fbpx

– Først og fremst er sikkerhet viktig. Husk at hvis du skulle være på tur alene og velte, vil lang tid selv i «varmt» vann være kritisk for kroppsvarme. Ta ett kurs og lær deg grunnleggende teknikk, da har du bedre forutsetninger for å håndtere vind og vær. Du vil også lære å redde deg selv og andre, og få tips til hvilken kajakk som passer til ditt bruk, forteller hun.

Vinn en kajakk-pakke til verdi 24 999 kroner!

Planlegging

Planlegging er med andre ord viktig? – Ja, du bør planlegge turen før du setter deg i kajakken. Det vil si det er litt som fjellvettreglene; sjekk være og vind, sett ruta, få oversikt over hvor du kan gå i land underveis og si ifra til noen at du skal på tur. Jeg anbefaler også at du padler sammen med noen. Tren på redninger også i litt krevende forhold, for hvis du skulle velte kan det være vanskelig å komme opp i kajakken selv om du er erfaren. I hvert fall ved dårlig vær. Kommer du ikke opp, anbefaler jeg at du blir ved kajakken med mindre du er helt sikker på å komme i land. Den er mer synlig og det er enklere å bli funnet, sier Tine.

Foto av padlere i solnedgang i Vestfold

Les også artikkelen «Padleleden – Tines nye paradis»

Teknikk

Har du noen teknikk-tips? – Belastningsskader er relativt enkelt å unngå hvis man får inn riktig teknikk fra start og finner utstyr som passer for styrke og padlestil. Med riktig teknikk er kajakkpadling veldig skånsomt og bygger opp kjærnemuskulaturen. Du bruker hele kroppen når du padler, ideelt alle de store musklene i overkroppen, midjen, hofta og beina. Det tar tid å lære dette og jeg anbefaler å gå på kurs, lære av noen som er erfarne eller melde deg inn i en kajakklubb. Første regel er å sitte godt og kajakken bør passe for kroppen din. Du skal ha god plass ved sete, knær og føtter, uansett om du har rorpedalene eller fotstøtter og senkekjøl. Du bør finne en åre som passer for deg, og holde god avstand mellom hendene. Unngå å være anspent i hender og skuldre når du padler, forklarer hun.

Hva med de som har padlet i mange år? – Det aller viktigste er å ha det gøy med padling og har du en kajakk som du trives i, er det flott. Ofte kan man likevel løfte padlegleden enda mer med noen tips og det betyr jo at alle har noe å lære. Personlig tar jeg iblant et kurs selv eller padler med de som er dyktigere enn meg. Kajakkpadling vil i starten være uvante bevegelser og du bør kunne padle slik at du kan skru opp tempoet og styre kajakken også selv om det blir dårlig vær. Dersom du skal leie kajakk kreves det de fleste steder et våttkort med minimum introkurs. Våttkort er padleforbundet sin utdanningsstige. Du kan starte med introkurs på (4 timer) eller gå direkte til grunnkurs (16 timer). Etter noen år, er det fint med teknikkurs. Men for all del, man kan ha det gøy med padling uansett altså, smiler Tine.

Foto av kajakkpadlere på kurs i Vestfold

Må man være er ung og sterk for å padle? – Mange tror det, men det er en absolutt en misforståelse. Jeg har deltagere fra 4 år til over 80 år hos meg. Kjernekunden min har dog vist seg å være 60 pluss og dame. Det synes jeg er veldig gøy, og damer tar seg oftest tid til å lære teknikk, mens mange menn løser de fleste utfordringer med litt ekstra styrke. Skal man padle sammen er det bra med en felles forståelse, og ikke minst at man klarer å redde hverandre om det skjer en velt, poengterer hun.

Velg riktig kajakk

Det er ikke tvil om at padling har blitt populært. I fjor delte Tine Raisbæk ut over 400 våttkort, og mange steder var populære kajakker solgt ut tidlig i sesongen. Hva så ved valg av kajakk, hva må man tenke på?

– Vel, først bør du finne ut om du faktisk trenger en egen kajakk. Finn ut om du liker å padle og så hva du liker å padle med. Rimeligere kajakker kan fungere for noen. Noen vil ha en kajakk til badelek eller halvtimers turer. Andre ønsker å pushe seg mer. De fleste kursholdere gir mulighet for å låne utstyr og også i mange klubber finnes det kajakker for de som ikke har egen. Hvis du har lyst å utvikle deg litt, men sier i butikken at du ønsker utstyr til en nybegynner, kan du vokse fra det i løpet av en time. Også for rutinerte padlere er det forskjeller. Noen elsker bølger og er lekne, mens andre vil ha det trygt og noen ønsker å trimme. Det handler om å bruke tid på å finne riktig utstyr for deg. Det viktigste er at du sitter godt og riktig, sier hun.

Foto av dame i kajakk i Vestfold

Mange kajakker er produsert for vektklassen mellom 80-90 kg og personhøyde på på 175-190 cm.  – Er du dame på 50 kg vil en slik kajakk være alt for stor og gi dårlig kontroll. Veier du 120 kg trenger du en annen kajakk ellers ligger du så dypt at du blir ustødig. Det er litt som å kjøpe sko. Det må være riktig størrelse og passform, og så er det ulike modeller til ulikt bruk. Jeg anbefaler å finne ut av hvilke kajakker du vil prøvepadle. Oppsøk en klubb eller få prøve noen ulike kajakktyper på et kurs, anbefaler Tine.

Les også om Tines tre favoritturer i Padleleden Vestfold og Telemark

Overnattingstur?

Er det mulig å reise på overnattingstur i kajakk? – Selvsagt, du har plass til mye mer enn du tror. Å oppleve solnedgang fra holmer i havet er en mektig opplevelse. Pakker du lurt blir turen enklere. Alt bør pakkes vanntett også inne i kajakken. Pakk i mindre poser for å kunne utnytte kajakkens form og tenk over hva du trenger når. Grupper alt i ulike pakker, for eksempel ullsokker, pysjamas og toalettsaker i egen pose, mat i egen pose, og så videre. Ta gjerne med telt eller tap. Ikke alle øyer har trær til hengekøye. Et viktig tips; husk å ha med ferskvann på havet! Du trenger det både til drikke og matlaging. Og ikke fyr bål på svabergene; bruk etablerte bålplasser. Vi skal bevare naturen for neste generasjon, sier hun.

Foto av Padlehuk i Vestfold
I Padleled Vesftfold og Telemark finner du blant annet informasjon om padlehuker for overnatting eller lunsjpause. Foto: Tormod Amundsen

 

Kanskje du og hyttenaboene kunne tenke dere å gå sammen om å heve «kajakk-kompetansen» på hyttefeltet? Tine kommer gjerne på besøk med en henger full av kajakker. – Jeg er alltid klar for å oppleve nye steder og rekker aldri å padle alt jeg har lyst til i løpet av et år, ler Tine.