fbpx

Slik tar du best vare på hytta

Publisert: 17. juni 2022    -   Skrevet av: Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind

Å eie en hytte gir mange gleder, men det fører også med seg noen forpliktelser. Passer du på og følger opp disse, kan det spare deg for store utgifter.

Rød hytte
Rød hytte

Vedlikeholdsplikt

Som hytteeier har du ansvar for å utføre nødvendig vedlikehold. En av de viktige oppgavene er taksjekken. Med et stadig mer værhardt klima kan det fort bli dyrt om du ikke sjekker at taket er i orden. Et tak har lang levetid, men det krever likevel pleie for å unngå å måtte skifte det ut før tiden.

Været i Norge blir våtere, varmere og villere, og skadene på bygg og bo øker stadig. Derfor er det viktig å sikre at taket tåler det nye klimaet, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 Sørøst-Norge. Det er en god investering å bruke litt tid på vedlikehold hvert år, gjerne på våren og om høsten. – Jo før du oppdager forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene. Sannsynligheten for at du sparer penger på sikt er stor, forklarer Nielsen.

Slik tar du servicen på hytta

  • Vask vegger og ytterpanel. Bruk husvask eller annet egnet middel. Bruk gjerne pumpeflaske til påføringen, la vaskemiddelet virke, skrubb om nødvendig og spyl veggene rene.
  • Bruk sopp- og algedrepende middel hvis du oppdager et svartsoppangrep. Dette får du kjøpt på bygg- og malingsbutikker.
  • Sprekker og råte: Finner du større partier med sprekker og råte i treverket, må du skifte ut bordene som er skadet
  • Se etter om malingen har blitt matt eller flasser. Får du enkelt skrapet bort maling med neglene, kan ytterpanelet være sårbart for fuktighet. Da trenger veggene en god husvask og nye strøk med maling.
  • Fjern ugress, busker og småtrær som står inntil grunnmuren. Disse øker faren for soppangrep, fuktdannelse og skadedyr.
  • Maling på grunn- eller kjellermur: Hvis malingen på grunn- eller kjellermuren har begynt å flasse, må du fjerne alt som er løst, og male med en murmaling som er diffusjonsåpen. Du får tak i riktig produkt hos en fagforhandler. Hvis muren under malingen som har flasset av er fuktig, og du kan se saltutslag, må du først og fremst fjerne årsaken til fuktangrepet. Det kan for eksempel være et resultat av dårlig drenering eller vann fra takrenne som ikke ledes bort fra huset.
  • Sjekk takrenner: Rens takrennene, sjekk at de er i god stand og at vannet som renner fra takrennene leder vekk fra grunnmuren
  • Drenering: Vurder om du må drenere rundt hytta på nytt.

Sopp og råte kan være vanskelig å oppdage

Sopp og råte kan ligge skjult i lang tid. Mange skader kommer av at vann trenger inn i bygningen utenfra. Andre skader oppstår på grunn av kondens eller lekkasjer. Fuktig klima med mye nedbør gir flere skader, ettersom sopp og råte elsker fuktighet. Får du en vannskade som ikke håndteres skikkelig, vil sopp og råte raskt kunne få fotfeste – men det kan ta lang tid før du oppdager det. Dessuten kan vannskader gå uoppdaget gjennom vinteren.

Dette bør du se etter

  • Start med hytteveggen, vinduer og dører. Sjekk nedre del av kledningen og langs vinduer og dørkarmer for tegn på råte. Er kledningen mørk eller har fått grønne flekker, kan det være tegn på et påbegynt soppangrep. Stikk inn en spiss kniv eller en liten, flat skrutrekker. Går den lett inn, har treverket begynt å råtne.
  • Sjekk grunnmuren nøye. Fuktskader i grunnmuren skyldes som oftest dårlig drenering. Se etter fukt eller misfarging. Dette kjennetegnes av mugg eller brune skjolder, som igjen kan gi malingsavskalling, frostsprengning eller algevekst. Mosevekst er et annet tegn på fukt. Sjekk om malingen på grunn- eller kjellermuren har begynt å flasse.
  • Se etter sprekker og skjevheter i grunnmuren. Oppdager du dette, må du kontakte fagfolk. Sprekker og skjevheter i grunnmuren kan skyldes setningsskader eller frostsprengning.

Vurderer du å leie ut hytta?

Mange får øynene opp for utleie som en måte å finansiere hyttekjøpet. Er du fersk hytteutleier, er det viktig å huske på at det å leie ut innebærer en risiko for at det kan skje ting med hytta. –For å sikre at utleievirksomheten blir lønnsom, er det viktig at du vet hva som er forsikret, og hva som ikke er det, sier Therese Nielsen.

Har du forsikring, er du dekket hvis hytta får skader på grunn av brann, vannlekkasje eller frost. Du kan få dekket tapte leieinntekter som følge av slike skader. Men hvis leietakerne ramponerer hytta, dekkes ikke dette av forsikringen. Det er fordi du har gitt leietakerne tillit og tilgang til eiendommen din. Et råd er derfor å låse inn eller fjerne dyre gjenstander.
Forsikringen dekker heller ikke hendelige uhell som kan skje når hytta er i bruk. For eksempel en sofa som blir ødelagt fordi leietakerens hund har tisset i den.

Dette må du vite om hytteutleie:

  • Får du skader på hytta som gjør at du ikke kan leie ut som planlagt, kan du få dekket tapt husleie på forsikringen
  • Utleie av privat hytte anses ikke som næringsvirksomhet, med mindre man som privatperson leier ut flere fritidsboliger
  • Hvis du planlegger å leie ut hytta i en periode på over to måneder i året, må du si fra til forsikringsselskapet
980x150