fbpx

Vestfold har de eldste hytteeierne

Publisert: 1. mars 2016    -   Skrevet av: Kalle Seip

Hver femte hytteeier i Norge er over 70 år. Dermed står vi overfor tidenes generasjonsskifte i hytte-Norge. Vestfold står først i køen. Fylket har landets eldste hytteeiere.

Vestfold er det fylket i landet med klart høyest andel hytteeiere over 80 år. I følge en analyse utført av Norsk Hyttelag, er hele 8,2 prosent av hytteeierne i Vestfold 80 år eller eldre. Tønsberg topper kommunelisten med 10,7 prosent over 80.

Landsgjennomsnittet for fylker er på 6,1 prosent. Neste fylke på listen etter Vestfold er Akershus med 7,0 prosent.

Høyt prisnivå

Hele 24 prosent av hytteeierne i Vestfold er over 70 år, mot et landsgjennomsnitt på 21,1 prosent. Daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor, mener at forklaringen ligger i det høye prisnivået på attraktive sommerhytter ved sjøen.

– I Vestfold finnes mange hytter som har steget enormt mye i verdi siden 1960 og-70-tallet. Dermed er det mange i neste generasjon som ikke har finansiell mulighet til å løse ut søsknene sine, sier han.

Start diskusjonen

Bringsvor anbefaler hytteeiere å ta en diskusjon om skifte jo før jo heller.

– Hvis det viser seg at hytta må selges ut av familien, er det en fordel å få vite det tidlig. Da kan alle få mulighet til å få mest mulig ut av hytta mens den fortsatt er i familien, sier han.

– Om barna skal overta hytta i fellesskap og eie den i sameie, er det også viktig å diskutere ønsker og forventninger tidlig. På den måten kan man kanskje forhindre konflikter, mener Bringsvor.