Oppskrifter på sommerens smakfulle fiskeretter
Publisert: 18. juni 2023 - Skrevet av: HakonSjekk ut oppskrifter på sommerens slagere: Helgrillet piggvar, marinert breiflabbhale og rogndipp til potetgull eller grissini. Brødrene Berggren gir deg tipsene.
Brødrene Berggren kommer med tre hotte tips for sommermat til grillen i 2023! Sjekk oppskriftene nedenfor og les artikkelen når vi besøkte dem her:
Grillet fisk og smaksrikt tilbehør
Helgrillet piggvar:
- 1 stk piggvar (beregn 1/2 kg per person når man skal ha hel flyndre)
- 2 stk sitroner
- Timian
Salt og pepperbrunet kaperssmør:
- 200 g usaltet smør
- 150 g sjalottløk finhakket
- 50 g hakkete Kapers
- 2 ss finhakket dill
- 1 ss soyasaus
Fremgangsmåte:
Piggvaren skylles og tørkes før den legges på et bakepapir som kuttes til fiskens form. Smart for at fisken ikke skal sette seg fast i grillen.
Gi den noen snitt i skinnet på overflaten og gni inn salt og pepper, kan gjerne gjøres i god tid før grilling. Legg på sitronskiver og timian.
Grill på medium varme med lokket på grillen. Grilltid vil variere med størrelsen på fisken. Fisken er ferdig ved 50 grader i kjernetemperatur (bruk steketermometer). Ta av skinnet på oversiden og hell på noen skjeer med kaperssmør. Serveres med kokte nypoteter og grillede grønnsaker (asparges, nykål, squash og fennikel for eksempel).
Kaperssmør som lages på forhånd (varmes opp): Smelt smøret og la det koke til det blir nøttebrunt (pass på at det ikke blir svidd. Det kan gå fort). Smøret er ferdig når det lukter litt nøtteaktig. La det stå litt i kjelen så de karamelliserte (mørke) partiklene legger seg på bunn av kjelen. Hell smøret forsiktig over i en ny kjele, så mest mulig av bunnfallet blir igjen. Varm opp smøret, tilsett resten av ingrediensene, serveres når løken er blitt litt myk.
Misomarinert breiflabbhale
1 stk breiflabbhale (beregn 300 g per person)
Marinade:
- 180 g rød misopaste
- 70 g sukker
- 3 ts mirin
- 1 ts ris eddik
- 3 ts vann
- 1 teskje finhakket chilli
- 1 teskje finhakket ingefær
- 1 teskje finhakket hvitløk
Fremgangsmåte:
Bland alle ingredienser i en kjele, varm opp til kokepunktet og kok i et par minutter. Avkjøl marinaden før du heller den over fisken og lar den marinere (helst i et døgn). Fisken grilles på medium sterk varme til den har en kjernetemperatur på 52 grader.
Rogndipp
- 100 g rogn (for eksempel rognkjeks rogn)
- 2 ss creme fraiche
- 1 ss majones
- 1 ss sitronsaft
- 1/2 ts salt
- 1 ss finhakket dill
- 1 ss finhakket purre
- Skall av en 1/2 sitron
Fremgangsmåte:
Bland alle ingredienser sammen i en bolle. Vend rognen forsiktig inn til slutt. Serveres som dipp til potetgull eller grissini, eventuelt som en kald saus til grillede grønne asparges eller fisk.