fbpx

Høsten er tid for skattejakt

Publisert: 15. august 2020

Noen kler seg i regntøy og tar med seg børsa til skogs. Andre står i vadestøvler og hiver ut kroken. Stian Dursett trosser årstidens lumske bølger for å hente opp noe av det beste naturen har å by på. Årets hummerfiske er årets høydepunkt.

– Spenningen når jeg trekker opp teina for å se om den inneholder hummer, kan sikkert sammenliknes med det laksefiskeren og elgjegeren opplever, mener Stian.

Som sandefjording oppvokst ved Mefjorden er det kanskje ikke så unaturlig at de gode jaktopplevelsene knytter seg til det havet gir.

– Noen ganger er det bomtur. Rekorden er fire hummere i en teine.

Hummeren er sky

Første oktober kl 0800 går sesongens startskudd. Da er Stian klar med sine ti teiner. Han er ikke alene, for hummeren har en egen tiltrekningskraft på mange sjømatelskere.

– Det er stor aktivitet i oktober. Men etter at klokka stilles tilbake, er aktiviteten for mange begrenset til helgene, forteller Stian som er lokalkjent og vet hvor han finner de gode fiskeplassene.

– Hummeren er ikke så glad i å eksponere seg. Den skjuler seg gjerne i sprekker i fjellet inntil land eller på grunner ned til 25-30 meter.

Nesten fritt fram

Helt fram til en time etter mørkets frambrudd den siste dagen i november er det fritt fram for å hente opp det som for mange er havets største delikatesse.

Men ikke helt fritt fram.

– Du har maksimalt lov til å benytte deg av ti teiner per båt. Er hummeren mindre enn 25 centimeter fra panne til halespiss, må du kaste den ut igjen. Det samme gjelder de store over 32 centimeter eller hummer med synlig rogn. De skal bli i sjøen for å føre bestanden videre, forklarer Stian.

Må være båtvant

For en «landbrabbe» kan jakten på havets gull høres dristig ut. Hummerfiskeren går ut i småbåter på et tidspunkt der de fleste har

trukket båten sin på land. Høstværet kan være lunefullt og gjøre sjøen lite egnet for små båter.

– På mange måter er hummerfiske en risikosport. Du skal være vant til sjøen for å drive med dette. Det er jo normalt ikke flatt vann når høsten setter inn, sier Stian.

Mye tid

Selv om hummeren regnes som havets Rolls Royce, er Stian tilbøyelig til å mene at den kanskje er noe oppskrytt.

– Men for oss amatørhummerfiskere er det først og fremst sporten som gjelder. Det er ganske sikkert billigere å kjøpe den på Berggren, innrømmer han.

For om tid er lik penger, blir hummeren som Stian nyter sammen med familie og venner ganske så kostbar.

– Jeg er vel kanskje 40 timer på vannet i hummersesongen, sier han.

Alltid kjøtt i hummeren

I fangstperioden kan Stian få et sted mellom 20 og 50 dyr med en snittvekt på 750 gram.

– Men, i motsetning til krabber, som det er mye av, er det alltid mat i hummeren, sier han.

Det delikate, hvite kjøttet finner han hovedsakelig i klør og hale. Litt er det også å hente ut av kroppen og hodet.

– I et hummermåltid regner jeg en hummer til hver.

Det er flere måte å tilberede en hummer på, forklarer Stian. Den kan for eksempel kokes, gratineres eller legges i stekovnen.

– Jeg varierer måten jeg tilbereder den på, men uansett foretrekker jeg å nyte den med loff og alioli.

980x150