fbpx

Slik finner du farger til hytta

Publisert: 9. oktober 2020    -   Skrevet av: Tekst: Susanne Dahl, ifi.no. Foto: Gry Spratt/Susanne Dahl

Hva er viktig å tenke på når man skal finne farger til hytter? Fargekonsulent Gry Spratt ser etter nyanser som harmonerer med omgivelsene uten å miste fokuset på det personlige preget og hyttekosen.

Foto: Gry Spratt/Susanne Dahl

Det er mange ting å tenke på når man skal gjøre endringer på en hytte, enten det er snakk om eksteriør eller interiør.

– Den tradisjonelle røde hytta kommer nok aldri til å forsvinne, og det ønsker vi selvfølgelig ikke heller, sier Gry Spratt, Flügger Fargekonsulent i Bergen.

Om man derimot ser for seg et annet uttrykk på sitt andre hjem, mener hun at det å observere omgivelsene er et godt utgangspunkt for alle prosjekter man skal foreta seg.

– Det høres kanskje åpenbart ut, men det kan gjøre en stor forskjell og samtidig sørge for en sømløs harmoni mellom hytta og naturen rundt, sier fargekonsulenten.

Hytte ved sjøen

– Har du hytte ved sjøen passer blå, grå og blågrå toner svært godt med landskapet rundt, da disse fargene samspiller godt med de naturlige fargene vi finner i havet, sanden, sivet og svaberget, sier hun.

Hele stilen kan toppes av med den klassiske, maritime stilen innendørs, eller lyse og varme toner som kontrast til det blå eller grå utendørs.

Foto: Gry Spratt/Susanne Dahl

– La deg inspirere av stoffer i lin, blonder og naturlig fiber. En lys beige eller en varm grå på veggene gir den lune følelsen mange er på jakt etter mot de kaldere tonene utendørs, forklarer fargekonsulenten.

Hytte i skogen

– I skogområder kan man gjerne hente opp nyanser fra naturens elementer, slik som trær, stein og jord. Brune og grønne toner skaper en veldig lekker effekt i disse omgivelsene, sier hun.

Stilen kan gjøres komplett med en terrasse i mørke toner, som også forhindrer like stor grad av grønske.

Foto: Gry Spratt/Susanne Dahl

– Inne kan stilen være lun og varm, med elementer i brune og gylne toner. Det kan også være fint å bruke tapeter som henter opp skogstema eller skaper kontrast til nøytrale farger på veggene, sier fargekonsulenten.

Hytte på fjellet

På fjellet er det igjen de grå, mørke og gylne tonene som harmonerer spesielt godt med omgivelsene.

– Hytter på fjellet kan ofte innredes med rikere farger, for å skape en varmere stemning innendørs som kontrast til det ytre, forklarer hun videre.

– Man kan med fordel hente inn duse farger fra lyngblomsten eller varme toner fra kveldssolen, sier hun.

Når det er sagt er det selvfølgelig aller viktigst å få frem sin personlige stil. Dette hjelper vi deg veldig gjerne med. Også må vi ikke glemme at hytta er et sted man drar til for å slappe av og kose seg.

Foto: Gry Spratt/Susanne Dahl

Tips og råd fra fargekonsulenten til hytteeiere:

  • Fokuser på omgivelsene og samspill av farger
  • Kombiner fargenyanser, tekstiler og tapeter
  • Ikke glem at hytta er et sted man ønsker å slappe av og kose seg

Mer inspirasjon og tips finner du på Ifi.no

 

 

980x150