fbpx

Eggbutikk – med litt attåt

Publisert: 16. mai 2018

Entusiasme pirrer nysgjerrigheten. Selv presenterer Fat og Fe seg som en gårdsbutikk som er overivrig opptatt av økologiske, bærekraftige, miljøvennlige og pene produkter.

En gammel Paul McCartney-melodi trenger seg på i det jeg vandrer over tunet på Fevang Søndre. Lillebjørn Nilsens oversettelse og visegruppen Ballades fremførelse av ”Katt og kaniner og et småbruk på Høland” forsvinner ikke, selv om Fevang Søndre ikke er et småbruk, men en stor veldrevet gård utenfor Sandefjord. Og jeg er usikker på om jeg registrerte noen katt.

Romantisk

Men kaninene er der og setter stemningen.  Sammen med de to Stavern-gule bygningene bidrar den vakre låven, stakittgjerdet, ripsbuskene, hengekøyene og de monumentale løvtrærne – eik, bjørk, lønn og blodbøk – og ikke minst de brune, rolige hønene som vandrer rundt ved tunet, til opplevelsen av småbruksromantikk.

Helårsbutikk

På motsatt side av tunet, lengst unna parkeringsplassen, ligger det lille, gule huset. Der holder gårdsbutikken Fat og Fe til. Vi blir tatt i mot av de to travle søstrene Maj og Thea Mørk Engelstad. De virker selv litt overrasket over at de kan ønske oss velkommen til gårdens eggbutikk.

– Dette er sjokkerende nok blitt en helårs-butikk, sier Thea, bonden på Fevang Søndre.

– Vi skulle egentlig ikke ha noen butikk. Ikke nettbutikk heller, sier gullsmeden Maj, som har måttet velge vekk det edle metallet for å bidra til å sikre god service til butikken.

Søstrene Maj og Thea er overivrig opptatt av økologiske og pene produkter.

Hobbyhøner

– Uten høner ingen butikk, sier Thea.

Det er hennes fasinasjon for fjærkreet som er fundamentet i Fat og Fe. De første hønene hennes – økologiske hobbyhøner – var bortskjemte og fargerike. Eggene de la – med ujevne og lange mellomrom – kom også i naturens ulike fargesjatteringer.

– For fire år siden fant vi ut at vi ville ha et helgemarked om sommeren. Vi skulle selge egg og keramikk, forteller brukseieren, som sammen med sin keramikermor skulle sikre sommergjestene litt helgehygge.

Stor etterspørsel

Men egg ble fort et litt smalt utvalg av matvarer. – Kundene forventet mer mat, sier Maj. Hun forteller at siden det skulle være en sommerbutikk, var iskrem et naturlig varevalg.

– Vi måtte kjøpe store kvanta, og så for oss at vi måtte spise is fra fryseren hele vinteren. Men der tok de feil. Kundene ville gjerne ha is. Og de ville gjerne ha mer. – Vi hadde stor etterspørsel etter økologiske varer, forteller Maj.

Hyllene bugner av både kortreiste og “langreiste” økologiske varer.

”Legger” hønene

I dag er butikken Fat og Fe en Debio-sertifisert helårsbutikk med et bredt utvalg av økologiske varer – et resultat av kunders etterspørsel. Fortsatt er hønene økologiske, men hobbyhønene med de fargerike eggene er byttet ut med produksjonshøner som legger brune egg.

– De går fortsatt ut av hønsehuset når det passer dem, sier Thea som går en kveldsrunde og sikrer seg at alle hønene tusler inn og kommer seg ”til sengs”.

– Jeg tar dem inn om natten for at ingenting skal skje med dem ute, og fordi de trenger å ha en god døgnrytme, forteller hun.

Lokale produsenter

Bortimot 200 lykkelige høner gir bortimot 200 egg daglig. Stort mer kortreist og lokal mat kan man ikke tenke seg.

– I butikken vår har vi så mye lokalproduserte økologiske varer vi kan få tak i. Dessverre er det fortsatt ikke så mange produsenter i Vestfold som er Debio-sertifisert, sier Maj, som forteller at de først og fremst søker etter lokale produsenter, deretter produsenter av økologiske varer i Norge, før de henter varene i det internasjonale markedet.

Mest mat

Fat og Fe er ikke bare en hyggelig gårdsbutikk for hyttefolket. Det store varesortimentet – fra greske oliven, curry paste fra England, eggfri majones fra Nederland eller bokhvete-pasta fra Italia, til storfekjøtt fra Lardal, mel fra Holli mølle og kaffe fra Kaffehuset Den Gyldne Bønne – har lagt grunnlaget for at mange gjør sin ukehandel på Fevang Søndre.

Kristine kan fortelle og forklare om de uvanlige produktene.

– Over halvparten av det vi har av varer i butikken er mat, sier Thea.

Men navnet Fat og Fe antyder at butikken består av mer enn mat.

– I tillegg selger vi fortsatt Inger-Hilde Engelstads keramikk og en rekke andre interiørprodukter fra både lokale, norske og utenlandske produsenter. Disse varene, samt knapper laget av gamle mynter, er også grunnlaget for nettbutikken vår, forteller hun.

Ukjente merker

Om du leter etter de varene du er vant til å finne på kjøpesenteret i byen, må du trolig lete lenge. Småprodusentene som fyller hyllene på Fat og Fe har vanskelig for å få tilgang til markedet slik det norske handelsmonopolet er organisert.

– Derfor blir slike som oss viktige for småprodusentene, sier Maj.

Men om du synes at det er rart å kjøpe ketchup på glass med ukjent etikett, er det bare å spørre. De to jentene og matvareeksperten Kristine som står bak disken, sistnevnte med lang erfaring fra bransjen, kan fortelle og forklare.

I et land der vareutvalget i de store forretningene er begrenset og ensrettet, kan det være vanskelig for forbrukeren å orientere seg.

– Vi må drive med litt merkevare-oppdragelse, sier Thea.

980x150