fbpx

Startbua – ettertraktet kystledhytte

Publisert: 22. mai 2020

Den er minst i areal, men størst i antall besøk. Den bitte lille Startbua, ytterst på moloen på Hvasser, er den mest ettertraktede kystledhytta i Vestfold.

Startbua har bare ett rom. Det fungerer som kjøkken, oppholdsrom og soverom for to.

– Men den har en innvendig trapp opp til en takterrasse. Der er det fantastisk utsikt over hele Sandøsund, forteller kystledkonsulent i Oslofjordens Friluftsråd (OF), Eivind Laxaa.

Den lille kystledhytta ligger ytterst på moloen i havna i Sandøsund på Hvasser, lengst sørøst i Færder kommune. Her kan den som er tidlig nok ute til å sikre seg plass, bo midt i Krukehavn. Etter en liten spasertur er du på Lilleskagen.

Tilgjengelig

Opprinnelig ble Startbua, den minste av OFs i alt 20 kystledhytter i Vestfold-skjærgården, brukt som startbu eller administrasjonsbu for regattaer. Da den ble satt opp i 1977, erstattet den en gammel «startpaviljong» som hadde vært brukt til samme formål.

Sommeren 2006 ble den tatt i bruk som kystledhytte, og i dag er den trolig en av landets mest ettertraktede kystledhytter.

– Hytta ligger i et flott område, og er perfekt for den som vil ta seg en liten tur i Vestfold-skjærgården uten at det skal koste så mye. Den kan lett nås både med båt og med bil, sier Laxaa som legger til at langtidsparkering med bil kan være en utfordring om sommeren.

– Det beste alternativet om du overnatter, er å parkere ved Lilleskagen og gå kyststien til Startbua.

Han bemerker også at Startbua, i motsetning til andre kystledhytter, kun har plass til to gjester. De fleste har fra fem-seks til 20-30 sengeplasser.

– De fleste stedene betaler du for hele hytta, og ikke per sengeplass, forklarer han.

OF er forvaltere

Kystled er enkel overnatting på steder som har gått ut av sin opprinnelige bruk. Her finnes nedlagte fyrstasjoner, tidligere militære eiendommer eller andre bygninger på friluftslivsområder. Kystledhyttene er ofte kommunale eller statlig eide bygg som OF har inngått avtale om å drifte, vedlikeholde og leie ut.

– Hyttene er svært forskjellige. Noen må du bruke båt til, som for eksempel fyret på Færder. Til andre kan det være nødvendig å gå, sier Laxaa.

Medlemsfordeler

Alle, både medlemmer og ikke-medlemmer av OF, kan benytte seg av tilbudet. Men medlemmer får rabatter.

I februar legges kystledhyttene ut for booking. Da har medlemmer førsterangen i to dager før andre kan melde sin interesse.

– Når det gjelder Startbua på Hvasser, blir den fort fullbooket, forteller Laxaa.

Tilbudet er veldig populært, og det er høy dekningsgrad på de fleste hyttene.

De store hyttene blir gjerne bestilt til større arrangement, som for eksempel slektsstevner eller skoleavslutninger.

Samarbeider

Med over 60 hytter – fordelt rundt om i Oslofjorden, fra Halden til Larvik – er Kystleden en viktig del av OFs virksomhet.

OFs rolle strekker seg fra å være eier eller forvalter av hytter, med fullt ansvar for vedlikehold og drift – til booking og kontakt med gjestene.  Flere steder samarbeider OF med frivillige og ideelle lag som selv eier eller har ansvaret for alt rundt byggene, og ønsker å gjøre disse tilgjengelige for allmennheten. Til sammen utgjør dette nettverket en mengde av muligheter til gode opplevelser langs kysten.

980x150