fbpx

Det siste innen hagemøbler

Publisert: 4. mai 2023    -   Skrevet av: Håkon Nordby

Vi tok en tur til Hageland Gjennestad i Stokke, en av Norges største forhandlere av utemøbler.

Geir og Ole Jørgen hos Hageland Gjennestad viser nyheter på en av Norges største hagemøbelutstillinger.

Der sjekket vi ut de siste trendene; fra luksuriøse loungegrupper og råtøffe barsett til moderne åpenflettede rottingmøbler og innbydende spisegrupper i teak og taumateriale.

– Det har vært en stor utvikling på hagemøbelfronten; det har gått fra tre til plast, fra plast til rotting, fra rotting til aluminium. Rotting har vært den bestselgende utemøbeltypen en god stund, men de siste årene har aluminium gått forbi, sier Geir Mellingen, gartner og daglig leder.

Luftigere rotting

– Rotting-møbelprodusenter har svart på konkurransen og tremøbler selger som aldri før, så i år er det vanskeligere å se en salgsvinner, tilføyer møbelsjef Ole Jørgen Dahl.

Geir og Ole Jørgen viser vei rundt i butikken og peker på ulike rottingmøbler. Her er det litt av hvert å velge mellom i rotting-avdelingen. – Her ser du en litt gammeldags variant som er tettflettet og ganske firkanten. Mens de nye typene nå har mer luft i flettingene, sier Ole Jørgen. Stolen han har pekt på er tettflettet i armlener, sete og ben mens den har luftige rom i rygg og under armlenene. – Som du ser har den et mer moderne uttrykk. Produsentene har skjønt at de må fornye seg, sier han.

Unni Løkkebø var en av kundene denne dagen. Hun var innom for å se på siste nytt av møbler og vurdere en ny spisegruppe. Geir viste henne noen fine alternativer.

 

– Visste du at alle rottingmøbler flettes for hånd? I Kina bruker de en dag på en stol som denne mens i Indonesia bruker de to dager på slike stoler, forklarer Geir, og peker på en annen stol.

Hva med tre, er det inn igjen? – Ja, nye teak- møbler er det en del av nå. Teak er svært holdbart og et naturlig og fint materiale. De eldre heller mer mot kunstrotting og tremøbler. De er jo vant til å vedlikeholde møblene sine. Hvis du vil ha den varme gløden i treet må du behandle de jevnlig med naturolje. De yngre vil nok ha det litt enklere, forklarer Geir.

Men må du olje møblene dine da, kan du ikke bare la de bli grå? – Joda, det kan du godt gjøre. Det foretrekker jeg selv. Jeg renser møblene med trerens innimellom for å fjerne skitt og sopp. Det er ikke store jobben, tilføyer han.

Aliminimumsmøbler – større puter og nye modeller

Lenger ned i butikken er det eget stort lokale med nye aluminiumsmøbler. Det er mye stilig å velge mellom, noen med brede armlener andre lave loungemøbler med tynnere armlener. – Aliminium har blitt bedre og mer solid laget etter hvert, men de har ikke vært så gode å sitte i som rotting. Det nye nå er at det har kommet tykkere puter for å gi bedre sittekomfort. Og så har putene blitt mer værbestandig, forteller Geir.

Han løfter en pute i en sofagruppe og vi ser at det er et nett under. – Putene er laget i Sunbrella- eller olifinmateriale, slik at de er værbestandig og vannavisende. Stoffet er gjennomfarget slik at fargen ikke falmer. Vannet renner også lett igjennom og etter en regnskur vil sofaen være tørr etter et par timer. Denne type sofaputer kan stå ute hele tiden, forklarer han.

En av de aller nyeste og moderne loungegruppene i det øvre prissjiktet som Hageland Gjennestad har utstilt. Prisen ligger på 60 000 kroner, men de har noe i enhver priskategori.

Flytter stua ut

Vi ser noen stilige barstoler rundt et pent høybord i tre. Det ser ut som hele stua flyttes ut, er det slik at flere vil ha et stuemiljø ute? – Barstoler og høye bord, eller «high dining», er kult, men de fleste velger nok en spisegruppe med normal bord- og sittehøyde, sier Ole Jørgen.

Disse møblene virker flottere ute nå enn de man har inne? – Ja, noen bruker mer penger på utemøbler. Noen bruker de faktisk inne også. Flere og flere folk lager sommerstuer som også er isolerte. Så da blir det lenger brukstid og naturlig å pynte. Så det er en grunn til at det har blitt populært med tepper, pynteputer, dekorering og lamper. Kom her så skal jeg vise deg årets kuleste lounge- gruppe, sier Geir.

Priser fra under 10 000 til 100 000 kroner

Vi følger Geir til «aluminium-avdelingen» og ser en lav, lys og delikat loungegruppe med store puter og tynne armlener flettet med tau. Dette er «Ibiza-feeling». – Denne er virkelig lekker og ekstremt god å sitte i. Prisen er dog i øvre sjiktet og koster 100 000 kroner. Prisene våre strekker seg fra under 10 000 og opp til 100 000 kroner for en lounge- gruppe. I fjor tok vi inn tre sofagrupper i det høyeste prissjiktet og vi ble raskt utsolgt. Folk kommer langveisfra, da vi har et bredt utvalg. Mange legger på noen tusenlapper mer enn det de først hadde tenkt, når de ser noe de virkelige liker. Her har vi noe som garantert vil falle i smak for alle og det er bare å ta turen innom hvis vil ha inspirasjon. Vi har blant de største utstillingene i landet og også egen kafé, avslutter Geir.

980x150