fbpx

Solgt uvanlig mange dyre eiendommer

Publisert: 5. juli 2018    -   Skrevet av: Kalle Seip

– Det er ikke dagligdags at vi har solgt seks fritidseiendommer til over 18 millioner kroner ved utgangen av juni, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1.

Etterspørselen etter hytter i Vestfold-skjærgården er hele tiden stor. Men når det gjelder tilbudet, svinger det en god del, særlig i det høyere prissjiktet. – Det er lite forutsigbart, sier Solberg.

Han minner om fjorårets situasjon, der han praktisk talt ikke hadde noen dyre eiendommer tilgjengelig. år har jeg hatt uvanlig mange, sier han.

Lange prosesser

Solberg mener det er tilfeldigheter som gjør at så mange dyre eiendommer ble omsatt på forsommeren i år. – Det er lange prosesser i familien, gjerne over mange år, før det besluttes å selge en familiehytte. I år ser det ut for at mange har ment at markedet er bra.

Generasjonsskifte

Den utløsende årsaken til at familiehytter selges, er stort sett at det nærmer seg et generasjonsskifte. – Mor og far ser at barna ikke er tjent med å dele hytta seg i mellom. Når de beslutter seg for å selge, er det gjerne for å forhindre at det kjæreste jordiske gods de har skal være årsaken til store konflikter mellom barna, sier Solberg.

– Mor og far ser at barna ikke er tjent med å dele hytta seg i mellom.

Samlingssted

– Da er det bedre å selge hytta og dele pengene. Solberg kan ikke se at verken selgere eller kjøpere ser på hytta som et investeringsobjekt.

– Hytta er et sted der man kan samle familien. Men en hytte i Vestfold-skjærgården viser seg jo samtidig å være en god investering.

God betalingsevne

– Jeg vil ikke si at det er hundrevis at potensielle kjøpere til de dyreste objektene. Men det er overraskende mange som melder seg på når objektene er gode.

Det betyr at det blir budrunder, og at salgsprisen gjerne går godt over takst. I gruppen på de seks hyttene til over 18 millioner kroner, topper et objekt til 33 millioner kroner. – Det er ikke rekord, men ligger i tetsjiktet når det gjelder pris i Vestfold-skjærgården, sier Solberg.

Strandlinje

Alle de dyre objektene ligger enten på Tjøme, Nøtterøy eller i Sandefjord. Og den lokale beliggenheten er vesentlig for å oppnå så høye priser. – Eiendommen må ha strandlinje, være vestvendt og ha gode bryggeforhold, sier han. Vann og kloakk er blitt såpass vanlig, at det er et must.

God størrelse

Størrelsen på hytta har også betydning. Kjøperne er ute etter en familiehytte og trenger plass. Om du kjøper en hytte på 50 kvadratmeter i strandlinja, kan du maksimalt få bygge den ut til 90 kvadratmeter. – Kjøper du en gammel hytte på 150 kvadratmeter, er ofte det mer attraktivt, sier Solberg.

Kundeliste

Den som vil ha hytte i Vestfold, må smøre seg med tålmodighet, særlig om man er ute etter de beste objektene. Derfor har Solberg en liste over interessenter som har holder orientert om situasjonen i markedet.

– Salgene har vært åpne, men tre av de dyre objektene ble kjøpt av kunder som stod på liste hos meg, sier Solberg.

Nye muligheter

Etterspørselen etter rimeligere hytter er selvsagt større enn objekter til 20 millioner. – Det har så langt vært manglende tilbud til prisklassen mellom fem og ti millioner. Fra tre til fem millioner, har det derimot vært bra, sier Solberg. Til tross for godt salg på forsommeren, spår Solberg at salgene ikke stopper opp.

– Det blir rolig i juli, men ved skolestart kommer det flere interessante objekter ut i markedet. Da er det nye muligheter for interesserte kjøpere.

980x150