fbpx

I Sandefjord har mange gått i god skole. Interessen for ølet til Sandar Haandverksbryggeri er voldsom, kan Bergsagel fortelle. – Kundene er kresne. De spør ikke lenger etter byens billigste øl.

Komplekst

Øl er i ferd med å bli et drikke med en status på linje med vin. Ulike typer øl til ulike situasjoner, slik mange er vant med å tenke når det gjelder valg av vin. Men mellom linjene kan man lese av Bergagels uttalelser at øl fortjener en vel så høy status. – Jeg er ingen fiende av vin, forsikrer han og fortsetter: – Men vin er fruktsaft som er gjæret. Øl er et mye mer komplekst brygg, der gjær har et helt annet fokus enn ved vinlaging. Øl har et mye bredere smaksbilde, hevder han.

Startet som hobby

En bølge med håndverksøl fra mikrobryggerier skyllet innover landet for ti år siden. Ny og spennende øl begynte å bli tilgjengelig. Som nysgjerrig øldrikker ville Bergagel vite hvordan alt fungerte. Han begynte å lese om brygging, studerte filmer på YouTube og gikk på kurs. Ble en ølteoretiker. Derfra var veien kort til å bli en hobbyølbrygger.

Sammen med faren mekket og skrudde han sammen det som skulle bli starten på Sandar Haandverksbryggeri. – Du må ha en viss teknisk forståelse for å kunne gjøre det, konstaterer han.

Ølbrygger Dan Simen Bergsagel har
anlegg for det tekniske. Han har selv
bygd det som skal til for å omdanne
korn til øl.

Trengte en pub

Han har åpenbart et anlegg for det tekniske, selv om det er siviløkonom han er utdannet som. – Jeg bygde alt selv. La opp alle tappelinjene og snekret til og med interiøret i puben, forteller han. For pub måtte det bli. Et sted måtte han jo få avsetning på ølet sitt. Og et sted skulle jo være oppdrageranstalten. ”Brygghuset” ligger i en nedlagt slakterforretning rett ved byens torv. – Her kan du ta deg et par rolige øl i hyggelige omgivelser med noe å lese på, eller du kan ta med deg venner og gjøre en helaften ut av det, sier han.

Ingen ”ølpusher”

Bergagel selv har beveget seg fra kvantitet til kvalitet i ølets verden. Dit vil han gjerne ha med seg flere. – Jeg pusher ikke øl. I den grad jeg pusher, så er det i retning av å smake på flere øltyper, sier han.

I ”Brygghuset” er variantene mange. Der finner du alltid ti ulike øl på fat. Mellom to og fem er til enhver tid brygget på Sandar Haandverksbryggeri. – Vi tilbyr også et solid flaskeutvalg med over 150 forskjellige øl fra hele verden, samt cider, sier Bergagel. Og tro det eller ei – du kan også få et godt glass vin på ”Bryggeriet”.

Sandar Haandverksbryggeri

Nei til industripils

Det du ikke finner på ”Brygghuset” er vanlig industripils! – Vi har konsekvent ikke gjort avtale med de store industribryggeriene. Her får du bare øl vi velger selv. Vi må stå helt inne for det ølet vi tilbyr, sier han. Som økonom er han tydelig på at det er positivt for omsetningen å tilby industripils – eller volumøl. Men han beregner seg heller lavere marginer.

– Det dreier seg om idealisme, sier Bergagel.

God alkoholpolitikk

Det finnes dem som hevder at norsk alkohollovgivning er antikvarisk og bakstreversk. Enkelte folk i bransjen vil jo også påstå at myndighetenes alkoholpolitikk legger hindringer i veien for nødvendig omsetning og fortjeneste. Det er ikke Bergagels holdning. – Jeg applauderer regler for omsetning av alkohol gjennom vinmonopolet. Jeg mener også at det strenge skjenke- og avgiftsregimet er bra. Det bør være begrensninger, sier han.

Likt for alle

Likevel har ølbryggeren noen oppfatninger som strider med gjeldende alkoholpolitikk. – Det er ikke bra at avgifter på øl har økt mer enn på sprit, sier han. Bergagel er også positiv til prøveordningen med salg av sider direkte fra gårdsprodusenter i Hardanger. – Men når slike ordninger innføres bør det være likt for alle småskalaprodusenter. Jeg ser ikke forskjellen på å selge sider fra en gård på Vestlandet og håndverksøl  fra et lite bryggeri på Skolmar.

Dan Simens favorittøl

Imperial Stout

Årsak:

– Generelt liker han best mørkt, overgjæret øl som bruker mye malt

– Sterkt øl (navnet stout betyr sterk)

– Har mørke smaker som sjokolade og kaffe

– Komplekst øl med stort smakstilfang