fbpx

Grønne materialer har dominert utvendig topplag lenge. Når materialene var sauset inn med impregnering, visste vi at vi ikke behøvde å skifte ut verandabordene eller topplaget på brygga på mange år. Men vi visste kanskje ikke at vi bidro til forurensing i stor skala.

– De opprinnelige impregnerte bordene ble forbudt for noen år siden. I dag er det mye mindre gift i dem, og mange bruker fortsatt grønne materialer, sier byggmester Torolf Stenersen.

Gode alternativer

Tunge, tette treslag som tåler vann og fuktighet godt, har vært et mer sjeldent alternativ til impregnerte furubord. Det eksotiske treslaget teak er både vakkert og tåler vann, men skal ikke lenger brukes av hensyn til tropiske skoger. Men nå dukker det stadig opp vakre og gode alternativer.

– Alternativene til impregnert gjør nok et større innhogg i lommeboka, men stadig flere velger det likevel, sier Stenersen.

Tåler fukt

Et av de nye produktene som har blitt populært i Vestfold-skjærgården, er en tresort fra Sør- Amerika. Cumaru, også kalt brasiliansk teak, er miljøsertifisert og dermed ikke svartelistet for salg. Fargen varierer fra gyllenbrun til rødbrun. – Etter eksponering fra sol og vann får cumaru en sølvgrå farge, forteller Stenersen. Cumaru er motstandsdyktig mot fukt og råte.

Slottsgulv i Sandefjord har levert cumaru i ti år, og har fått gode tilbakemeldinger, sier han.

Miljøimpregnering

Mer kjent for mange er Kebony, et impregnert furuprodukt. – Kebonys teknologi er et alternativ til truede tropiske tresorter og tradisjonelt impregnert tre, forteller Stenersen.

Dette gjøres ved å oppgradere egenskapene til bærekraftig fremstilt trevirke, i dette tilfelle altså furu. Prosessen benytter en væske utvunnet av planteavfall fra landbruk. Også Kebony blir sølvgrå under påvirkning av vær og vind.

Varighet

Eik er et lokalt treslag som står godt i vær og vind. På samme måte som cumaru er eikas kjerneved i naturlig tilstand det norske treslaget som har lengst holdbarhet i kontakt med jord. – Det er derfor velegnet til både kledning, terrasser og brygger, sier Stenersen.

Stadig flere går for et trygt og stabilt alternativ som du ikke henter direkte fra naturen. – Du får komposittmaterialer i flere farger, og materialet har nesten livslang varighet, sier Stenersen.