fbpx

Mal din hytte når det er tørt

Publisert: 6. april 2017

Tar du fram rull og pensel og frisker opp hytta di med et strøk maling, er det smart å ta det før sommeren tar over.

Arild Martinsen kan skaffe deg det meste til vårens oppgradering av hytta.

– Ved påsketider, eller midt i april, er et godt tidspunkt å male hytta på. Da er forholdene helt topp, sier Erik Martinsen hos Fargerike Bjørvik i Sandefjord.

Nyt sommeren på hytta

Det er flere grunner til at du gjør lurt i å gjøre unna både innvendig og utvendig malerjobb på hytta så snart du åpner den på våren. Det ene er at da kan du nyte en oppfrisket sommerhytte når du heller kan bruke tiden til sommerlige aktiviteter som ferie i skjærgården innbyr til.

Sveller

Det andre er at våren er et optimalt tidspunkt for at resultatet av malerjobben blir best mulig. – Treverk trekker seg sammen og utvider seg i takt med fuktighetsnivået i lufta, forklarer Martinsen.

Når det er fuktig i lufta trekker treverk til seg fuktigheten og sveller. Tilsvarende trekker treverk seg sammen når det er tørt. – Hvis du maler mens treverket er fuktig, vil det når treverket igjen trekker seg sammen, vise seg partier som ikke har fått maling, sier han.

Tørrest

Vinter og vår er de tørreste periodene i året. Når det dugger i gresset utpå sommeren og utover høsten, øker sjansene for at treverket sveller. – Men du trenger en viss temperatur for å male. Det bør minst være 10 grader, sier Martinsen som sier at det er en fordel at det er opp mot 15-20 grader, særlig på vannbaserte produkter.

Vannbasert

I dag er de aller fleste produktene vannbaserte. – De er i dag like bra som oljebaserte malinger, sier Martinsen. Han forteller at tidligere ga oljemaling bedre flyt når den ble påført med pensel, men at produsentene i dag har utviklet de samme, gode egenskapene på vannbaserte produkter.

Vask først

– Bruker du rull til å påføre malingen, skal du bestandig etterstryke med en fordriver (en flat pensel) for å få best resultat. Og skal du male på umalt panel, er det viktig at du først vasker og legger på to strøk med kvist- og sperregrunning for å hindre blødning fra kvister, sier han og gjentar: – Husk det er alltid viktig å vaske først – både ute og inne.

980x150