Vann kan ødelegge hytta
Publisert: 14. juli 2018Hytteliv er for mange slaraffenliv. Eller båtliv. Eller bading, fisking og andre trivelige aktiviteter. Men pass deg for vannet!
Hytteliv i Vestfold betyr sol, varme, sommer og fritid. Da er det ikke så lett å se for seg høststormer med frådende sjø, eller vått og fuktig slapseføre vinterstid.
Store verdier
Å snu oppmerksomheten mot vedlikhold og påpasselighet når vi er i feriemodus, kan være en utfordring.
– Det dreier seg om store verdier som vi bør ta vare på, sier tømrer Håvard Andreassen hos Bygg- og tømrermester Torolf Stenersen AS.
Tøft vær
Selv for de av oss som bruker hytta mye, er det et faktum at fritidsboligen blir stående mye mutters alene. Og nettopp i den tiden hytta ikke er i bruk, kan været være temmelig ugjestmildt.
– Det kan forekomme at vindstyrken kommer opp i liten storm med tilhørende regn. Da kan vann trenge inn i de minst forutsigbare steder.
Maur liker fukt
Det er ikke alltid at vannet som trenger inn kommer til syne innvendig, forteller Andreassen. – Men den fukter opp treverk inne i konstruksjonen. Dette vil på sikt gi råteskader, sier han. Med råteskade følger gjerne problemene på rekke og rad.
– Er det fuktig og lunt så kommer gjerne maurene. Dette vil på sikt skade hytta og blir sjeldent oppdaget før det har gått over noen år, gjerne i forbindelse med at håndverker skal utføre arbeid, sier han.
Dårlige tegn
Dessverre er det ikke så lett å oppdage vannskaden før skadeomfanget er blitt stort. Skjolder i taket er et dårlig tegn. Det samme er det om du oppdager maur inne i hytta.
– Det er ikke nok å forsøke og ta livet av dem med gift. Hvis de har hatt bo i hytta en stund, og om du forstyrrer maurene, flytter de bare til et nytt sted i hytta. Jeg anbefaler å kontakte firma som driver med skadedyrbekjemping, sier Andreassen.
Ikke utvendig dekning
Det kan være verdt å merke seg at mange har dekning for råte og maur-skade i sin forsikring. De kan derfor få dekket deler av kostnaden med utbedring av skaden.
– Det du skal være klar over er at forsikringsselskapene ikke dekker utvendige utbedringer som ville ha vært ivaretatt ved normalt vedlikehold, det vil si yttertak, utvendig panel, dører og vinduer.
Eget ansvar
Det kan fort dreie seg om betydelige kostnader for å utbedre en vannskade. Alt som er skadet må byttes.
– Kommer man over slike skader, er det viktig å stoppe opp inntil man har snakket med forsikringsselskapet og avklart om de eventuelt ønsker å sende en takstmann til å kartlegge skaden, sier Bygg- og tømrermester Torolf Stenersen AS.
Dokumentér
Hvis man har oppdaget noe som kan bli dekket i forsikringen, er et godt tips å foto-dokumentere underveis når man river.
– Men merk deg at det er ditt eget ansvar å avdekke eventuelle skader. Om du mistenker at skaden har større omfang, og du ønsker å rive mer for å få avdekket det, så utføres dette på eget ansvar, sier Stenersen.