fbpx

– Høydepunkter må vel være Jan Teigen de to første festivalene – og Broiler i fjor, mener Hanne Børresen Johansen. Stort større spenn i det populærmusikalske landskapet enn mellom den folkekjære sangeren Jan Teigen og den norske DJ- og produsentduoen fra Drammen, finner du neppe.

– Og nettopp den bredden kjennetegner Fjordfestivalen, mener Rikke Jenssen.

Stor bredde

Festivalgeneralene Hanne og Rikke har nettopp satt strek for den niende Fjordfestivalen når Hytteavisa.no kommer på besøk. Lyden av Jarle Bernhoft, Bjørn Eidsvåg, Admiral P og Staut – blant mange artister – har nettopp ebbet ut.

Ett års knallhard jobb er over for å sikre at den første helgen i august ble enda bedre enn året før. – Vi er allerede i gang med planleggingen av sommeren 2017. De første budene på ønskede artister er lagt inn, forteller Hanne som på det tidspunktet ikke kan røpe noe, verken om planer eller ønsker for jubileumsfestivalen. – Men det som er sikkert er at musikkvalget skal favne bredt, sier Rikke.

– Høydepunkter må vel være Jan Teigen de to første festivalene – og Broiler i fjor, mener
Hanne Børresen Johansen. Stort større spenn i det populærmusikalske landskapet enn mellom den folkekjære sangeren Jan Teigen og den norske DJ- og produsentduoen fra Drammen, finner du neppe. – Og nettopp den bredden kjennetegner Fjordfestivalen, mener Rikke Jenssen.

Musikk og logistikk

Det er Rikke som er den musikkinteresserte. Det første hun gjorde da Fjordfestivalen var over, var å dra på Øyafestivalen i Oslo. Det var hennes måte å feriere på.

– Jeg elsker festivaler, forteller hun. Hanne, derimot, blir mest fasinert av logistikken og det å skape en god flyt i arrangementet. – Da vi startet med de første festivalene visste jeg knapt hvem Jan Teigen var. Men jeg lærer av Rikke. Vi hører mye på musikk på jobben, og jeg er blitt mer bevisst. Har fått troen på at man kan øve opp et tonedødt øre, smiler hun.

Gave til byen

Det hele startet for ti år siden som en gave til byen. Hjørnestensbedriften Jotun spanderte en gratiskonsert i Badeparken på byens innbyggere, midt i hjertet av byen. Byen trengte noe hyggelig å samles om.

Bedriften tok kontakt med eventselskapet Extol AS for hjelp til arrangementet. Og Extol, det er Rikke og Hanne. – Vi sa ja til å arrangere konserten, fullt klar over at dette var noe vi ikke kunne noe om. Men vi var gira og syntes oppgaven var morsom, sier Hanne.

Fra t-skjorter til festival

De to venninnene startet Extol AS for 16 år siden. På vei inn til Oslo for å besøke en venninne, ble de enige om å si opp jobbene sine og starte med noe for seg selv. Hanne jobbet med å selge klær med trykk på, mens Rikke var ansatt i et datafirma. ”Å printe på t-skjorter kan vel ikke være så vanskelig”, sa de til hverandre. Dermed var grunnlaget lagt for å utvikle et konsept som skulle tilby profilering, design og event.

– Vår event-erfaring knyttet seg til mye jobb med sommerrevyen i Sandefjord, sier Rikke som legger til at i dag har Fjordfesten blitt hovedbeskjeftigelsen. – 70 prosent av tiden går med til den, sier hun.

Suksess

De uerfarne musikkfestival-arrangørene – som på det tidspunktet var fire pluss familie og venner – hadde knallstart med Jan Teigen. – Han hadde ikke stått på en scene på mange år, men sa ja til å komme til Sandefjord, forteller Hanne.

Teigen var den ultimate folkefest-artisten. Allsangen ljomet over byen og kunne høres helt til Stokke. – Folk hadde det gøy. Det ga oss et kick, selv om det ikke ga oss penger. Vi gjorde dette med hjertet, og ikke med hodet, sier Rikke.

– Fjordfesten har vært, og skal være, et møtested for alle, både barn og voksne. Vi
utvider stadig konseptet.

Fest for alle

Fjordfestivalen ble etter noen år til Fjordfesten. Men de har hele tiden vært tro mot familiekonseptet. – Fjordfesten har vært, og skal være, et møtested for alle, både barn og voksne. Vi utvider stadig konseptet. Festen skal være mye mer enn musikk for barna, sier Hanne.

Det er leker og klatretårn, hoppeslott og radiostyrte biler, BMX-show og sykkelløp og mye mer. – Samtidig skjer det mye for de voksne. Fjordfesten skal være på alles premisser. Det er unikt i festivalsammenheng, mener Rikke.

Frivillige

Det er mye folk i byen første helgen i august, eventuelt siste i juli. Sist ut i rekka av festivaler i Vestfold er Fjordfesten. – For både sommergjester og folk fra byen er Fjordfesten en fin avslutning på , sier Hanne som anslår at det i 2016 var rundt 11.000 besøkende i Badeparken de to dagene festen varer.

Blant de mange tusen er det et stort apparat av frivillige som bistår festgeneralene gjennomføringen av festen. 350 frivillige fra idrettslag og foreninger sørger sammen med familie og venner for at arrangementet går knirkefritt av stabelen.

– Uten dem hadde det ikke vært mulig med et så stort arrangement. Men vi sørger for å betale alle sammen. På den måten har det gjennom ni år blitt tilbakeført mye penger til foreningslivet i byen, sier Rikke.