fbpx
Grundig vedlikehold hindrer svartsoppen i å etablere seg, sier daglig leder Østen Bjørvik i malerfirmaet Bjørvik & Haugen AS. Copyright: Jotun A/S. Foto: Dag G. Nordsveen

Kjært barn har mange navn. Så også med svartsoppen, eller aureobasidium pullulans som den heter på latin. Svertesopp, overflatesopp eller malingsopp kalles den også.

– Den er ikke farlig i utgangspunktet. Men lar du det gå for langt, kan den føre til råte og redusere kledningens levetid betraktelig, sier daglig leder Østen Bjørvik i malerfirmaet Bjørvik & Haugen AS.

Fuktig miljø

Men pen er soppen ikke når den misfarger veggen. – Stort sett representerer den et kosmetisk problem, særlig på lyse flater, sier Bjørvik.

Svartsoppen finner du særlig på nordveggen der sola ikke kommer til og tørker eventuell fukt fra veggen. Om veggen står nær vegetasjon, påvirker det også fuktighetsnivået. Overflatebehandlingen har størst betydning for å hindre framveksten av svartsopp.

– Vasker du huset annethvert år, får ikke svartsoppen satt seg, sier Bjørvik som anbefaler å vaske med Jotuns husvask.

Forarbeid

I blant må ny maling påføres. Men uansett hva slags maling eller beis du bruker, kreves det litt forarbeid for å sikre deg mot svartsoppen. Da er renselsesprosessen litt grundigere enn ved årlig vedlikehold.

– Først ville jeg vaske med Jotun kraftvask, forklarer Bjørvik.

Er det fortsatt spor etter svartsoppen, er det smart å påføre Jotuns Sopp- og Algedreper før du maler.

Akrylmaling

– Nyere forskning viser at bruk av akrylmaling gir best resultat, sier Bjørvik og peker på at Jotuns nye malingprodukt, Optimal OptiWhite skal være spesielt gunstig mot soppen.

Optimal OptiWhite er basert på en spesialakryl med ekstremt lavt skittopptak som reduserer at smuss og skitt fester seg på overflaten, og den inneholder filmkonserverende midler mot svertesopper.

– Men dropper du forarbeidet og bare setter i gang å male, er det uansett ikke lenge før veggen din igjen er full av svartsopp, advarer Bjørvik.

Copyright: Jotun A/S. Foto: Dag G. Nordsveen