter i Norge har rett til båtplass på en annens eiendom.

Les mer..

Byggeforbudet i strandsonen – med «nye briller» på gammel praksis

Strandsonen er et hett tema i mediene og i det politiske ordskiftet.

Les mer..

Ferdigattest

Skal du selge fritidsboligen din? Har du nødvendig ferdigattest på plass?

Les mer..

Tomtefeste – grunneiers forkjøpsrett

I utgangspunktet har festeren rett til å overføre/selge sin festerett til andre. Eiere av hus, hytte og andre bygg, på festet grunn, står altså fritt til å overføre/selge sine bygninger sammen med festeretten. Men annet kan være bestemt i festekontrakten eller følge av festeformålet, jf tomtefesteloven § 17, første ledd.

Les mer..

Del 3 – Kjøpe hytte? Dette bør du undersøke og følge opp

Upresise opplysninger ved eierskifte skaper konflikter. Her er advokatens råd for å unngå problemer. Del 3 – vann/kloakk, hogst og rettslige skritt.

Les mer..

Del 2 – Kjøpe hytte? Dette bør du undersøke og følge opp

Upresise opplysninger ved eierskifte skaper konflikter. Her er advokatens råd for å unngå problemer. Del 2 – veirett, parkering og tilgang til sjø

Les mer..

Del 1 – Kjøpe hytte? Dette bør du undersøke og følge opp

Upresise opplysninger ved eierskifte skaper konflikter. Her er advokatens råd for å unngå problemer. Del 1 – en introduksjon og informasjon rundt festetomter.

Les mer..
Illustrasjonsfoto av Vestfold-kysten

Regulering av festeavgift

Stortinget endret tomtefesteloven flere ganger i et forsøk på å rydde opp i rettstilstanden, da det har vært mange tvister i rettssystemet. Likevel har det vist seg å være en vanskelig oppgave å balansere hensynene mellom grunneier og fester. På den ene side står grunneiernes eierskap og interesse i tomten. På den andre siden står festernes interesse i trygghet og forutberegnelighet for boliger og fritidsboliger. Denne avveiningen har ledet til kompromissordninger som i en del tilfeller kan være kompliserte å forstå.

Les mer..

Kommuneplanens arealdel og strandsonen

I strandsonen er det flere grep som kan gjøres i en kommuneplanprosess, avhengig av om det er et lokalpolitisk ønske om å skjerpe forvaltningen av strandsonen eller å nyansere forvaltningen av eksisterende områder for bebyggelse beliggende i strandområdene.

Les mer..

Påvirkning av ny avhendingslov

Kjøp og salg av eiendom er noen av de største beslutningene vi tar gjennom livet. Trygghet rundt valg og ikke minst økonomi er avgjørende, og dette var bakgrunnen for de lovendringene som trådte i kraft på avhendingslovens område i januar 2022. Lovgiver ønsket færre konflikter og en tryggere bolighandel.

Les mer..
Foto av strandsonen, illustrasjon hytteavisa.no

Ferdselsrett i strandsonen. Kyststi

Ferdselsrett kan følge av avtale eller hevd samt av friluftsloven. Når det ikke foreligger avtale, alders tids bruk eller hevdede rettigheter, vil det være friluftsloven som gjelder. Her får du mer informasjon om forhold rundt denne.

Les mer..
Illustrasjonsfoto av stengsel i strandsonen

Stengsel til fortrengsel

Adgangen til å sette opp stengsler på egen eiendom som vanskeliggjør utøvelse av allemannsretten.

Les mer..

Skatteutvalget foreslår skjerpet skatt på hytter og bolig – hva nå?

Det regjeringsoppnevnte skatteutvalget fremla 19. desember 2022 sitt forslag til endrede skatteregler. Som hytteeier bør man der- for vurdere om det er noe man kan gjøre før nye og strengere skatteregler blir innført.

Les mer..
Foto av havutsikt Larvik kommune

Sjekk bestemmelsene om bebyggelse i din hytte-kommune

Vi har sjekket opp noen forhold som mange er opptatt av i de ulike kommuneplanene i Vestfold – det vil si hvor mye man kan bygge ut. Det er bebygd areal, mønehøyde og gesimshøyde.

Les mer..

Hytte med «noko attåt»?

