fbpx

Oppskrifter på smakfulle retter med sjøkreps

Publisert: 1. juli 2024    -   Skrevet av: benedicte

Brødrene Berggren fikk utfordringen med å gi oss noen tips til varierte og smakfulle retter med sjøkreps.

Sjekk oppskriftene nedenfor og les artikkelen når vi besøkte dem her: Smakfulle retter med lokal sjøkreps

Sjøkrepssuppe med appelsin:

Sjøkrepskraft:

  • 1 kg sjøkrepsskall
  • 1 stor løk
  • 1 stk stor gulrot
  • 100 g sellerirot
  • 200 g purre
  • 1 ts tomatpure
  • Vann

Fremgangsmåte:

Fres skallene i litt olje i en stor kjele. Når de har fått litt farge tilsetter du tomatpureen og fres videre i et par minutter. Ha på vann til det dekker skallet med ca. 5 cm og kok opp. Tilsett eventuelt mer hvis det trengs underveis. Når det har kokt opp så tar du av skummet (proteinene) som legger seg på overflaten. Tilsett grønnsaker som er renset og kuttet i biter (ikke for fint). La kraften småkoke i en time. Sil av, ønsker du kraftigere smak, reduser til ønsket smak. Kraften kan fryses inn hvis du ikke skal bruke den med det samme (holder fint i 6 måneder i fryseren).

Nok til 4 store retter

  • 1 liter sjøkrepskraft
  • 3 dl fløte
  • 1 stk liten fennikel
  • 2 stk sjalottløk
  • Skall av appelsin
  • Maisenna
  • Salt, sukker og pepper

Fremgangsmåte:

Fennikel og sjalottløk kuttes i fine strimler og stekes i litt olje til de er blanke. Tilsett sjøkrepskraft, kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett fløte og kok videre i 5 minutter, jevn suppen til ønsket konsistens. Smak til med appelsinskall (bare det oransje, ikke det hvite), salt, sukker og pepper. Sil av og kjør den opp med stavmikser før den serveres.

Garnityr:

Syltet søtpotet:

  • Søtpotet
  • 0,5 dl hvitvinseddik
  • 0,5 dl sukker
  • 1 dl vann

Fremgangsmåte:

Kok opp eddik, sukker og vann. Skrell søtpotet og kutt den i terninger ca. 1×1 cm. Ha søtpoteten i laken og kok den i 1 minutt. Sett den til side til avkjøling.

 

Gratinert sjøkreps med estragon- og parmesansmør

Estragon- og parmesansmør:

  • 200 g romtemperert smør
  • 100 g revet parmesan
  • 2 ss finhakket estragon
  • Skall av 1 stk. sitron
  • 1 lite hvitløksfedd hakket

Fremgangsmåte:

Beregn 300 g per porsjon til forrett eller 700 g per porsjon til hovedrett. Del sjøkrepsen i to først gjennom hodet for å ta livet av dem, deretter gjennom halen. Knekk klørne lett slik at de lettere får varme inn og blir gjennomstekt likt med halen. Ta ut pave (som sitter forrest i hodet rett bak øynene) og tarmen (som sitter langs halen). Hvis du vil slippe å gjøre dette kan dette gjøres på forhånd i din lokale fiskebutikk.

Sett kniven i hodet, i korset, stikk den kjapt ned og frem slik at sjøkrepsen avlives raskt. Deretter deler du den på langs.

Ta bort tarmen (den er ofte gråsvart). Den er ikke farlig, men litt uappetittlig.

Ta også bort paven som sitter lengst fremme i «panna» på krepsens hode. Paven er magesekken, smaker ikke godt og kan inneholde giftstoff.

 

Legg de utover en langpanne og smør på smøret. Gratiner i ovnen på 220 grader i ca. 5 minutter, litt avhengig av størrelse. Kan også grilles på grill under lokk.

Lobsterroll av sjøkreps

  • 400 g rensede sjøkrepshaler
  • 3 ss majones
  • 1/2 sitron
  • 2 stenger stangselleri
  • 2 ts revet pepperrot
  • 1 dl hakket gressløk
  • 2 ss hakket estragon
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Kutt stangsellerien i fine små terninger og ha det i en bolle. Tilsett majones, gressløk, pepperrot, estragon og saften av en halv sitron. Rør sammen og smak til med salt og pepper. Kutt de rensede krepsehalene i passe store biter og vend dem inn i dressingen. Serveres i baguetter eller brioche-pølsebrød som du bruker lett i panne med litt smør.

980x150