fbpx

Hotellferie på hytta eller nyte og yte

Publisert: 3. juli 2020

Per og Lotte elsker å være på hytta om sommeren. Også foreldrene er glade for at de kan tilbringe ferien sammen. Det styrker fellesskapet i familien.

Familien Pedersen er blant de heldige som har en stor og god hytte med plass til hele familien. Skulle de få besøk av noen venner, kan de gjerne overnatte i annekset.

Per studerer i Oslo og har lange og rolige ferier som han gjerne tilbringer på hytta. Lotte har valgt å arbeide et år i en butikk, og har fått seg jobb i en by som ikke ligger så langt unna hytta. Der bor hun på hybel. Men om sommeren vil hun mye heller bo sammen med foreldre og broren på hytta. Og siden det er pendleravstand til jobben, er valget enkelt. For det er jo så hyggelig – og så lettvint!

Og det er jo så billig.

På kjøkkenet går oppvaskmaskinen støtt og stadig, og vaskemaskinen på det nyrenoverte badet får kjørt seg gjennom hele sommeren. Kjøleskapet er fylt med godsaker. Siden både Per og Lotte har sertifikat, er det ekstra kjekt at bilen står på utsiden klar til å brukes. Det samme gjelder båten. Bensintanken er fylt opp. Ingen skal savne noe. Og mor og far vet ikke hva de godt de skal gjøre for at «barna» skal trives.

Men det koster mye penger.

Standarden på hytta til Pedersen er som på et fem-stjerners hotell, bortsett fra et par ting:

På et hotell med høy standard kan du glede deg over muligheter for room-service. Det er bare å bestille, så kommer enten frokost, lunsj eller middag rullende inn på rommet. Ønsker du å spise i et fellesskap, er det selvsagt en god restaurant på hotellet som sørger for at du ikke går sulten fra bordet. Skitne glass og tallerkener blir gjerne hentet av en diskret restaurantansatt før du vet ordet av det. Det eneste du må klare selv, er å tørke deg rundt munnen med en serviett.

Ikke så spennende.

Og det koster mange penger.

Skulle du være noen dager på et hotell i mange-stjernersklassen, er skittent tøy eller støvete sko ikke noe problem. Heng det i en pose på døra, så kommer en mer eller mindre usynlig person og henter sakene dine. Ikke lenge etter får du det tilbake rent og pent lagt sammen. Skulle du trenge å stryke skjorta di, ordner vel det seg også. Er du ute et øyeblikk, er senga redd opp.

Og utenfor står det kanskje en leiebil.

Men det koster mange penger.

Og er ganske kjedelig!

Den største forskjellen på hytta til familien Pedersen og hotellet, er at hytta ikke har noen ansatte.

Mor og far er også på ferie.

I familien Pedersen er det ikke en selvfølge av mor og far skal drive familiehotell.

– Vi er vokst opp med at det var vanlig å bidra i fellesskapet. Dessverre registrerer vi at mange tar det for gitt at foreldrene er service-arbeidere for hjemkomne barn i ferien. Det synes ikke vi noe om, sier far Pedersen.

– Våre barn tar heldigvis selv initiativ til å hjelpe til, hevder mor Pedersen.

– Dugnadsfølelsen i vår familie skaper et enda nærere forhold til hytta. Og vi styrker båndene i familien på den måten, sier Lotte.

– Jeg synes at de som bare nyter og ikke yter er utakknemlige, sier Per som også mener det er rimelig at han og søsteren bidrar økonomisk til fellesskapet etter evne.

Og det setter alle sammen pris på.

980x150