fbpx

Vurderer du å leie ut hytta? Dette bør du tenke på.

Publisert: 1. juli 2024    -   Skrevet av: benedicte

Hytteutleie kan lønne seg, men også by på noen utfordringer. Forsikringsrådgiver Vibeke Thoresen har noen gode råd til deg som vurderer å leie ut.

Da pandemien inntraff og innførte «norgesferie» som et absolutt alternativ, økte interessen for hyttemarkedet i stor grad. Tydeligvis har norgesferien stått til forventningene – både NHO Reiseliv og SSB kan melde om at vi ferierer her hjemme i aller høyeste grad, også etter pandemien.

– I et så populært feriemarked er det mange hytteeiere som velger å leie ut. Det kan være en gunstig vinn-vinn situasjon for begge parter. Samtidig er det noen ting som er lurt å tenke på før utleie, sier Vibeke Thoresen, som er forsikringsrådgiver i SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Vibeke Thoresen Forsikringsrådgiver i SpareBank 1 Sørøst-Norge

Hva dekker forsikringen?

En hytteforsikring dekker som regel små og store skader, og sikrer deg mot skader som følge av brann eller vannlekkasje. Skal du leie ut, er det imidlertid viktig å kontakte banken eller forsikringsselskapet ditt angående dette. Hva som dekkes ved utleie kan nemlig variere.

– Med vår hytteforsikring kan du leie ut hytta i inntil to måneder hvert år uten at det koster noe ekstra. Da er du dekket på samme måte som om du skulle disponere hytta selv. Skal du leie ut mer enn det, må du ta kontakt med en rådgiver og opplyse om det, sier forsikringsrådgiveren.

 

Vurder hvem du leier ut til

Forsikringsrådgiveren kommer med en klar oppfordring om å se an hvem du leier ut til i forkant.

– Dersom leietakerne drikker opp all vinen din eller ødelegger ting, dekkes ikke dette av forsikringen. For eksempel en sofa som blir ødelagt fordi leietakerens hund har tisset i den, eller 2-åringen som velter mormors gamle keramikkvase. Det er fordi du har gitt leietakerne tillit og tilgang til eiendommen din, forklarer Vibeke.

– Nettopp derfor anbefaler vi at du sikrer deg mot slike type ting ved å ta et depositum, oppfordrer hun.

 

Kontrakt og depositum

Et depositum kan dekke mindre skader og brudd på eventuelle avtaler. Dermed er det også viktig å skrive en god kontrakt, som inneholder regler og avtaler leietaker skal forholde seg til.

– Det er viktig å presisere hva depositumet kan brukes til i utleiekontrakten, slik at det ikke oppstår unødvendig krangling om det i etterkant. Samtidig må du regne med noe svinn. Knuses det en frokosttallerken, må du kanskje tåle det når du velger å leie ut, sier Vibeke.

– Gjem heller unna og lås inn ting som er dyre og som du er redd for skal bli ødelagt, legger forsikringsrådgiveren til.

980x150