fbpx
Foto: Simen Sørhaug

Aktørene ser frem til å kunne ønske deg velkommen som gjest, og vil gjøre sitt ytterste for å tilrettelegge for trygge tilbud. I en tid med raske endringer anbefaler vi at du sjekker på forhånd for å finne ut hvilke muligheter som åpner seg i år, og hvilke forholdsregler som gjelder.

Foto: Visit Vestfold

Barnas Vestfold

Vestfold er et eldorado for barnefamilier! Nærkontakt med dyr, klatring for små og store, zip-lines, lekeland, teateropplevelser, viking-opplevelser og andre historiske oppdagelser er bare noe av menyen. Som vedlegg i denne utgaven av Hytteavisa.no finner du opplevelses-kartet; Barnas Vestfold. Ta en titt, kartet gir en god oversikt over attraksjoner og aktiviteter for store og små barn. Drøm deg bort og bruk tilbudene som kommer når de er der.

Foto: AP_Visit Vestfold

Som perler på en snor

Byene ligger tett langs kysten vår, alle med hvert sitt særtrekk. Holmestrand, Horten, Åsgårdstrand, Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Stavern. Shopping-entusiaster kan fryde seg. Her finnes alt fra små nisjebutikker og kunsthåndverk, til større kjedeforretninger og kjøpesentre. Oversiktlige bysentrum med korte avstander og sjarmerende handlegater rommer skjulte skatter og hyggelige torv. I sommermånedene popper det også opp små utsalg med kortreiste sesongvarer som er verdt å teste. Senk skuldrene og kjenn byens puls fra en de mange sjarmerende kafeene og isbarer eller gå på oppdagelsesferd. Midt i sentrum av Holmestrand, ved en yrende småbåthavn ligger Aluminium-museet. En liten avstikker opp til Eidsfoss ligger jernverket som et eneste stort kulturminne. Vandre på Karljohansvern i Horten. Ta et dypdykk i fotografiets historie på Preus museum, og besøke Marinemuseets imponerende samling vegg i vegg. Her kan du også komme inn i en ubåt på land. Nabobyen byr på vikinger og Munch. På Midgard vikingsenter kan du både lære om vikinger og teste dine egenskaper som viking med vikingleker. Munchs Hus i vakre Åsgårdstrand tilbyr omvisninger hvor du blir kjent med mennesket Edvard Munch, med fascinerende historier. I Tønsberg møter du et historisk sus. Norges eldste by forener tydelige spor fra middelalder og vikingtid med yrende by- og bryggeliv, og det karakteristiske Slottsfjellstårnet som Tønsbergs landemerke. På tunet finnes en egen seterkafe hvor de blant annet serverer rømmegrøt hele sommeren. På Tjøme finnes mye mer enn landemerket Verdens Ende. Hos Stall Verdens Ende kan du være med på ridekurs og rideturer helt ute i skjærgården. Eller meld deg på en Via Ferratatur hos Aktiv Fritid, Vestfold og Oslofjordens eneste. Ruten er variert og spennende, med luftige rappelleringer, balansering og klatring på svaberg med flott utsikt over skjærgården.

Foto: AP_Visit Vestfold

En oppdagelsesferd

En oppdagelsesferd i Sandefjord gir rom for aktive utfoldelser, smaksopplevelser av høy klasse, kulturelle impulser, egenpleie og avslappende shopping. Sandefjord har Europas eneste spesialmuseum på hval og hvalfangst. Museet er nyoppusset med bl.a. flott aktivitetsrom for barn og ny utstilling; «Vi var ute etter hval». Hovedattraksjonen, en modell av blåhval i full størrelse, er der fremdeles. Og på brygga, side om side med restauranten Kokeriet, ligger hvalbåten «Southern Actor», den eneste hvalbåten fra moderne hvalfangstepoke som er i original stand. Vann har gjennom alle tider spilt en viktig rolle i Larvik, med alt fra vikingenes etablering av Kaupang til mineralkilden for Farris, og Lågen som en av landets beste lakseelver. Litt utenfor Larvik ligger Stavern. Den lille byen hvor sommerpulsen pleier å slå ekstra høyt er det virkelig en hyggelig tur å vandre inne på Fredriksvern Verft og ta en bryggesleng.

Foto: Anja Basma

Lage mat eller spise ute?

