fbpx

Effektivt med hjemmekontor på hytta

Publisert: 23. juni 2021

Et lite rom på hytta, en laptop, to ekstra skjermer og nok data på telefonen er det som skal til for å kunne gå rett fra kontoret over i feriemodus.

– Sjøen og naturen ligger rett på utsiden. Der ligger det til rette for aktiviteter. Det er lettere å være aktiv på hytta enn hjemme.

Anne Liv Evensen nyter gjerne tilværelsen på hytta i Sandefjord – også utenom feriene. Beliggenheten «på» vannet innbyr til bading og båtliv, og sykkelen er et vanlig fremkomstmiddel. Kyststien gir glimrende turmuligheter, og det er kort vei med bil til de ulike byene i Vestfold.

– Det er så mye å ta seg til, sier hun.

Velvillig arbeidsgiver

For mange er hytteliv knyttet til ferier og helger. Men stadig flere gjør som Evensen. Hun bruker også gjerne hytta som hjemmekontor. Hytta, som ble bygget av hennes far på 1960-tallet, deler hun i dag med sine søsken. Derfor er ikke ferietid alltid sammenfallende med den perioden hun har tilgang til hytta.

– I 2017 var det vår tur til å ha hytta fra den åpnet på våren til begynnelsen av juli, forteller hun.

I den perioden var det ikke mulig for henne å ta ferie. Derimot fikk hun aksept fra arbeidsgiver i Oslo for å etablere et hjemmekontor på hytta.

– En dag i uken reiste jeg til kontoret i Oslo. Alle nødvendige diskusjoner og møter ble lagt til den dagen.

Telefon og Teams

I 2017 var det ikke vanlig på hennes arbeidsplass med digitale møter. Teams og Zoom og andre digitale møteplasser har derimot blitt normalisert på svært mange arbeidsplasser gjennom koronapandemien.

Da det var Evensens tur til å bruke hytta våren 2020, var det ikke lenger noe spesielt med hjemmekontor. Det var noe alle ble oppfordret til. De digitale møteplassene ble selvsagt ikke påvirket av om hjemmekontoret var hjemme eller på hytta. Hun og mannen var på plass allerede 20. april 2020 da det ble tillatt å overnatte på hyttene. Der kunne de bo helt til vannet ble avstengt i begynnelsen av desember.

– Fra arbeidsgiver har jeg fått tilgang til nødvendig programvare og tildelt telefon med 100 GB data.  Det var mer enn nok til å flytte kontoret til hytta, forteller hun.

Godt arbeidsmiljø

Hun er som regel ikke alene på hytta. For at Evensen ikke skulle forstyrre andre, tok hun i bruk et lite rom med dør hun kunne lukke og med vindu og utgang direkte til naturen. Hun hadde allerede to ekstra skjermer fra hjemmekontoret i Oslo som hun koplet til en laptop.

– Jeg har skapt meg et godt arbeidsmiljø på hytta og mener at jeg jobber effektivt på hjemmekontor.

En utfordring med at datakraften forlot hytta med henne, og derfor ikke ble tilgjengelig for andre som oppholdt seg der, ble løst med et tvilling-simkort.

– Med et tvilling-simkort i en ruter ble internett tilgjengelig uavhengig av min telefon, sier Evensen.

Flere vil bo på hytta

I 2020 mottok Skatteetaten 2033 søknader fra folk som søkte om å flytte til fritidsbolig. Til sammenligning mottok de kun 1190 søknader i 2019, skriver NRK.no.

I mars alene opplevde Skatteetaten en mangedobling av søknader. Da kom det inn hele 345 søknader om å få flytte på hytta.

Seksjonssjef i Skatteetaten, Roar Sellevoll, sier til NRK.no at korona og hytteforbud har satt fokus på bostedsadresse på hytta. Så vidt Sellevoll vet har ikke Skatteetaten tidligere opplevd at så mange har søkt om flytting til fritidsboligen sin.

Sosialantropolog Marianne Elisabeth Lien sier til NRK at hun mener at hjemmekontor er den viktigste grunnen til ønsket om å flytte til hytta.

– Det er et manglende oppmøtekrav, og veldig mange jobber hjemmefra. Da har du mistet den eneste grunnen til at du ikke kunne dra på hytta før, sier Lien.

980x150