fbpx

Høyt henger de – men sure er de ikke

Publisert: 22. mars 2017    -   Skrevet av: Kalle Seip

Hun er i sitt ess når hun henger i en vaier 30 meter over Lågen. Da er det er ingenting som tyder på at alderen tynger.

Der en med høydeskrekk hadde besvimt av redsel, der vinker Anne Marie Christoffersen til fotografen og sender frydefulle hyl ut i det blå. For det er der hun befinner seg – i det blå, seilende mange meter over tretoppene bare festet til i en line.

– Ormen Lange er den morsomste. Ser du godt etter kan du se laksen sprette i elva. Det er også et spesielt syn når du ser de høye grantrærne ovenfra og ned, sier hun og gir toppkarakter til en av hovedattraksjonene på Høyt og Lavt i Svarstad i Vestfold.

Ikke for gammel

Anne Marie er beviset på at alder ikke er avgjørende. Det er fortsatt både mulig – og ikke minst lov – å være leken. Med et bredt smil erklærer hun: – Jeg er 49 år, men ikke for gammel til å leke.

Likevel har hun tatt med seg fire ungdommer til Høyt og Lavt denne julidagen for å sikre seg et alibi, som hun selv uttrykker det. – Det er helt frivillig, protesterer datteren Johanne (17). Alt tyder på at hun er arvelig belastet med trang til å leke.

Sesongkort

– Det er flott å være her med mamma. Fedre har lett for å bli bekymret. Mitt råd til barn og unge – dra hit med en leken mamma, sier Johanne. Det slett ikke første gang at den spreke mammaen Anne Marie leker Tarzans ”Jane” i Svarstad.

– Det er to klatreparker mellom der jeg bor i Asker og her. Men jeg reiser helst hit. Dette er den beste, sier den lekne mammaen som tidligere har hatt sesongkort på Høyt og Lavt.

Skrekkblandet fryd

Mye tyder på at høydeskrekk ikke er et utbredt fenomen blant lekne sommerturister. – Den 382 meter lange zip-linen Ormen Lange er nok den mest populære attraksjonen. Den tar deg med over flere jorder og over til andre siden av Numedalslågen. Fantastisk gøy og ikke uvanlig å høre skrekkblandede hyl fra denne turen, sier Simen Sjulstad, en av vaktene som til en hver tid passer på rundt om i anlegget.

Han følger hver klatrer med argusøyne, og trår til om noen skulle få problemer med å komme seg gjennom løypa. – De fleste har ingen problemer underveis. Noen synes at balansevaierne kan være litt ekle. Men det tar som regel ikke lang tid før de venner seg til det, sier han.

Yrende folkeliv

Selv om Svarstad ikke er verdens navle og ikke ligger trygt plassert i den mest hektiske turistløypa, har ryktene om parkens attraksjoner nådd langt. Det er et yrende folkeliv både rundt de rødmalte bygningene der utstyr deles ut og dagens lekestund starter. Der ligger også den hyggelige kafeen som raskt fylles opp av blide besteforeldre. Ute i skogen kryr det av hjelmbekledde eventyrere som boltrer seg i zip-liner, vanskelige hindre og balansevaiere.

– Her er det mye å utforske for den nysgjerrige og opplevelseshungrige, sier Sjulstad som forteller at parken i alt består av 15 løyper, 245 hindre og 2200 meter med zip-lines.

980x150