fbpx

Hytta i Vestfold ble til fem Oslo-leiligheter

Publisert: 17. mars 2017

De valgte å selge hytta og fordele gevinsten på fem barnebarn. Resultatet var god forrentning og stor glede.

Ekteparet fra Oslo, som i mange år hadde hatt glede av hytta si i Vestfold-skjærgården, ønsket at barnebarna skulle få glede av den verdifulle eiendommen i Sandefjord. Mellomgenerasjonen, de to barna til Oslo-ekteparet, hadde mer enn nok – hytter på fjellet og hyppige reiser til utlandet. – Selv brukte de hytta stadig mindre, men trodde det beste var å tviholde på den for at barnebarna skulle arve den når de ble borte, forteller eiendomsmegler Tore Solberg.

Godt alternativ

Ekteparet ønsker å være anonyme, men Solberg har fått tillatelse til å fortelle deres historie – med enkelte omskrivninger. – I forbindelse med skriving av testament, snakket de med en rådgiver som ga dem alternative løsninger til overdragelse, forteller Solberg.

Glede og nytte

Ekteparet valgte å følge et av rådene, et råd som viste seg å både være en glimrende plassering av hytteverdien og en plassering som kom barnebarna til umiddelbar nytte. I tillegg fikk besteforeldrene gleden av å se at de kunne hjelpe barnebarna i en vanskelig etableringsperiode.

Bolig

– De valgte å selge hytta, og de satt igjen med en gevinst på 10 millioner skattefrie kroner, forteller Solberg. De pengene fordelte de på de fem barnebarna, som alle var i en studiesituasjon. Pengene ble gitt under forutsetning av at de ble plassert i bolig. – Med to millioner kroner hver i egenandel ble alle fem satt i stand til å kjøpe seg en bolig i Oslo, noe de alle gjorde. Til stor glede for besteforeldrene, forteller Solberg.

Bedre avkastning

Ti millioner kroner i ei hytte på Vestfold-kysten gir god forrentning. – Vi ser at stadig flere eldre hytteeiere overfører hytta til barna sine etter at arveavgiften ble fjernet, sier Solberg. Når det i tillegg er dårlig avkastning på penger i banken, frister det lite å selge bare for å spare. – Men å plassere gevinsten i fem leiligheter i Oslo, der prisstigningen er på rundt 20 prosent, er en god plassering, kanskje enda bedre.

Dessuten kom de i dette tilfelle noen til gode, da barnebarna faktisk trengte midlene, mener eiendomsmegleren.

980x150