fbpx

Krabbe-magi

Publisert: 3. juli 2022    -   Skrevet av: Hakon

Brødrene Berggren gir tips om hvordan du kan trylle frem enkle og smaksrike retter av krabber.

Foto av kokk hos Børdrene Berggren med kraggefat

Megler Daniel Kamås Shahabi har fisket krabber siden han var liten. – Det er gøy og sosialt å hente inn krabbetegner. Så er det hyggelig å sitte lenge til bords på kvelden, med familie og venner, og kose seg med sjømaten, smiler han.

Daniel som mange andre er vant til å spise krabber tradisjonelt, med majones, salat og loff. Så han tok kontakt med Brødrene Berggren på Brygga i Sandefjord for å få input på nye måter å servere krabbene på. Diskansavarlig Sveinung Gilbu-Johnsen, viser ham hvordan han kan imponere gjestene med nye retter. – Det er ikke så mye som skal til for å lage ulike spennende krabbe-retter; litt krydder og enkle ingredienser gjør susen, forklarer han.

Foto av store krabbeklør

Store matrike krabber

I spesialforretninger som Brødrende Berggren er råvarene i første klasse. Og hvilke krabber Sveinung tar frem. Krabbeklørne er dobbelt så store som de Daniel pleier å fiske, og hodet bugner av smaksrikt rødt kjøtt og rogn. – Krabbene vi har her i dag kommer fra Trøndelag, der er de størst og best. Her i fjorden kan du si at 10 prosent av de krabbene som fiskes kan måle seg med de fra Trøndelag, forklarer Sveinung.

Frisk vri på majonesen

Sveinung renser krabbene i en fei og forklarer at det er viktig å få med seg all maten. – Nybegynnerne er mest gira på rent hvitt kjøtt i krabbeklørne. Men det er i hodet all den gode smaken sitter. Sørg for å få med all maten i hodet, og så kan du blande med kjøttet fra krabbeklørne. Da får du mer smak. Dander krabbematen på en focaccia-skive, og så legge på godt med en frisk majonesvariant med epler, curry og sitron, pynt med dill. Så enkelt er det å heve den tradisjonelle retten, viser han.

Mange sitter ofte igjen med krabberester. Så da er bare å være litt kreativ. Det finnes mange retter som er enkle. Sveinung kommer raskt opp med et par retter til som han serverer Daniel.

Foto av asiatisk krabberett
Asiatisk inspirert krabbe-rett som serveres som en slags taco i salatblader.

Asiatiske smaker

– Nå skal jeg vise en herlig asiatisk-inspirert krabberett. Den skal jeg servere i salatblader som en slags taco, smiler Sveinung. Han hakker opp chili og ingefær som varmes i ovn, før det blandes med blant annet fiskesaus, koriander og lime. Så rører han inn krabbekjøttet i dressingen. Han har gjort noen forberedelser på krønsjen som legges på toppen. Det vil si han har ristet kokus med litt sukker. Han legger det og noen peanøtter på toppen sammen med koriander. – For en herlig smaksbombe av asisatiske smaker, utbryter Daniel.

Megler Daniel fra Eiendomsmegler 1 koser seg med krabbe
Megler Daniel Kamås Shahabi fikk mange gode tips til sommerens krabbe-retter.

Her finner du oppskriftene for alle krabbe-rettene, så kan du også skape krabbe-magi i sommer eller høst!

Stekt pepper-krabbe

– Har du igjen noen krabbeklør etter krabbe-middagen, har jeg en genial rett som smaker ekstra godt sammen med en øl. Stekt sjømat er også godt. Jeg skal vise hvordan du kan lage en herlig svartpepperglazé til stekte krabbeklør, forteller Sveinung.

Sveinung rister hele pepper i en panne. Da får du enn annen litt mildere pepper-smak forklarer han. Så knuser han pepperen i en mørtel. Han blander pepperkornene inn i blant annet fiskesaus, honning og litt sitron. Så heller han glazén over de store knuste klabbeklørne og freser det opp i en panne. Han hakker opp litt vårløk til pynt og legger klørne i en bolle. – Voilá, her har du en rett som snacks til ølen, sier han.

– Wow, helt fantastisk, smiler Daniel.

Foto av pepperkrabbe-rett
Stekt pepperkrabbe som smaker ekstra godt med en øl.

Det er enkelt å fiske selv

Krabbeklørne hos Brødrene Berggrens krabber er massive. Litt sjelden vare her i fjorden, men Sveinung mener at man for all del også kan fiske krabber selv. – Maten kan være like god, du må bare ha flere krabber. Og så er det fint om bestanden holdes nede også, da vil man jo kunne få en større andel store matrike krabber i Vestfold, forteller han.

– Og så er det enkelt, gøy og rimelig. Kjøp noen nye tegner, merk dem med navn og telefonnummer og sett dem ut. Under frokostbordet dagen etter kan du ta en gjettekonkurranse med ungene om hvor mange som har gått i tegnene, tipser Daniel.

Forresten, husker du ikke helt hvordan du renser krabbe, får du en 5-stegs oppskrift her.

 

980x150