fbpx

Det vanskelige valget

Publisert: 28. juni 2018

Når hytta er solgt og pengene står på konto må dere gjøre noen valg. Skal dere være verdens hyggeligste besteforeldre, eller skal gevinsten investeres? I fjor fortalte vi i om besteforeldre som brukte overskuddet fra salg av hytta si i Vestfold-skjærgården til å kjøpe leiligheter i Oslo. Leilighetene ble gitt som gave til barnebarna de hadde – de fikk hver sin. De unge studentene fikk på den måten en glimrende vei inn i boligmarkedet.

I fjor fortalte vi i Hytteavisa.no om besteforeldre som brukte overskuddet fra salg av hytta si i Vestfold-skjærgården til å kjøpe leiligheter i Oslo. Leilighetene ble gitt som gave til barnebarna de hadde – de fikk hver sin. De unge studentene fikk på den måten en glimrende vei inn i boligmarkedet.

– Da har du forvaltet pengene på en smart måte og sørget for neste generasjon, sier Ole Jørgen Reichelt, leder av Private Banking i Sparebank 1 i Buskerud og Vestfold.

Mye gir mer

Det er vanskelig å regne ut om det lønner seg å selge hytta eller ikke, sier Reichelt.

Jørgen Reichelt. Leder av Private Banking i Sparebank 1 Buskerud og Vestfold.

– Eiendom har vært svært lønnsomt de siste årene, men hytta er jo ofte noe annet enn et investeringsobjekt. Her spiller følelser inn på en annen måte enn i finansmarkedet Men det er mye penger å tjene på eiendom i dag, mer enn på børs, sier han.

Om du ønsker å realisere hytta di, har du trolig tjent gode penger.

– Og det er et faktum at du kan få godt betalt, for det er godt betalt å ha mye penger, sier Reichelt som forklarer det med at om du hadde har tjent ti millioner kroner på hyttesalget for et år siden i fjor, har du sannsynligvis en million mer nå året etter uten å ha utført annet arbeid enn å plassere pengene riktig.

Rente opp gir lavere pris

Over tid svinger rentene. Vær oppmerksom på at renteendringer kan få konsekvenser på mange plan. I dag er renten lav, og det er billig å ta lån. Dermed kan flere ta seg råd til å kjøpe hytte, og hytteprisene stiger.

– Men om renta stiger, vil færre kunne kjøpe. Det kan bety at prisene synker, og den verdien du har i dag, vil reduseres, sier Reichelt.

Da kan det være for sent å gjøre god butikk på hyttesalget.

Lever av avkastning

Om du har solgt og skaffet deg noen gode kroner ekstra, men ikke ønsker å plassere pengene selv, står Reichelt og hans likesinnede forvaltere til tjeneste. De finner ut om du bare er ”fornuftig” og vil sikre beholdningen best mulig, eller om du er av typen som gjerne tar høy risiko.

– Det finnes dem som bare lever av det jeg gjør for dem, sier Reichelt.

Han forteller om ulike mennesketyper som velger ulike strategier.

– Har du fått en god slump etter hyttesalget, kan det kanskje gi deg nok årlig avkastning til å bruke resten av livet på ulike eventyr, sier han.

Ikke bank

Men ikke alle ”glemmer” kapitalen og nøyer seg med avkastningen. Mange ber om råd hos forvalteren. Og en ting er Reichelt helt klar på når folk spør: Ikke sett pengene i banken!

– Å sette penger i banken i dag er i mange tilfeller et dårlig råd. Renten på bankinnskudd er i snitt én prosent i dag. Når inflasjonen er på rundt 2,5 prosent, samt at du får formueskatt, blir de investerte pengene fort mindre verdt, sier han.

– For å bevare pengeverdien trenger du å få fire prosent rente.

Tør du tape?

– Kom heller til meg, sier han. Reichelt vil gjennom en dialog finne ut av hvilken risikotoleranse du har – altså hvor mye risiko du kan leve med.

– Jeg spør ikke hvor mye du vil tjene. Jeg spør hvor mye tør du å tape, sier Reichelt. Tidshorisonten er avgjørende. Kan pengene jobbe for deg i lang tid, kan du ta høy risiko. – Tilsvarende bør du ta lav risiko når tidshorisonten er kort, sier han.

Aksjer for den modige

Er du av den typen som tåler en støyt, kan kjøp av aksjer være tingen.

– Aksjer svinger mye, og du må tåle å gå i minus i perioder. Stort sett stiger de i fem år. Så synker de i ett år, før kursene stiger igjen. Men med lang horisont vil du mest sannsynlig tjene penger, sier Reichelt, som med teamet sitt har oversikt over når aksjer bør selges og nye kjøpes.

– På den måten kan vi forhindre nedturene, sier han.

Rentefond

Den som er litt mer engstelig, er det smartere å satse på rentefond. Det er en samlebetegnelse for fond som utelukkende investerer i rentebærende papirer og bankinnskudd.

– Vi finner det rette rentefondet for deg, sier Reichelt.

Du behøver ikke investere hele overskuddet med en gang, mener megleren.

– Sitter du igjen med sju millioner kroner, kan du kanskje begynne med to. Dette kan du justere etter hvert som du ser hvordan det går, er Reichelts anbefaling.

980x150