Ikke sjelden selges hytter med noen ekstra goder som for eksempel rettigheter til brygge eller båtplass. Dette kan aktualisere en rekke spørsmål, og i denne artikkelen skal vi se litt nærmere på ulike måter slike rettigheter kan være sikret på og hvilke fallgruver du som hytteeier bør være oppmerksom på.

Les mer..
Foto av skjærgården i Vestfold

Innløsning av festetomt

Det gir trygghet, selvbestemmelse og normalt lavere kostnader å bli eier av egen hyttetomt. Dessverre er det flere fallgruver og unntak i regelverket som kan skape usikkerhet rundt en innløsningsprosess. Hytteeier er spesielt utsatt og må følge med.

Les mer..
Foto av gul hytte

Unngå skattefeller ved utleie av hytta

Mange eier fritidseiendom i Norge. Kjøpet finansieres gjerne med en kombinasjon av egenkapital og lån. Kjøpet og driftskostnader kan også finansieres gjennom utleie av hytta.  Leies hytta ut, er det flere skattefeller utleier bør passe på.

Les mer..

Trygg bolighandel med nye regler i 2022

Her er kortversjonen av det du må vite om endringer i avhendingsloven! Reglene gjelder for boliger som selges (bud som aksepteres) fra 1. januar 2022.

Les mer..

Verdsettelse av tomter ved regulering av festeavgift og ved innløsning

Verdsettelse av tomten ved festeavgifts-regulering eller ved innløsning av festeforholdet gjøres ofte unødvendig komplisert og baseres ofte også på et uriktig resonnement. Mange vil kjenne igjen den betraktning at en […]

Les mer..

Ikke aktuelt med eiendomsskatt

Få skatter er vel i like stor grad som eiendomsskatten utsatt for sterke motforestillinger. Mange mener at skatten rammer usosialt.

Les mer..

En skjult byggesak – hva gjelder etter kjøp av fritidseiendom?

Ved kjøp av fritidseiendom eller annen eiendom kan det vise seg at det foreligger mangelfulle forhold knyttet til offentlig godkjennelse for søknadspliktige tiltak ved boligen eller eiendommen.

Les mer..

Tomtefeste – innløsning

Tomtefeste er for mange et aktuelt tema, og kanskje vanskelig å forholde seg til. Tomtefeste kan gjelde både næringseiendommer og bolig-/fritidseiendommer, men det er som regel innenfor bolig- og fritidseiendommene de fleste problemstillingene oppstår.

Les mer..

Hvem bestemmer over de private veiene?

I mange hytteområder er det private veier og veilag. Dette gir ofte utfordringer knyttet til hvem som bestemmer og hvem som skal betale. Huseiernes advokat rydder opp.

Les mer..

Forkjøpsrett til fritidseiendom

For mange eiere av fritidseiendommer i Norge er forkjøpsretter noe man må forholde seg til. Dette kan enten være fordi man har en forkjøpsrett til en fritidseiendom, at fritidseiendommen man eier er beheftet med en forkjøpsrett eller fordi man ønsker å etablere en forkjøpsrett.

Les mer..

Bygging på fritidseiendom innenfor plan- og bygningslovens grenser

Du trenger kanskje et nytt vindfang, et anneks eller en ny utebod på hytta, men hva kan du egentlig bygge? Når må du søke om tillatelse fra kommunen?

Les mer..

Hva er egentlig hevd?

Vi har jo parkert her i alle år! Da har vi vel hevd på parkeringsplassen? Som hytteeier er det ikke uvanlig at spørsmålet om hevd melder seg – ikke minst hvis noen stiller spørsmål ved rettigheter vi er sikre på at vi har. 

Les mer..

Allemannsretten og ferdsel i strandsonen – hvordan var nå det igjen?

Det er ikke så mange ukene til sommer. Sjøen frister og mange gleder seg til sol, bading, båtturer og opplevelser i vannkanten. Men hvordan var nå reglene om allemannsrett, ferdsel […]

Les mer..

Eie hytte sammen – dette må dere tenke på!

Hvordan eier vi best en hytte sammen? Her gir Huseiernes advokat Øistein Olsen Krokmoen gode råd om hvordan dere kan ha delt eierskap til hytta.

Les mer..

