fbpx
På besøk hos Mesternes Mester-vinneren

Oppdaget nye perler i Vestfold

Publisert: 30. juni 2023    -   Skrevet av: Hakon

Vi besøkte Olaf Tufte for å høre litt om hva han synes om Vestfold og hva han liker å gjøre på sommeren. Hvordan nyter han sommeren og fikk han noen nye impulser etter deltakelsen i Mesternes Mester? – Jeg ble kjent med herlige folk og oppdaget flere nydelige steder, sier han.

Foto av Olaf Tufte på Tufte gård. Intervju med Hytteavisa.

Vi ankommer Tufte Gård som ligger på Nykirke rett utenfor Horten. Vi merker at roen senker seg allerede ved avkjørselen fra hovedveien, der det ligger et gartneri. Vi følger veien videre og et stort hvitt hovedhus og to store røde låver dukker opp i det åpne landskapet. – Velkommen hit. Her står vi på gården vår, med 220 mål dyrket mark og 550 mål skog. Dette er mitt hjem og fristed, sier Olaf Tufte.

Vestfold er aktiviteter og sol

Hva er best med Vestfold på sommeren lurer vi på. – Det beste er at i Vestfold er det mange fine aktiviteter å gjøre på sommeren, på land og vann. For eksempel sykling og løping – både på vei, sti og grus. For de som liker å være på sjøen er det en vanvittig fin kystlinje med øyer og bukter. Det er også det fylket med flest soltimer i løpet av et år, sier Tufte.

Sommerminner fra barndommen – badestrand og motorcross

Olafs beste sommerminne fra da han var barn er Borrestranda. – Det er der modern var om sommeren med hennes venninner. Jeg badet

og fisket krabber. Det fine med Vestfold er den lange kystlinja, så når jeg ble litt eldre gikk vi litt lenger og oppdaget nye strender og øyer, som Løvøya. Jeg var rastløs også som barn, så det var mye hopp, sprett og å være apekatt, smiler Olaf.

Etter hvert var det aktiviteter rundt gården som trakk mest. – Jeg drev først med motorcross. Vi hadde egen bane på gården. Jeg begynte ikke med roing før jeg var 17 år faktisk. Og det var helt tilfeldig. Det var slik at noen gutter fra roklubben kom på besøk for å prøve cross. Da høsten kom, ble jeg med dem for å trene. Etter et par uker rodde jeg fra dem og så ble jeg puttet i en båt av treneren. Der ble jeg, ler han.

Foto av Olaf Tuftes gård.
Olaf Tufte og familien tilrettelegger aktiviteter for bedrifter og familier fra egen gård utenfor Horten i Vestfold.

Gården er den beste avkoblingen, og Norgesferie gjelder nå

Hva er favoritt-stedet til Olaf i Vestfold lurer vi på, og hva gjør han for å slappe av. – Det blir gården det; Tufte gård. Ingenting slår det å komme hjem. Jeg gjør aller helst nyttige ting uten å ha tidspress; for eksempel gjøre noe praktisk med ungene. Men det å kunne tusle rundt med bikkja helt stille er også fint. Ta en halvtimes time out – spise moreller, epler og jordbær fra egen hage. Og ta seg tid å ta en kaffekopp – å se utover det man har. Jeg er glad i å grille, så det å grille en ordentlig god biff er også fint, sier han.

Hvor ville du tatt med deg familien på ferie? – Tufte gård. Neida, i fjor var vi på bobiltur og kjørte opp til Karmøy. I år skal vi til Lofoten. Vi har så fantastisk mye fin natur i Norge. Ungene var med på reiser til utlandet når jeg konkurrerte, så nå er det Norge som gjelder, smiler Olaf.

Ble kjent med nye steder og nye mennesker

Under Mesternes Mester bodde deltakerne på en svært fin eiendom på Vesterøya i Sandefjord med panoramautsikt mot fjorden. – Det var veldig fine omgivelser med fine folk. Jeg må si jeg ble litt stolt av Vestfold under programserien. Alle plassene var nye for meg bortsett fra Stavern. Det er mange perler her. Både Skjellvika på Østerøya og Vøra på Vesterøya i Sandefjord var nydelige steder med herlige strender. Men det aller mest idylliske stedet var Ula, mellom Sandefjord og Larvik. Det var helt fantastisk. Et lite intimt sted som likevel har så mye; svaberg, skog i nærheten, sand og strand med små bukter samt små hus. Alt samlet innenfor et lite kvadrat, og samtidig har du havet rett ut. Dette er et sted jeg kunne tatt med familien en søndag for å chille, hvis jeg var type til det, ler Tufte.

Foto av Ula i Larvik
Ula i Larvik var det fineste stedet Olaf oppdaget under innspillingen. Foto: Visit Vestfold

Hva var det beste med å delta i Mesternes Mester? – Vi var i en liten boble. Det var samholdet, det sosiale, tilstedeværelsen og de nye vennene du får.

Tiden etter idrettskarrieren

Olaf har eget bryggeri i kjelleren på gården.

Olaf Tufte har mange baller i luften. På gården drives tradisjonelt gårdsbruk med produksjon av korn og hvete, men det er bare en liten del av hans nye univers etter idrettskarrieren. – Jeg driver også med konferanse, teambuilding og selskap, for bedrifter og privatpersoner. Så har vi eget bryggeri på gården, vi kan til og med lage egne etiketter på ølen hvis det er noen som ønsker det. Så har jeg startet et betongsagefirma og et managementfirma som tar seg av yngre utøvere. Jeg holder også mange foredrag rundt omkring. Jeg er gift og har to barn, og så trener jeg på fritida. Det meste av tida går til jobbing og å gjøre nyttig ting. En sjelden gang kan jeg sette meg ned og se på noe sport på TV eller en episode av en eller annen serie for å gire ned, sier han.

Høydepunkter og erfaringer

Det største høydepunktet i karrieren til Olaf Tufte var det andre OL-gullet i 2008. – Den siste var best, det var en mye større jobb. Før det andre gullet måtte jeg bygge meg opp igjen. På det første gullet var jeg helt rå. Under Mesternes Mester var det mange interessante samtaler med andre toppidrettsutøvere og mange av oss som var med, ble gira til nesten å starte på nytt. Det er mange tips jeg kunne tenke meg å prøve. Tenk om jeg hadde visst alt det jeg vet nå da jeg var 20 år. Det hadde vært den optimale komboen, en ung kropp og eldre hode. Da en var ung så var man litt bajas. Når man blir eldre har man erfaring og ydmykhet, sier han.

Hvilke erfaringer fra idretten vil du bringe videre til dine barn? – Det er mange ting jeg tar med meg. I bunn og grunn er det egentlig verdier fra gårdsdriften jeg tok til idretten, som jeg tar med meg videre til de rundt meg.

Sjekk ut flere fine badesteder hos Visit Vestfold

980x150