fbpx

Klargjøring for salg

Publisert: 3. mai 2024    -   Skrevet av: Hakon

Vær ute i god tid. Gå gjennom eiendommen og lag en plan, selv om du ikke skal selge før om to år. Det er mye som bør være på plass for å få til et best mulig salg. Her får du noen tips.

Det er noen som ringer og vil selge hytta på kort tid, eksempelvis to uker etter. Det blir ofte ikke en god løsning og noe vi fraråder, det er mye som bør være på plass og det tar tid, forklarer hyttemegler Daniel Kamås Shahabi.

Slik går eiendomsmegleren frem

Det første Tore og Daniel gjør er å ta en befaring. Det vil si at de får et overblikk over eiendommen og hva som er de positive og negative sidene. – Vi går gjennom eiendommen rom for rom samt uteområdet. Så sender vi et tilbud til kunden. Når tilbudet blir akseptert går vi i gang med salget og det er da den virkelig grundige undersøkelsen starter. Da bestiller vi en informasjonspakke fra kommunen, for å sjekke opp at alt er på stell. Der er all informasjon over hva som er godkjent i deres arkiver. Der kommer det ofte fram ureglementerte forhold, som for eksempel at en bod er gjort om til soverom eller at kjeller har blitt til oppholdsrom. I utgangspunktet skal slikt rapporteres inn som en bruksendring til kommunen. Det kan også mangle ferdigattester.  Det du skal være oppmerksom på er at før 1998 var det ikke vanlig å gi ferdigattester på hytter. Er det bygd etter det, er det krav om ferdigattest. Hvis slike forhold mangler må det enten ordnes opp i, eller så må vi opplyse om manglene i prospektet, forklarer Daniel.

Daniel Kamsås Shahabi, Hytteavisa
Eiendomsmegler Daniel Kamås Shahabi anbefaler folk å planlegge hyttesalget godt.

 

Styling er mindre viktig enn før

Daniel forteller at de fleste som selger er mer opptatt av styling, interiør og puter, enn det som faktisk er lovpålagt. – Bilder er selvfølgelig også fint, men det kommer lenger ned på prioriteringslisten. Styling er viktig på en annen måte. Det er det første kjøperen ser og skaper en interesse. Det som er særdeles viktig er å få alle ulovligheter kartlagt og sjekke grunnboken. Det vil si om det er tinglyste en veirett, sjekke om det er båtplass/båtfeste til eiendommen, om noen har adkomstrett over eiendommen og så videre. Kjøperne er mye mer opptatt av hva som er godkjent og ikke på eiendommen enn før. De går rett på bildene for å sjekke opp hva som er godkjent. Det er derfor vi stresser med å få dette på plass. Utenfor 100-metersbeltet kan det eksempelvis være oppført en bod uten dokumentasjon. Hovedregelen er at dersom hytta er bygd før 1965 er det meste greit, men etter det skal det være dokumentasjon på absolutt alt som er bygd innenfor 100 meters-belte, uthever Daniel.

Forbered salget godt, ta kontakt med oss tidlig oppfordrer meglerne. – Du trenger ikke å ha bestemt deg for å selge engang, men ta kontakt med oss så går vi sammen om å lage en plan over alt som må på plass, til den dagen du skal selge, avslutter Daniel.

Topp 8 tips, for klargjøring til salg

  1. Sjekk grunnboken. Rydd opp i gamle heftelser.
  2. Er tomten oppmålt? Hvis ikke, begjær oppmåling. Uklare gjenser selger ikke godt.
  3. Er alle bygg lovlig oppført? Eksisterer det en ferdigattest? Prøv å få en bekreftelse fra kommunen at alt er ok. Jo nærmere vannet, jo viktigere.
  4. Den yngre generasjonen er ikke like opptatt av trær som den noe eldre. Hogg de trærne som hindrer sol og utsikt. Betal gjerne for det, det kan lønne seg.
  5. Sjekk kommuneplanen. Før du vet ordet av det kan hytta ligge i et LNF- område (landbruks-, natur- og friluftsområde) eller strengt område.
  6. Hold rettighetene i hevd. Få de tinglyst om de ikke er det, da kjøper er opptatt av det.
  7. Har du festetomt? Ofte eksisterer to festekontrakter – en tinglyst og en ikke tinglyst (forlengelse av den tinglyste). Disse er ofte ikke knyttet sammen. Hvilken av dem gjelder? Få ordnet opp.
  8. Ta bilder av hytta når naturen er på sitt peneste i sommer-halvåret.
980x150