fbpx

En hytte er ikke bare en hytte

Publisert: 6. februar 2017    -   Skrevet av: Terje Kaste

Hyttas byggetradisjoner og beliggenhet, er langt på vei avgjørende for hvilke produkter og farger vi velger.

I sjøhytter er beiset kledning mindre vanlig. Her bruker vi gjerne tapet eller har malte slette vegger. (Fotograf: Per Erik Jaeger/ifi.no, Tor Henning Støldal/ifi.no, Jotun)

Norske hytteeiere liker å pusse opp og skape noe nytt og å kunne være stolte av hytten sin. Vi som har hytte i Vestfold følger samme trend. Og den innvendige oppussingen av hytter prioriteres mer av kvinner enn av menn.

– Vi møter ofte hytteeiere på messer og lignende, og kvinnene er mer opptatt av interiøret enn menn. Mennene er mer fokusert på det utvendige, mens damene synes det er morsomt å fornye seg og prøve nye farger. Men kvinnene er absolutt engasjert i hvor annekset skal ligge og hvordan hele hytteopplevelsen skal se ut og være, sier Christina Hanevold, produktsjef og ansvarlig for hyttekategorien i Scanox.

Den hvitmalte sørlandshytten er selve stemningsbildet på norske sjøhytter. Beis brukes sjelden på fasader ved kysten, der slitasjen er hard fra saltvann og forurensing som kommer over sjøen. Det er imidlertid solens UV-stråling som står for den verste belastningen på fasadene.

HytteSjoen_FotoJotun
Omtrent 36 prosent av de norske fritidsboligene ligger ved kysten. (Fotograf: Per Erik Jaeger/ifi.no, Tor Henning Støldal/ifi.no, Jotun)

Hvor lange vedlikeholdsintervallene bør være, kommer helt an på hyttas beliggenhet, konstruksjon, størrelsen på takutspringene og hvilken behandling som er valgt.

– Generelt kan det nok sies at intervallene på sjøveggen er kortere enn andre vegger, sier Per Lund Nielsen, teknisk sjef i Scanox.

Det innebærer at én eller to vegger på en fasade, malt med et produkt med 12 års holdbarhet, trolig bør males før den tiden, grunnet falming og glansbortfall.

– Lyse hytter ved sjøen bør nok også vaskes noe oftere enn hytter andre steder for å holde fargene sterke og klare, sier Per Lund Nielsen.

Sjøhyttene har ofte platematerialer og glatte vegger innvendig. Disse maler vi gjerne – og her følger vi boligtrendene når det kommer til farger. Lyse malte vegger har vært dominerende en tid, men stadig flere setter farge på tilværelsen også i hyttene ved kysten.

Kilde: ifi.no/Informasjonskontoret for farge og interiør! 

980x150