fbpx

Din hekk på naboens eiendom

Publisert: 15. juli 2020

Forholdet ditt til naboen reguleres stort sett av ditt gode humør, velvilje, og naboloven. Men i tillegg har du en lov som regulerer grenseskillet mellom din og naboens eiendom, nemlig gjerdeloven.

Om du lar greier fra busker og trær gro inn over på naboens eiendom, har naboen rett til å ta fram grensagen og kutte vekk det som er på hennes side av grenselinjen. Er det derimot en hekk i grenselinjen som fungerer som et gjerde, kan denne gå en halv meter inn på naboens eiendom uten at naboen kan protestere. Forutsetningen er at hekken også går en halv meter inn på din eiendom.

Ifølge advokat Morten Fæste i Huseierne er det lov om grannegjerde som da slår inn. På samme måte er det med gamle steingjerder. Og de kan gå enda lengre inn på eiendommene enn en halv meter.

Om et ikke er noe fysisk skille mellom din og naboens eiendom, har du rett til å sette opp et gjerde eller hekk i grenselinjen. Men du kan ikke forlange at naboen skal være med på en spleis. Men hvis det er bare du som betaler for gjerdet, er det også du som bestemmer hvordan gjerdet skal se ut, i alle fall til en viss grad. Ifølge advokat Fæste sier naboloven at du ikke skal gjøre noe som er til særlig ulempe for naboen.

Eiendomsmegler Tore Solberg anbefaler imidlertid at naboer snakker sammen og kommer fram til noe som passer begge parter.

– Står du på din rett og samtidig gjør deg til uvenn med naboen, kan det komme til å koste deg dyrt på et senere tidspunkt. Hytta kan bli et svakere salgsobjekt dersom du har skapt konflikt med hyttenaboen din, mener han.

Naken i egen hage?

Du kan i utgangspunktet gjøre hva du vil i egen hage. Likevel kan naboloven hindre deg i «fri utfoldelse».

– Om din nakenhet er sjenerende for naboen, kan det være et brudd på den generelle tålegrensen i naboloven, sier advokat Espen Kheradmandi i Huseierne.

Problemet oppstår når det er andre som blir vitner til det du driver med.

Dermed kan det være greit å forsikre seg at man nyter sin egen nakenhet privat, og lar andre som ikke er så begeistret få slippe.

– Har du for eksempel en stor hage, høy hekk og nakenheten ikke er sjenerende for naboer, skal det nok en del til for at naboloven skal kunne begrense bruken av egen hage, sier Kheradmandi.

Men det er ikke fritt frem til å gjøre hva du vil i hagen. Det er straffbart å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det.

Å sole seg naken i sin egen hage vil neppe rammes av denne paragrafen.

(Kilde: Hus&Bolig)

980x150