fbpx

Vil fjerne regelverk for vannscooter

Publisert: 6. april 2017

Om forenklinga av regelverk for vannscootere blir vedtatt, kan det bli fullt frislipp for vannscootere rundt hyttene i Vestfold i sommer.

Regjeringen har sendt ut et forslag til høring som foreslår å fjerne vannscooterforskriften. Blant annet forbyr forskriften i dag kjøring i et belte på 400 meter fra land i sjø og 500 meter fra land i ferskvann. Bakgrunnen er at de ikke ser noen forskjell på en vannscooter og en vanlig fritidsbåt. Forskriften fra 2013 er en form for diskriminering, mener motstanderne av dagens regelverk.

Som småbåten

Forslaget fra regjeringen vil dels forenkle dagens regelverk, og heller inkorporere det i gjeldende regler for småbåter. – Teknisk sett er det ikke så stor forskjell på en vannscooter og en småbåt, sier daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor. Han er svært skeptisk til regjeringens forslag.

– Jeg er også skeptisk til at 14-åringer kan leke seg i skjærgården med småbåt og støyende påhengsmotor, sier han.

Ikke registreringsplikt

Bringsvor er redd det et frislipp av vannscooter vil bli grunnlag for konflikter. – Det kan bli tillatt for vannscootere med fartsfylt lek der du tøffer av gårde med båten, bader eller soler deg. Og bryter de loven, for eksempel fartsbegrensningene, er det umulig å håndheve reglene. Vannskuterne har nemlig ikke registreringsplikt, så vi greier ikke å identifisere synderne, sier han.

Lokale forskrifter

– Blir det nye regelverket vedtatt, er det frislipp på bruk av vannscooter fra 1. mai 2017. Bringsvor seier at det haster for kommunene å benytte seg av hjemmel for lokale forskrifter. – Om de forbereder dette allerede nå, kan de sørge for å ha et tilpasset regelverket slik at ikke fellesgodene i skjærgården blir ødelagt av støy, sier han.

980x150