fbpx

Husk å sortere mens du er på ferie

Publisert: 3. juli 2024    -   Skrevet av: benedicte

Det er like viktig å kildesortere når du er på ferie, om ikke viktigere. Nysgjerrig på hvorfor? Vi tok kontakt med Vestfold Avfall og Ressurs AS (Vesar) for å få litt informasjon om sortering.

Vestfold er et idyllisk sommerparadis, og om sommeren er det mange som kommer hit på ferie. Enten på hytta, eller på besøk hos familie. Dette blir det mer avfall av. Når solen skinner og det er varmt i luften, er det ekstra sårbart om avfallet ikke kildesorteres eller beholdere blir overfylte.

Om du ikke kildesorterer kan det bidra til at beholderne fyller seg raskt opp. Om matavfallet ikke sorteres og havner i de andre beholderne, vil det bli liggende lenge og dermed kunne avgi unødvendig mye lukt. Ved å kildesortere bidrar du også til at avfallet kan gjenvinnes til nye produkter og råvarer, ressursene holdes i kretsløpet. Derfor er det viktig at vi kildesorterer i ferien også.

 

Hva blir hentet og hva må leveres?

Vesar har en henteordning og bringeordning for avfall. Det betyr rett og slett at noe avfall blir hentet av oss, mens noe må du selv bringe til ulike leveringssteder.

Henteordningen omfatter avfallstypene plastemballasje, glass- og metallemballasje, papp og papir, matavfall og restavfall. Disse avfallstypene sorteres i ulike beholdere som står hjemme, på hytta hos den enkelte eller fra felles oppsamlingsplasser med beholdere i nærheten av hytta.

Vi anbefaler at man bruker appen Min Renovasjon eller søkefeltet «Henting av avfall» på www.vesar.no for å finne ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg. Vær oppmerksom på at hentefrekvensen er endret siden forrige sommer.

Avfallsposer: Hyttene skal ha fått utlevert en beholder for matavfall til kjøkkenet. Andre beholdere må ordnes selv. Hvis du går tom for sekker til plastemballasje og/eller matavfallsposer er det flere måter å få dette på. Trenger du matavfallsposer kan du knyte en matavfallspose på beholderen din, så legger renovatøren igjen en rull ved neste hentedag. Det samme gjelder plastsekker; knyt en vanlig plastpose på en av beholderne dine, og renovatøren legger igjen en rull til deg ved neste hentedag. Du kan også hente poser og sekker gratis på servicesentrene i kommunene eller bestille poser i appen Min Renovasjon.

Bringeordningen omfatter avfallstyper du selv leverer til gjenvinningsstasjonen, miljøstasjonen eller andre innleveringssteder nær deg. Dette gjelder særlig farlig avfall, EE-avfall eller større gjenstander, som for eksempel hullete hageputer eller en ødelagt grill.

NB!

Vær oppmerksom på hva du skal bringe til gjenvinning. Eiendomsmegler1 har stadig sett at griller og større gjenstander som hagemøbler blir slengt fra seg ved på oppsamlingsplassene. Det er lite hyggelig, er en forurensning for miljøet og skaper ekstra arbeid.

980x150