– Alltid kompliserte saker

Drømmen for mange er hytte ved sjøen med plass til hele familien, gjerne med en egen brygge som innbyr til en privat dukkert. Det er flere grunner til å dempe forventningene om å realisere drømmen.

Les mer..

Ny arvelov fra 2021 – dette må du vite

I mai i år vedtok Stortinget den nye arveloven, som erstatter den gamle fra 1972. Loven vil få virkning fra 2021, men allerede nå kan det være lurt å gjøre seg kjent med hva som gjelder.

Les mer..

Hytteeier og grunneier

Forholdet mellom grunneier og fester kjølner ofte når avgiftsregulering eller innløsning blir tema. Her er det viktigste du bør vite når du fester hyttetomt. Tomtefeste er et rettsområde hvor det […]

Les mer..

Ny avhendingslov

– hva betyr dette for selger og kjøper av fritidseiendom?

Les mer..

Din hekk på naboens eiendom

Forholdet ditt til naboen reguleres stort sett av ditt gode humør, velvilje, og naboloven. Men i tillegg har du en lov som regulerer grenseskillet mellom din og naboens eiendom, nemlig gjerdeloven.

Les mer..

Problematisk eiendomsovergang

I denne artikkelen vil advokat Thor Tidemann Bjønnes se nærmere på problematiske sider ved at giver legger føringer med hensyn til eiendom som overføres.

Les mer..

Dragkamp om boplikt

Som eneste parti i kommunestyret i Færder går Frp inn for å fjerne boplikten i hele kommunen. Arbeiderpartiet vil på sin side utrede mulighetene for å knytte flere områder til konsesjonslovgivningen.

Les mer..

Sameie

Mange hytter eies i dag som et sameie, typisk foranlediget av et generasjonsskifte i familien. Som rådgiver innen eiendom opplever vi dessverre ofte at disse sameiene er preget av å være uformelle og lite strukturerte.

Les mer..

Endringene i tomtefesteloven

– reglene om regulering av festeavgift ved forlengelse og noen erfaringer

Les mer..

Opprydning av servitutter

I denne artikkelen belyser SANDS spørsmålet om fjerning av
rettigheter noen har over andres eiendom, og hvor det vises til et par mer ukjente regler i denne forbindelse – frihevd og mothevd.

Les mer..

Krav om garantistillelse også ved salg av nøkkelferdige frititidsboliger

En nylig vedtatt endring i avhendingslova vil bidra til å utviske grenseflatene mellom avhendingslova og bustadoppføringslova. Fra og med 1. januar 2019 plikter entreprenøren å stille garanti i samsvar med bustadoppføringslova § 12 også ved salg av nyoppført fritidsbolig etter avhendingslova.

Les mer..

Spar penger med riktig juridisk organisering ved tilkobling til vann og avløp

Mange hytteeiere står i dag uten tilknytning til vann og avløp (VA). Oppføring av VA-anlegg kan fort bli dyrt, men med riktig organisering kan det være mye penger å spare i form av refusjon av merverdiavgift.

Les mer..

La veien gå hvorhen du vil

– Allemannsretten er en av våre aller flotteste tradisjoner. Den gir deg og meg rett til å ferdes og oppholde oss hvor vi vil i naturen, også på annen manns […]

Les mer..

– Hold tyvene på avstand

– I 2017 ble det meldt inn til sammen 1361 tyverier av og fra båt, forteller forsikringsrådgiver Vibeke Thoresen i Sparebank1 i Sandefjord. Hun unner ingen en slik opplevelse som […]

Les mer..

– Skaff deg kompetanse

Skal du føre en hurtiggående båt som oppnår en hastighet på 60-70 knop (110-130 km/t), kreves det ikke mer enn båtførerbevis. Det er ikke tilstrekkelig, mener Kim Hagen Bertheussen.

Les mer..

Hva med hytta ved skilsmisse?

Skilsmisser er ofte en belastning i seg selv. Når boet skal deles, kan både følelser og materielle krav og behov bidra til å skape vanskeligheter.

Les mer..

Bygge i strandsonen

Alle tiltak langs sjøen er i utgangspunktet søknadspliktige og krever dispensasjon slik at man ikke kan regne med å få tillatelse. Det generelle byggeforbudet i strandsonen kan oppleves som en stor innkrenking i råderetten over egen eiendom.

Les mer..

