fbpx
Fra Bolærne mot Gåsø - Nøtterøy. Foto: Bård Andresen

Vi har bedt kajakkpadler Tine Raisbæk om å plukke ut sine tre favoritturer i Vestfold-regionen. Etter en kort tenkepause kom hun frem til sine betraktninger om de tre beste utgangspunkter.

Vinn kajakk-pakke til verdi 24 999 kroner!

Tines nummer 1 – Havna på Tjøme

– Fra Havna Hotell på Tjøme ut mot Hvasser vil jeg si er min favoritt. Det er superfint i alle retninger, så uansett vær finner man en egnet rute. Nord for Havna, på innsiden av Røssesundet er det lite trafikk og fint for nybegynnere og for en kort tur. I Røssesundet på sommeren er det lurt å ha litt erfaring med å omgås båter, da det er mye trafikk. Om du velger å krysse Røssesundet, er det spennende mellom Brøtsø og Hvasser, hvor du kan gå innenskjærs og utenskjærs. Padle eventuelt helt ut til Verdens Ende om du vil, men husk å planlegge etter værforhold og egne ferdigheter. De rutinerte som ønsker å leke deg i bølgene kan padle til Kløvningen. Altså oppsummert – mange muligheter innenfor kort distanse, det er ganske unikt.

Foto kajakk-tur Kløvningen, Krokle, Hvasser
Fra kajakktur Kløvningen – Krokle – Hvasser. Foto: Frank Tindvik

Se for eksempel rute «50 Havna-Lilleskagen-Retur».

Les også artikkelen «Padleleden – Tines nye paradis»

Tines nummer to – Fjærholmen på Nøtterøy

– Med start fra Fjærholmen får du tilgang på et fint område som kan strekke seg helt til Bolærne hvis du vil ha lang tur og har litt erfaring. Her finner du også en padlehuk; om du vil ha le, overnatte eller ta en selfie. Urban padling innover mot Tønsberg er en mulighet og langs kysten sørover er det mange muligheter om ikke åpent hav frister. På padletur er det ikke uvanlig at du finner en liten lun fin bukt og blir værende lenger enn forventet. Da risikerer du at det har blåst opp når du skal hjem. Ikke vær redd for å justere planen underveis med tanke på sikkerheten, og ha gjerne telefonnummer med til taxibåt.

Foto av kajakkpadler mellom Gåsø og Gryteskjær
Mellom Gåso og Gryteskjær – Nøtterøy. Foto: Trond Glesaaen

Se for eksempel rute «28 Fjærholmen-Hvalø-Gåsø-Retur».

Tines nummer tre – Nevlunghavn-Helgeroa

– Dette område er også kjent for flotte padleforhold. Jeg ville startet på Nevlunghavn hvis været er godt og padle ut mot havet til for eksempel Bramskjæra. Flott sted for en lunsj. Er det røft vær svinger jeg heller bilen til Helgeroa og setter ut der. Da padler jeg enten nordover eller inn mot Telemark-regionen, mellom Stokkøya og Store- samt Lille Arøya. Du kan jo også ta en matbit på restaurant i Nevlunghavn og Helgeroa eller bade på en av de mange strendene, før og etter turen.

Foto fra padling Nevlunghavn i Larvik
Mot Oddaneskjær – Nevlunghavn – Larvik. Foto: Trond Glesaaen

Se for eksempel rute «86 Nevlunghavn – Vestre Bramskjæra – Retur».

Les også om «Tines tips om kajakkpadling»

…og Tines nummer fire – Engø-Veierland

– Du, jeg må nesten også få lov til å nevne Veierland, fra Sandefjord-siden også. Det er vanskelig å ikke ta med det. Start ved Engøy gjestegård eller fergeleiet og padle ut til Veierland. Veierland er en bilfri øy med fergeleier og anløp både Nøtterøy og Sandefjord. En fasinerende trillebår-parkering fra hyttefolket møter deg på land. Du kan rusle en tur på øya og ta en matbit på Villa Veierland eller Dagros. Du kan også ta kajakk med på fergen, om du er litt lat på hjemturen. Fergene er vant til å frakte alt mulig rart for hyttefolket, og tar gjerne med kajakken din. Ønsker du en lenger tur kan du padle Hui rundt (Hudøya) eller fortsett mot Stauper. Her finner du spennende bratte holmer og kanaler som bare er fremkommelige for kajakker. Dette er også ett sted hvor geologien kommer godt frem, men turen før ikke gjøres av urutinerte padlere uten følge.

Foto ferge ved Veierland
Fra ferge ved Veierland. Kombiner kajakktur med ferge. Foto: Visit Vestfold

Se for eksempel rute «59 Bogen-Veierland rundt».