fbpx

Fortsatt norgesferie, brennhett hyttemarked og nye lover

Publisert: 28. mars 2022

I år bør du planlegge hyttesalget tidligere. Nye lover i 2022 gjør at du må ha bedre dokumentasjon på plass. Dette kombinert med et fortsatt hett hyttemarked vil øke prisene.

Foto av Tore Solberg ved vannkanten sommeren 2021
Tore Solbergs betrakter hyttemarkedet 2022: Dette kan bli et rekordår, men du bør være tidlig ute med planleggingen av et salg da endringer i loven stiller høyere krav til dokumentasjon.

Aktiv og trygg norgesferie

Det ser ut til at 2022 også blir et hett hyttemarked. Mange har fått øynene opp for norgesferie de to siste årene og aktiv ferie er i vinden. Norge er et land som nettopp byr på stadig flere aktiviteter tett på naturen. Den solfylte kyststripa i Vestfold-regionen byr på padleled, kyststi, familiepark, herlig badestrender, flotte sykkelruter, kulturopplevelser og god mat. – Det er klart solen kan varme litt mer i Spania, men naturen og aktivitetene her på kysten slår ingen spør du meg. Og så var det den koronaen da, den er seiglivet. Gjentatte ganger har det blusset opp nye varianter av viruset og restriksjoner har kommet. Det vil nok føre til at både norgesferie og hyttekjøp fortsatt vil være ettertraktet, sier eiendomsmegler Tore Solberg.

God timing for salg, men vær tidlig ute

Hvis du vurdere å selge hytta er nok 2022 den aller beste timingen. I så fall bør du sette i gang planleggingen nå. Det er flere grunner til det. – Nye regler gjør at det tar vesentlig lenger tid å få i gang salget. Nå kan du ikke selge en eiendom med «som den er-forbehold» lenger. En ny forskrift i avhendingsloven ble innført fra 1. januar. Den skal sørge for at en grundig tilstandsrapport må gjøres. Formålet er å legge til rette for at flere skjulte feil og mangler kommer på bordet før kjøperen gir sitt bud, istedenfor etter overtakelsen, forklarer Solberg.

“All time high” for sjøhytter

For Eiendomsmegler 1 var sommeren 2021 et ekstremt godt hyttemarked med prisrekorder, også for hytter som ikke lå i strandsonen. – Det var større etterspørsel enn tilbud og mange ble nok sittende på gjerdet. Sjøhytter har tradisjonelt sett vært mangelvare og koronaepidemien har ført til ytterligere skjevfordeling på tilbud og etterspørsel. Et konkret eksempel, fra et salg i fjor, er tredobling av verdien på en alminnelig hytte på Hvasser. Hytta, uten sjøtomt, økte verdien fra 2,55 til over 7,5 millioner NOK på 11 år. Hvis du skal selge er 2022 god timing. Et salg kan være vemodig, men vil kunne gi arvinger et godt grunnlag for å kunne investere i egen hytte eller bolig. Jeg tror 2022 blir «all time high», påpeker Solberg.

Hytta er et samlingspunkt

Tore Solberg forteller at for mange kjøpere har hytta blitt et samlingspunkt. – Flere eldre har kjøpt seg mindre leiligheter og heller investert i hytte. Hytta blir et samlingspunkt for storfamilien, både på sommeren, høytider og bursdager. Kronekursen og rentenivået er fortsatt gunstig, og priser på fritidseiendommer ved kysten vil uansett være en god langsiktig investering, sier han.

Egenerklæring og papirer

De nye paragrafene i avhendingsloven krever mer dokumentasjon. – Egenerklæring må gjøres grundig i forhold boligforsikring, hvis ikke kan det føre til ingresskrav. Den som lager tilstandsrapporter for boligen skal fra nå av gjøre grundigere undersøkelser av blant annet våtrom, innvendig vann- og avløpsrør, drenering og fuktskader, elektriske anlegg samt drenering og fuktsikring. Hvis en boligdel er slitt eller har skader, skal det også skrives inn årsak og konsekvens. Og det skal bli angitt en cirka-sum for hvor mye det vil koste å reparere skaden. Kjøperen vil fortsatt kunne fremme krav om skjulte feil eller mangler ved boligen, men er feilen beskrevet i salgsoppgaven eller tilstandsrapporten, har han ikke grunnlag for å fremme et mangelskrav, forklarer Solgberg.

Så, det er absolutt verdt å bruke litt ekstra tid på forberedelsene med andre ord. – Du bør sikre deg papirer fra håndverkere som har pusset opp badet for eksempel. Dersom du skal pynte litt før salget og eksempelvis tenker på å pusse opp badet selv, ville jeg vurdert å benytte håndverkere. Det er viktig å ha dokumentasjon på ting som gjort. Hvis ikke blir det automatisk tilstandsgrad 3 i rapporten, uavhengig av hvor fint det er pusset opp, tilføyer han.

Sjekk byggesaker

Byggesaker bør også være godkjente etter gjeldene regler. – Husk at en byggesak foreldes aldri. Forbrytere som har utført alvorlige forseelser kan gå fri etter at en dom er sonet, men en ulovlig byggesak vil alltid gjelde. Nå blir det bare verre og verre om man ikke har søkt om endringer. Kanskje bestefar ga blanke i å søke på et tilbygg eller oppføring av en brygge. Det kan føre til at barnebarn kan komme i klemme. Selv etter 50 år så er det ikke hevd, sier han.

Er du ute i god tid vil du kunne få inn den riktige dokumentasjonen og sørge for at rapporteringen er best mulig slik at du ikke risikerer problemer med salget i fremtiden. – Vi hjelper deg gjerne, ta kontakt så fort som mulig. Det er et godt tidspunkt for salg, og med riktig planlegging så kan dette bli veldig bra. Sjøhytter vil også i 2022 være en mangelvare, avslutter Tore Solberg.

980x150