fbpx
Foto: Tine Raisbæk

Da Tine Raisbæk oppdaget magien på folkehøyskole 16 år gammel, var hun solgt. Siden den gang har hun viet livet sitt til kajakkpadling. Det startet i Danmark, så ble det Telemarkskanalen og nå er det kysten som er hennes hjem. Og her blir hun. For det første fant hun seg en mann fra Sandefjord og for det andre fant hun en region, utømmelig for padleopplevelser. Skjærgården byr på spektakulære øyer, holmer, skjellsand, aktiviteter og historie.

Vinn kajakk-pakke til verdi 24 999 kroner!

Foto av Tine i kajakk

Magiske opplevelser – hele året

Tine elsker skjærgården i Vestfold-regionen. – Det er helt fantastiske muligheter her. Det finnes mange små spots for nydelig padling. Husk at med kajakk kommer du mye mer tett innpå viker, holmer og skjær enn med båt. Du kan oppdage «laguner» med skjellsand og tang, mellom holmer og svaberg. Du kan se fredede fugler, fisk og sel. Det blir tidlig varmt på sommeren og høsten kan også ha herlige sensommerdager. Vinteren byr på eventyrlig lys, solnedganger og fullstendig ro. Sjekk ut Tines tre favoritt-turer i Padleleden Vestfold og Telemark

Kysten har alltid vært avgjørende for denne regionen, og det ser du også spor av på padleturer. Hvalfangsten var stort her og i Færder Nasjonalpark kan du se rester av gammel bosetting fra øyfolket som livnærte seg som loser. Du kan padle til Bolærne og se spor etter krigshistorie samt besøke jaktslottet. Eller padle til Fredriksvern festning og over til fyret i Stavern. Og så kan du avslutte med kulturopplevelser; fra utstillinger til konserter på sommeren. Ja, det er mer enn nok å se på. Med verktøy som Padleleden kan du få inspirasjon til nye opplevelser og tips til hvor det er enkelt å sette ut kajakken. Det er bare å begynne å oppdage for du blir ikke ferdig med det første, foreller Tine ivrig.

Foto av Kajakk i Vestfold foran vikingskip

Les også om kulturopplevelser i Vestfold denne sommeren

Fred for kropp og sjel

Vi spør Tine om hva som er så fint med kajakk. – Hvor skal jeg begynne, vel det første som slår meg er det å finne fred og ro. For meg er det nesten som yoga, det gir fred i sinnet. Å padle rytmisk med nærhet til naturen uten avbrytelser er fantastisk. Jeg er egentlig en litt rastløs type, men å sitte i en kajakk gir meg ro. Jeg kan for eksempel bare sitte rolig i en halvtime og nyte solnedgangen, se sola gå ned i havet med flammende himmel, sier hun.

Foto kajakk i solnedgang i Vestfold

– For det andre byr kajakk på alt fra rolige padleturer, hvor man kan skravle med turvenner, til actionfylte opplevelser i bølger, for de som liker det. Det kan være et transportmiddel til nye steder eller en real treningsøkt. Det første jeg har lyst til å gjøre når jeg kommer til et nytt sted, er å oppleve det fra vannet. For det tredje har jeg så stor glede av å gi nøkkelen til padleopplevelser til andre også. Det vil si at å oppleve at andre får samme følelsen. Jeg er egentlig vanvittig heldig å ha en jobb hvor jeg sitter i kajakken og ser at andre mennesker blir glade når de lærer noe nytt. Jeg blir litt ydmyk i å lære andre å beherske noe de kan være litt redd for. For mange ligger det en sperre i å velte med kajakk, noen avstår derfor fra å padle. Det er svært synd; de fleste overaskes av hvor enkelt de faller ut av kajakken med riktig teknikk. På de fleste padleturer er det unødvendig å ta eskimorulle, men alle kan lære seg å hjelpe hverandre å komme ut og inn i kajakken på vannet, forteller hun.

Foto av padlehuk for kajakk-padlere på Østre Bolærne
Padlehuk ved Østre Bolærne. Foto: Frank Tindvik

 

Les også om «Tines tips om kajakkpadling»

En guide over muligheter

Vi spør Tine om hvordan hun bruker Padleled Vestfold-Telemark. – Jeg har padlet lenge, men synes alltid det er vanskelig å få oversikt over nye steder og hva som er lov. Det fine med Padleleden er at du får en haug med inspirasjon til turer og oversikt over steder som er enkelt tilgjengelig, hvor det er mulig å parkere, hvor du kan handle, hvor det er offentlig do, offentlige strender, fine overnattingssteder og så videre. Det er enklere å finne de beste turene, som også ikke går tett på hyttene. Som hytteeier er det likevel greit å vite at ved dårlig vær, kan padlere få behov for å gå i land litt plutselig, forklarer Tine.

Foto av kajakktur i skumring, Vestfold

Boken gir også oversikt over padlehukene som kan være flotte turmål. – Husk forresten at Padlehukene ikke kan reserveres, så det er lurt å ha med telt for overnatting. Har du padleledboken tåler den heldigvis vann, men for selve padleturen anbefaler jeg å skrive ut kart fra kartverket for den turen du har planlagt. Disse kan lamineres og det gir bedre detaljer under padlingen, forklarer Tine.