fbpx

Stort gebyr-sprik på hyttemarkedet

Publisert: 17. mars 2017

For mange er det utenkelig med hytte i skjærgården uten båt. Men båt krever båtplass.

Du er kanskje ikke av typen som synes det er greit med en relativt liten båt som du frakter rundt på en bilhenger. Kanskje vil du gjerne bare løsne fortøyningen og stikke på sjøen akkurat når det passer deg uten å måtte sjøsette båten hver gang. Da må du ha båtplass.

Egen brygge

Men båtplasser vokser ikke på trær. Det gjør de ikke noe sted, men i Vestfold-skjærgården er det folksomt om sommeren og tøff kamp om plassene. Derfor ønsker mange å bygge eller restaurere egne brygger – eller felles brygger for hyttelaget. Da har det stor betydning i hvilken kommune du har hytta di.

Ulike satser

Kommunen skal ha betalt for å behandle søknaden din om brygge, enten det dreier seg om å oppføre en helt ny, eller du skal erstatte eksisterende brygge. Mange vil nok mene at det er rimelig at kommunen tar betalt for saksbehandlingen, men litt mer underlig er det at gebyrene er så ulike fra kommune til kommune.

Larvik rimeligst

Du kommer rimelig greit fra det i Larvik. Der må du ut med rundt 4500 kroner for at kommunen skal behandle søknaden din om selve bryggeanlegget. Antall båtplasser på brygga gir tilleggsgebyrer avhengig av hvor mange båtplasser du søker om – fra 3.600 til 9.200 kroner. Sandefjord er bare hakket dyrere.

Dyrest på Nøtterøy

Men har du hytte på Tjøme eller Nøtterøy, ser det ut for at kommunens timesatser er på et heftigere nivå. På Nøtterøy må du ut med 20.685 kroner hvis du søker om ny brygge i 2017. Men når det gjelder gjenoppføring av tidligere lovlig brygge, er de mer nøkterne i gebyrforlangende. Da nøyer de seg med 5269 kroner – altså neste på nivå med nabokommunene lenger sør. Men det er bare grunnprisen. Så kommer det tillegg dersom du for eksempel hva slags materiale du bruker på den gjenoppførte brygga.

980x150