fbpx

Fortsatt mulig å male

Publisert: 6. september 2016    -   Skrevet av: Bjørg Owren/ifi.no

Har du ikke rukket å male huset i sommer? Ikke fortvil; med normale værforhold kan du svinge pensel og rulle langt ut i september.

Foto:ButinoxFutura Vannbaserte produkter bør ikke brukes hvis det er under fem grader ute.

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no Foto: Chera Westman/ifi.no, Butinox Futura

At sommeren er på hell er ingen unnskyldning for å utsette malejobben til neste år. Du kan fremdeles rekke det i år. Det er to forhold som er avgjørende for om du kan sette i gang:

 

  1. Været: temperatur og luftfuktighet
  2. Valg av produkt: oljebasert eller vanntynnbart
Foto:ButinoxFutura IKKE FOR SENT: Det kan være fint malevær til langt ut i september.
Foto:ButinoxFutura
IKKE FOR SENT: Det kan være fint malevær til langt ut i september.

– Det er ikke type behandling; maling, beis eller dekkbeis, som avgjør hvor lenge du kan holde på. Det som er viktig er om produktet er vanntynnbart eller oljebasert, sier Thor Ingar Røneid hos Scanox.

Over fem grader

Foto:CheraWestman_IFI AVGJØRENDE: Er produktet vanntynnbart eller oljebasert? Det avgjør hvor lenge du kan male.
Foto:CheraWestman_IFI
AVGJØRENDE: Er produktet vanntynnbart eller oljebasert? Det avgjør hvor lenge du kan male.

Vanntynnbare produkter kan brukes hvis det er over fem grader. Været må være slik at vannet i malingen fordamper, og det gjør den ikke hvis luftfuktigheten er for høy og temperaturen for lav. Blir malingen eller beisen stående lenge uten å tørke, kan den i verste fall reløses og begynne å sige.

Ned mot minusgrader

Oljebaserte produkter er ikke like kritisk. De kan brukes ned mot minusgrader. Se etter et snøkrystall-merke på spannet. Men vær obs: Du kan risikere duggmatting hvis luften er for fuktig.

– Dersom det blir stående dugg på beis eller maling, vil det tørke sent, og fasaden kan bli mattere og skjoldet, forklarer Røneid.

Hans råd er derfor å avslutte maleøkten tidlig på dagen, så malingen rekker å tørke litt før dugget siger på utover ettermiddagen og kvelden.

980x150