fbpx

Forsikringer for hytteeieren

Publisert: 8. juli 2021    -   Skrevet av: Vibeke Thoresen, forsikringsrådgiver i SpareBank 1 BV og Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Å ha gode forsikringer er viktig uansett livssituasjon. Som eier av en fritidsbolig er det flere forsikringer som kan være aktuelle. Men hvilke bør du egentlig ha?

Hytteforsikring

En fritidshusforsikring dekker små og store skader. Avhengig av ditt behov kan du velge mellom to ulike dekninger: Standard eller Topp. Vi anbefaler ofte Topp fritidshusforsikring fordi den dekker flere hendelser og ofte med høyere erstatningssummer.

– Sjekk om du har valgt riktig forsikring til din fritidsbolig, oppfordrer Vibeke Thoresen, som er forsikringsrådgiver i SpareBank 1 BV.

Vi ser også en generell utvikling på bygge-standarden på fritidsboligen de siste årene, sier Vibeke.

Har din hytte normal standard, og hva innebærer egentlig dette begrepet?

– Har du en laftet hytte, bruk av skifer eller dyre materialer, eller badstue og flere enn to bad? Da er det viktig å oppgradere hytteforsikringen slik at fullverdigrunnlaget gjenspeiler materialvalget, sier Vibeke.

Hun forteller at de erfaringsmessig ser at dette glipper innimellom, og at hytten ikke er godt nok forsikret, hvis uhellet først er ute. Her kan det bli et gap mellom kundens forventninger, og hva som faktisk erstattes.

– Det vi ønsker å unngå er at forsikringen ikke svarer til kundens forventninger, sier Vibeke.

Sopp og råte

Med stadig mer nedbør får mange hus og hytter skader, forårsaket av sopp og råte. Dette dekkes normalt ikke av vanlig hytteforsikring, men kjøper du en tilleggsdekning, dekker vi sopp og råte-skader på bærende konstruksjon.

– Blir bygningen angrepet av treødeleggende insekter, reparerer vi skaden og fjerner insektene, sier Vibeke.

Frostskader på hytter

Som hytteeier har du et ansvar for å unngå frostskader. De tre siste årene har Fremtind registrert nærmere 1500 frostskader på bygninger og innbo til en samlet

erstatningssum på over 60 millioner kroner. Therese Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, opplever at mange glemmer å ha på varme i hytta.

– Selv om en normalt har mer varme på hjemme, gjelder mange av de samme rådene for hytta. Man må ha varme på våtrom, og har man gamle kobberrør i kledningen kan det være smart å vurdere en oppgradering av røranlegget, sier Therese.

Reiseforsikring

Selv om det er få utenlandsreiser for tiden, er det mange grunner til å beholde reiseforsikringen. Den gjelder nemlig ikke bare på opphold i utlandet. Turen til hytta og alle andre ferie- og fritidsturer er også dekket. Cirka 80 % av alle meldte reiseskader skjer faktisk på innenlandsreiser.

En reiseforsikring dekker mer enn du tror. Alt fra tyveri, forsinket bagasje og utgifter som følge av sykdom.

– Med en helårs reiseforsikring er du derfor godt dekket på alt fra utendørs fritidsaktiviteter, norgesferie, eller en tur i butikken. I tillegg får du en ulykkesforsikring som gjelder hele døgnet, også når du ikke er på reise, sier Vibeke.

Andre forsikringer

En forsikring mange glemmer når de kjøper fritidsbolig er innboforsikring.

– Noen tror at løsøre i fritidshuset er inkludert i innboforsikringen de har hjemme. Det er en misforståelse mange sitter med. Du må huske egen innboforsikring på hytta eller i fritidsleiligheten, sier Vibeke.

En annen spennende tjeneste for deg som har båt, er vår nye «Smart båtforsikring». Denne løsningen er et avansert system som kobler båten sammen med kundens mobiltelefon. Båteieren vil dermed enkelt kunne holde tilsyn med båten, og bli varslet om noe skulle skje – som for eksempel at vann trenger inn, om båten blir utsatt for støt eller tyveri. Intensjonen er at løsningen skal forbygge og begrense skader.

980x150