fbpx

La veien gå hvorhen du vil

Publisert: 20. mai 2019

– Allemannsretten er en av våre aller flotteste tradisjoner. Den gir deg og meg rett til å ferdes og oppholde oss hvor vi vil i naturen, også på annen manns […]

– Allemannsretten er en av våre aller flotteste tradisjoner. Den gir deg og meg rett til å ferdes og oppholde oss hvor vi vil i naturen, også på annen manns grunn, forklarer Audun Bringsvor fra Norsk Hyttelag.

Innmark eller utmark?

– Men for at den skal fungere uten å skape konflikt, er det viktig at vi bruker den sammen med en annen flott tradisjon, nemlig folkeskikken.

Allemannsretten gjelder ikke på innmark som dyrket jord og privat sone rundt hus og hytter. Alt annet er utmark.

–  Der har du en nesten ubegrenset rett til ferdsel, sier Bringsvor. 

Går du tur langs stranden, kan du altså gå trygt forbi private hager og over private brygger. Til og med skilt med ”adgang forbudt” eller ”privat” kan du i de fleste tilfeller ignorere. 

Ferdsel eller opphold?

Det er viktig å huske at det er forskjell på retten til ferdsel og retten til opphold. Selv om du har lov til å gå forbi en terrasse og over en strand, er det ikke sikkert du kan slå deg til der for å sole deg eller å bade. Når det gjelder retten til opphold, sier reglene at du ikke må være til ”utilbørlig fortrengsel” for den som bor der.

– Du kan sole deg på en strand selv om grunneier kan se deg fra terrassen sin, men du kan ikke legge deg så nær at du trenger deg inn i hans private sfære. På den annen side er det ikke slik at en hytteeier som plasserer grill og utemøbler helt ned til vannkanten får større krav til privatliv av den grunn.

Ulovlige skilt og gjerder

Støter du på et «privat-skilt» på din vei, er det lite sannsynlig at det kan hindre deg å gå videre.

– Men det kan antyde at det ikke er lov å slå seg til på stranden for å bygge sandslott med ungene, forklarer Bringsvor. 

Støter du på et gjerde, er det sannsynligvis ulovlig, selv om det finnes noen unntak. Dermed kan du ikke ta loven i egen hånd og klatre over slike gjerder; du må henvende deg til kommunen slik at de kan vurdere lovligheten og eventuelt kreve gjerdet fjernet.

Med båt langs kysten

Allemannsretten gir deg lov til å fortøye og gå i land hvor som helst i utmark. Du kan også bruke fortøyningsbolter i kortere tid, når de ikke brukes av eieren. Du kan derimot ikke bruke private brygger uten eiers tillatelse.

Sunn fornuft og folkeskikk

Mange opplever at hus- og hytteeiere gjør sitt ytterste for å hindre andre i å bruke strandsonen. Huseierne opplever til gjengjeld turfolk som demonstrativt slår seg ned i private hager og fisker fra private brygger. Heldigvis ser vi at de fleste er flinke til å ta hensyn til hverandre.

– Av og til ser vi at de som ferdes i strandsonen er for beskjedne. I stedet for å snu når du nærmer deg en privat terrasse, kan du gi deg til kjenne med et vennlig hei, før du fortsetter forbi, anbefaler Bringsvor.

980x150