fbpx

Fanger delikatesse med klesklype

Publisert: 4. mars 2016    -   Skrevet av: Kalle Seip

De små, grønne krabbene ungene fanger med en klesklype, er blitt kokkens store favoritt.

Før han flyttet fra kollega Brimi i Lom til Vestfold for et par år siden, trodde han ikke at Skagerrak-kysten hadde noe spennende å by på.

– Der tok jeg feil, sier kokken som har sørget for god og næringsrik mat til norske toppidrettsutøvere i seks olympiader og utallige verdensmesterskap.

Smakfullt

Ståle Johansen, bedre kjent som Ståle kokk, nyter å ha fått Vestfoldkysten som sitt eget mateldorado. Han har skaffet seg en liten båt, men mener at det er nok av godsaker å finne, bare du har på deg et par gummistøvler.

– Ta med deg en liten jernrive, en billig hov og ei bøtte til å samle råvarene i, så er du langt på vei til et smakfullt måltid, sier Ståle som gjerne steller i stand et godt måltid hjemme hos deg, eller når du skal samle gode kolleger på jobben.

Som hummer

– Det er ikke mye i sjøen som gir bedre kraft til suppe enn de unnselige, grønne strandkrabbene. Hvis du synes det flaut å ligge på brygga med ei klesklype i snor, så overlat det til ungene. De synes det er gøy, mener Ståle.

Sta¯leJohansen2

– Strandkrabbene er like bra som hummer, påstår han.

– Avliv 10-15 krabber med en skarp kniv eller en rask dupp i kokende vann. La dem surre i en kjele sammen med tomatpure og diverse grønnsaker. Slå på vann til det dekker, og tilsett litt fløte, sier kokken. Han anbefaler å la det hele småkoke i 10-15 minutter før det siles og smakes til.

Italiensk

Hjerteskjell er et annet sjødyr Ståle har hjerte for.

– Litt aktivitet med en jernrive på en sandstrand, og du har en delikatesse. De kan du servere i den italienske retten spaghetti vongole, eller som en hvitvinsdampet tapasrett, sier han. Kraften fra de hvitvinsdampede hjerteskjellene kan røres ut med smør og utgjøre sausen spaghettien blandes med.

Bruk som krydder

Albueskjell er et lite brukt sjødyr. Det kommer trolig blant annet av konsistensen.

– Jeg har prøvd å varme den, men den er seig og kan ikke spises som den er, sier Ståle. Derimot egner den seg til oppmaling og som smaksforsterker i fiskekaker eller i en base til fiskesuppe. – Den har en intens smak, forteller kokken.

Østersinvasjon

En definitiv ”coming star” fra fjæra er stillehavsøstersen, mener Ståle.

– Denne østersen er svartelistet – dermed er det ønskelig å ta så mye som mulig av den – men er like spiselig som vår stedegne østers, sier han og forteller at den er funnet så langt inne i fjorden som ved Røyken.

– Den er lett å få tak i på grunt vann, gjerne der du finner blåskjell, sier kokken som tror dette kan bli en innertier for gourmet-restauranter dersom østersen fortsetter å spre seg.

Ståle kokk kan kontaktes påstalemat@online.no

980x150