Ny arvelov på gang – bedre for ektefelle, dårligere for barn

Nye familiekonstellasjoner har skapt uklarhet i arvespørsmål. Det er blant annet bakgrunnen for at et regjeringsoppnevnt utvalg har foreslått endringer i arveloven.

Les mer..

Endringene i tomtefesteloven

– reglene om regulering av festeavgift ved forlengelse og noen erfaringer

Les mer..

Bryggesameier

Mang hytteeiere som har rett til båtplass, båtfeste eller brygge på annen manns grunn, utøver retten på brygge i fellesskap med andre hytteeiere i området – såkalte bryggesameier.  I slike […]

Les mer..

Tomtefeste – Loven fortsatt i favør av fester

Advokat Bjørn Trygve Nilsen representerer ofte grunneier i rettstvister som gjelder tomtefeste. Selv ville han ikke hatt betenkeligheter med å kjøpe hytte på festet tomt.

Les mer..

Fra avtale på kjøkkenbordet til komplisert jus

Samfunnet har på mange måter endret seg fra den gang hytter ble bygd av kassebord og vrakmaterialer på en knaus bonden ikke hadde bruk for.

Les mer..

Hyttefolkets forsvarer

Han har måttet ty både til juristens lojalitet til lovverket og psykologens listige metoder. Gunnar Svendsen har i over 40 år vært juridisk rådgiver for Norges Hytteforbund.

Les mer..

Oppløsning av sameie

Mange hytter er eid i sameie. Ikke bare mellom ektefeller/samboere, men også mellom andre familiemedlemmer. Hytter går gjerne i arv, og med det utvides som regel antall sameiere. Jo flere sameiere, jo større […]

Les mer..

Har du planer om å pusse opp eller bygge ny hytte?

Å leie inn håndverkere som elektriker eller rørlegger kan fort bli kostbart. Enten du skal male, bygge på eller føre opp ny hytte, er det mange som frykter at regningen skal bli langt høyere enn antatt.

Les mer..

Adkomsten til hytta

Mange hytteeiere har en kortere eller lengre privat vei fram til hytta, som regel også i fellesskap med andre hytteeiere i området. En slik felles vei kan tidvis skape uenigheter og problemer både blant sameierne og med grunneier. Det kan da være greit å vite litt om hvilke regler som gjelder, hvilke rettigheter og plikter en har som eier og bruker av en privat vei.

Les mer..

Kamp om båtplass på hytta

Med økende velstandsutvikling i samfunnet ser vi at tilgang til kystlinje både for bading og båtliv er i ferd med å bli et knapphetsgode.

Les mer..

Vil fjerne regelverk for vannscooter

Om forenklinga av regelverk for vannscootere blir vedtatt, kan det bli fullt frislipp for vannscootere rundt hyttene i Vestfold i sommer.

Les mer..

Trær og hekker skaper konflikt

Sommerens gleder kan for mange bli ødelagt av nabokrangel.

Les mer..

Er du i tvil, så spør!

Om brygga di begynner å skrante, vil du kanskje sikre den for fremtiden. Da er det viktig å holde tunga rett i munnen, trekke pusten godt og vente litt med impulsreparasjoner.

Les mer..

Hva er fremtidsfullmakt?

Hvordan skal dine økonomiske og personlige interesser ivaretas hvis du ikke lenger klarer det selv? Med en fremtidsfullmakt kan du bestemme hvem som skal ta vare på deg hvis du ikke lenger klarer det selv.

Les mer..

Få boliger omgjort til fritidsboliger

Det har ikke vært noe renn på salg av boliger til hytteformål i Larvik kommune.

Les mer..

Sande grunngir for ”stutt”

Det er en lovfestet rett å få en begrunnelse for taksten kommunen legger til grunn for å fastsette eiendomsskatt, en såkalt ”stutt grunngjeving”. Begrunnelsen må riktignok tilpasses det enkelte vedtak, […]

Les mer..

Endret eiendomsskatten

Bortsett fra i Sande er ikke eiendomsskatt i kystkommunene i Vestfold aktuell politikk i dag.

Les mer..

Opplever rush på arveoppgjør

Det er stor aktivitet på eiendomsmarkedet. Hytter, hus og familieeide bedrifter overføres fra en generasjon til neste. Frykt for gjeninnføring av arveavgiften kan være årsak.

