fbpx

Trangt om plassen på Tjøme

Publisert: 6. april 2017

En oversikt over alle hyttekommuner i Norge viser at Tjøme topper statistikken over hyttetetthet. Det setter store krav både til hytteeier og fastboende for å holde på husfreden.

Ringsaker kommune er den kommunen i landet med fleste fritidseiendommer. Likevel havner de langt nede på lista når rangeringen gjelder antall hytter per kvadratkilometer. Da er Tjøme klart størst. Som en god nummer to kommer Hvaler, mens Nøtterøy og Sandefjord beslaglegger 5. og 6. plass. I Larvik er det vesentlig bedre plass.

Gnisninger

Nesten alle kommunene på ”topp 20-lista” er kystkommuner der hyttene har en tilknytning til sjøen. Det betyr blant annet at det stort sett er fjellkommunene som tillater at det bygges nye hytter. – Det er sjeldent at det bygges nye hytter ved sjøen. De som har kommet seg inn på det markedet er privilegerte og er garantert en prisstigning, sier daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor.

Ikke tilgang til egne arealer på hytta

Bringsvor ser at det i kystkommuner med mange hytter lett kan oppstå gnisninger mellom hyttegjester og lokalbefolkning. – Jeg liker ikke ordet ”hyttegjester”. I Vestfold er gjennomsnittsbruken av hyttene på 60 døgn i året. Da er du ikke lenger en gjest, mener han. Likevel har Bringsvor stor forståelse for at fastboende i kommuner der hyttene ligger tett langs sjøen, kan føle at de ikke har tilgang til egne arealer.

By på kaffe

– Vi skal være klar over at det er kulturforskjeller mellom by og land. Det er viktig at hytteeierne har respekt for grunneier og naboen, sier han og peker på at det kan være svært provoserende når en hytteeier fra ”byen” kommer med en dyr bil og slår opp i lovdata for å hevde sin rett. – Hilser du fint, byr på en kopp kaffe og sier at det noe du lurer på, får du som regel hyggelig respons, sier Bringsvor.

Han undrer seg over mange som velger konfliktvegen til målet. – Jeg fatter ikke at det er mulig å kose seg på hytta og samtidig skrive rekommandert brev til naboen, sier han og legger til. – Pust med magen. Du er ikke på jobb. Og du kan jo gjerne unne naboen å ha et gjerde som står litt skjevt!

Tetthet av hytter per kv.kvm

Kommune Hytte per kv.km Rangering

0723 Tjøme 56,55 1

0111 Hvaler 47,78 2

0215 Frogn 34,44 3

0216 Nesodden 26,18 4

0722 Nøtterøy 16,86 5

0706 Sandefjord (-2016) 16,60 6

0709 Larvik 8,43 29

980x150