fbpx

Sjøhytter har vært, er og blir en sikker investering

Publisert: 19. mai 2023    -   Skrevet av: Hakon

– Jeg tror at markedet blir bra i år. På fjellet er det bygd tusenvis av hytter og det planlegges å bygge tusenvis av nye hytter. Ved sjøen bygges det nesten ikke nye hytter i det hele tatt og det er den store forskjellen, sier eiendomsmegler Tore Solberg.

Færre hytter ved sjøen

Renta har gått opp og strømprisene har økt. Mange har hørt om og lest om dårlig hyttemarked på fjellet og i innlandet i vinter. Hvordan blir hyttemarkedet ved sjøen er et spørsmål som da sikkert flere stiller seg. – Jeg tror at markedet blir bra i år. På fjellet er det bygd tusenvis av hytter og det planlegges å bygge tusenvis av nye hytter. Ved sjøen bygges det nesten ikke nye hytter i det hele tatt og det er den store forskjellen, sier eiendomsmegler Tore Solberg.

 

Lav kronekurs gir innvirkning på hyttemarkedet

Kronekursen har vært lav i det siste og vi har sett at dansker samt nordmenn selv har besøkt vinterdestinasjonene i Norge. – På grunn av den lave kursen på den norske krona, er det mindre aktuelt å kjøpe fritidsbolig i utlandet. For det første er selve kjøpet dyrere enn normalt og det å leve der er jo da også blitt dyrere. Dessuten har alt plunder som folk erfarte i forbindelse med pandemien også gjort at mange har fått øynene opp for en sikker og trygg Norgesferie på egen hytte, sier Solberg.

Eiendomsmegler Tore Solberg har erfaring fra hyttesalg i Vestfold i flere tiår.

Sikrere enn aksjemarkedet

Man henvender seg til et marked som er litt høyere prismessig enn en vanlig hytte på fjellet. – Det vil alltid være et marked for en kjøpesterk gruppe, som også ser på sjøhytter som investering. Nå skal det sies at den siste tidens begivenheter på børs og så videre kan ha en innvirkning, men likevel mener jeg at en hytte ved sjøen er den sikreste og beste investeringen man kan gjøre. Det vil si sikrere enn aksjemarkedet. Hvis vi går tilbake til børskrakket i 1987, gikk alt av boliger ned i verdi frem til 1994. Det vi så selv på den tiden var at sjøhyttemarkedet holdt seg best. Så en investering i en sjøhytte vil trolig være den beste investeringen du kan gjøre, hvis du har penger, sier Tore Solberg.

 

Strengere og vanskeligere å bygge

Når du skal kjøpe og selge bør du være oppmerksom på hvor strengt de har blitt å bygge i strandsonen og dokumentasjonskrav. Det er ekstremt viktig å kunne dokumentere at brygga for eksempel er lovlig oppført eller stod der før 1965. Hvis ikke vil kommunen kunne kreve den revet. Antall kontroller øker, og Fylkesmannen blir stadig strengere overfor endringssøknader fra hytteeiere og kommuner. Det betyr igjen at verdien på en eiendom som har god plassering og de rette fasilitetene på plass er mer attraktiv enn noensinne, sier han.

 

Utsikt, bilvei, vann/avløp og båtplass

Folk i dag vil ha det mest mulig bekvemmelig og se sjøen. – Hytter som har enkel adkomst, utsikt, bilvei til døra, innlagt vann og kloakk, strøm samt i tillegg båtplass og mye sol, er mest attraktivt. Det sier seg vel litt selv, men da er også verdien høyere. Så prøv å få noe av dette på plass når du skal selge eller investere, avslutter Tore Solberg.

980x150