Les mer..

Derfor bør du IKKE droppe kontrakt

To av tre dropper å skrive kontrakt med håndverkeren. Her er grunnene til at det er en dårlig idé.

Les mer..

Forsikringsrådgiveren svarer

1. Vi bygde en brygge for 5 år siden til 1 million. Nå er den nesten borte etter høstens orkan. Jeg har hørt at dette muligens dekkes av naturskade fondet, […]

Les mer..

Hytteidyll gjennom generasjoner

Hytta har mange forskjelligartede kvaliteter. Fritidsboliger representerer ofte store verdier, både av økonomisk og ikke økonomisk karakter.

Les mer..

Advokatene i Help svarer på hyttespørsmål

1. Da vi kjøpte hyttetomta av grunneier i 1968 hadde vi flott utsikt til sjøen og sol fra morgen til kveld. Nå ser vi ikke sjøen lenger, og sola går […]

Les mer..

Trær på toppen

Fem prosent av de sakene juristene i Huseiernes Landsforbund håndterer, er nabotvister. Høyest på listen over nabotvister står trær.

Les mer..

Landbruksunntaket

Landbruksunntaket er et av de viktigste unntakene fra hovedreglene i tomtefesteloven. Det gir bortfester på visse kriterier rett til å nekte hytteeiere å innløse en festetomt, selv om alle andre […]

Les mer..

Redusert boplikt i Larvik

I fjorårets avis fortalte Hytteavisen at folket skulle si sin mening om boplikt i kommunen. Nå er saken avgjort.

Les mer..

Endringer i tomtefesteloven

1. juli 2015 trådte de lenge varslede endringene i tomtefesteloven i kraft. Bakgrunnen var at Norge ble dømt i Menneskerettighetsdomstolen fordi Stortinget ikke i tilstrekkelig grad hadde vurdert vernet om […]

Les mer..

Nye byggeregler

Det ble 1. juli i fjor innført en del nye regler byggesaksdelen i plan- og bygningsloven. Bakgrunnen for dette var blant annet at så mye som en tredjedel av kommunenes byggesaker gjaldt såkalte mindre byggetiltak, og at disse stod for en uforholdsmessig stor del av klagesakene

Les mer..

Omsetning av fritidseiendommer – med eller uten servitutt?

Ved salg av fritidsbolig, vil det som regel oppstå flere spørsmål vedrørende ulike rettigheter og plikter tilknyttet egen eller annen manns eiendom. Foreligger det boplikt? Kan en fremtidig kjøper fortsette […]

Les mer..

Kommunens sanksjonsmuligheter

Når kommunen oppdager et ulovlig forhold skal de sende et forhåndsvarsel til hjemmelshaver, slik at de kan uttale seg. Om kommunen mener det er ulovlige forhold på eiendommen, kan de kreve dette rettet, tilbakeført og at bruken stanses.

Les mer..

Kommunens oppfølging av ikke- bygge søkte arbeider.

I flere år har mange kommuner ikke tatt tilsyn eller fulgt opp ulovligheter. Som forsikringsselskap ser vi nå at stadig flere kommuner i lang større grad tar tak i ulovligheter og forfølger disse.

Les mer..

Sjekk ut nye krav

Ikke godta krav fra grunneier eller grunneiers advokat uten å ha sjekket gyldigheten av kravet.

Les mer..

Regler om søknad og ferdigattest

Regelverket er slik at alle søknadspliktige tiltak skal avsluttes med en ferdigattest.

Les mer..

– Naboen forstår meg ikke

Jeg hørte nylig forsker Carlo Aall i Vestlandsforskning forklare hyttelivets økende popularitet med at færre og færre av oss har nær slekt på landet. Hytta har overtatt slektsgårdens plass.

Les mer..

Kjære hytteeiere

Å eie en hytte er hyggelig. Det ligger nærmest i den norske folkesjelen å dra ut til sjø, skog og mark for å oppleve natur og ro.

Les mer..

Åpner for større hytter

Endrede bestemmelser i Vestfold kan gi større volum på hyttene!

Les mer..

Tjøme åpner for kjeller

Det politiske flertallet i kommunestyret i Tjøme har åpnet for å utvide hytta under bakken. Det tillates også nybygg av hytter i kommunen.

Les mer..