Om du er sulten eller kanskje bare tørst så finner du et rikt utvalg av hyggelige restauranter og kafeer. Mat ute i det fri langs brygga i Tønsberg eller på Bøkekroa i skyggen under bøketrærne i Larvik. Mulighetene er mange. I Stavern hos SMAK Terrasse finner du kanskje Staverns flotteste utsikt over gjestehavna og over til Citadellet. I Larvik, i et respektfullt ombygd bedehus, finnes restauranten Bedehuset. Et folkelig og raust sted med god stemning og takhøyde. Velrenommerte kokker, bakere og konditorer legger sin ære i å servere deg noe velsmakende basert på ferske råvarer. Vestfold sies å være “Norges grønnsakshage og spis-kammers”. Den gode jorda og det gunstige klimaet gjør at det her produseres en stor andel av landets korn, poteter og grønnsaker. For ikke å snakke om de søte jordbæra. På gårdsutsalget hos Knatten Fruktgård i Sandefjord får du kjøpt frukt, lokalmat og nydelig egenprodusert eplemost. Når du først er i område, har Engøy Gårdsbutikk også et spennende utvalg lokalmat for ikke å glemme Matlykke midt i sentrum av Sandefjord by. Med nærhet til sjøen er sprellende fersk sjømat tilgjengelig enten du vil fiske selv eller nyte den ferdig tilberedt. I Sandefjord ligger, Bocuse d`Or vinner Geir Skeies restaurant, Brygga 11. Her fokuseres det på enkle, og gode smaker fra havets fantastiske råvarer i en uformell atmosfære med hyggelige priser. Vegg i vegg finner du en av landets eldste fiskeforretninger Brødrene Berggren. Her tilbys et bredt utvalg av fisk og skalldyr.

Foto: Brygga 11_Visit Vestfold

På Stasjonen i Tønsberg har stjernekokkene Tom Victor Gausdal & Stian Floer laget et spennende konsept i byens gamle rådhus. Restauranten er tuftet på de samme verdiene som Lava Oslo, med fokus på naturlige råvarer, bærekraft og lokal tilhørighet. På Holt Gård i Undrumsdal produseres både melk, yoghurt, ost og nydelig is på eget økologisk gårds-meieri. Der er det også mulighet til å hilse på dyrene. Muligheten er med andre ord mange. Vi sier bare velbekomme.

Foto: Bakgården Cafe_Visit Vestfold

Naturlige høydepunkt

I Holmestrand ligger Vestfolds høyeste fjell, Skibergfjell, som rager 632 meter over havet. Den vakreste utsikten får du fra det sørligste platået, også kalt Vestfjellet. Du trenger slettes ikke å være i toppform for å få den beste utsikten. På Tjøme ligger Verdens Ende som er en del av Færder Nasjonalpark. Vippefyrets majestetiske plassering på blankskurte svaberg, med panoramautsikt er en selfie verdt. Her kan du virkelig få nærkontakt med naturelementene til alle årstider. Vi anbefaler også et besøk på Besøkssenter Færder Nasjonalpark. Her blir du kjent med livet over og under havet. Samme sted kan du nyte god servering, ute eller inne, på Verdens Ende Spiseriet og Handleriet. Kanskje No

Foto: Jan Tore Røed

ges beste utsikt – rett ut i havgapet. Vestfolds skjærgård med merkede kyststier er en fantastisk opplevelse. Kyststiene er godt skiltet og byr på vandreturer fra i Svelvik til Helgeroa. Ruta mellom Stavern og Helgeroa er på 35 kilometer og regnes som en av de flotteste sammenhengende kyststier vi har å by på. Her passerer du mektige Mølen, som sammen med både Kjærra fossepark og Bøkeskogen i Larvik, er en del av UNESCO Europeiske Geopark. Tar du rutebåten fra Tønsberg ut til øygruppen Bolærne, kan du benytte deg av de fine kyststiene på Mellom Bolæren, Vestre Bolæren og Østre Bolæren. Det er gode muligheter til parkering i nærheten av kyststiene og du velger selv hvor lang turen skal bli.

 

Padleled

I Vestfold finner du Norges første, sammen-hengende padleled. En unik opplevelse der du kan komme tett på dyrelivet langs holmer og skjær i skjærgården. Padleleden går helt fra Larvik i sør til Svelvik i nord. Har du lyst til å lære deg å padle eller trenger et kurs eller en guidet tur anbefaler vi å ta kontakt med Tine Raisbæk (Kajakkpadling.no) eller Pål Trygve Gamme (Gammeskiogkajakk.no). De har begge solid erfaring og spennende turer å tilby.

Kunstreise

Å løfte blikket på en kunst og skulpturvandring, ute eller inne, gir rom for nye inntrykk og samtaler. Har du vært på Midtåsen i Sandefjord, hvor skulpturpaviljongen huser flere av Knut Steens arbeider? Vandret «Sti for øye» på Fossnes? Sett kunstforeningenes utstillinger? Gått i Munchs fotspor i Åsgårdstrand? Fått med deg de siste utstillingene på Haugar? Eller gått tur i Larviks gater og hygget deg med byens egen Poesipark?

Kanskje kan det friste med egentid og kortreist pustepause i ferien? Vi kan anbefale en helaften på et av hotellene og en natt i en god hotellseng. God sommer i solrike Vestfold.

Verdens Ende Spiseriet. Foto Visit Vestfold AP.jpg