fbpx

For deg som allerede kjenner følelsen av å «med taktfaste åretak gli […] som over et dansegulv», kan boken vekke minner og skape gjenkjennelser. For deg som ikke ennå har tatt mot til deg: Padling er for alle, sier forfatteren. Du kan bruke boken som inspirasjon.

Fire årstider

– Jeg liker sjølivet, sier Askjem.

Stillheten og nærheten til elementet og naturopplevelsen er hennes møte med sjølivet. 

I boken «Padlereiser i Færder nasjonalpark» er det hjertet hennes som snakker til leseren. Gjennom de fire årstidene gir hun oss en essayistisk framstilling av hva padling kan være, og hva padling er for henne.

«Hvis jeg padler regelmessig, blir jeg et roligere og lykkeligere menneske».

Fristed

– For meg er yoga og padling to sider av samme sak, sier yogaentusiasten.

I boken smelter hun de to aktivitetene sammen:

«Enten jeg sitter i kajakken eller befinner meg på yogamatta, har jeg omtrent like mye tildelt plass. Der skal jeg bli, kanskje de neste to timene, uten å bevege meg utenfor. Dette er mine fristeder. Der hvor jeg er meg, med meg selv, i takt med egne bevegelser og tanker.»

Sunt og enkelt

For Askjem er kajakkpadling så mangt. 

– Du blir mykere og sterkere. Og så er det fantastisk god balansetrening. Du må kunne mestre vær og vind, og det vil finnes nye utfordringer for den som ønsker det. 

Det er også en relativt rimelig og enkel form for friluftsliv, mener hun.

– Litt mat er drivstoff nok. Og du kan ikke få med deg mer enn du må ha med. Men du har plass til telt, sovepose, litt klær og mat og vann for flere dager.

Filosofi og foto

«Færder nasjonalpark er som en vuggende eng som glitrer i gull og blått, helt ytterst i Ytre Oslofjord, fra Ormøy i nord til Verdens Ende, Moutmarka, holmer og skjær i sør.»

Det er her hun boltrer seg med bilder og tekst i boken. 

Men boken har mer enn forfatterens filosofiske blikk på denne fantastiske skjærgården. Hun deler også praktiske tips med leseren, både for padling generelt og for Færder nasjonalpark spesielt.

Nyttig

Nyttig er også padlekartet som følger med. Det er håndtegnet av illustratør Solveig Lid Ball, og det vannavstøtende kartet forteller deg hvor du ta inn om du trenger å tre av på naturens vegne. Skaffer du deg boken, vil du også finne tilgjengelige hytter i Kystleden, fine teltplasser og steder du kan sette ut kajakken.

Og ikke minst forslag til ti fine turer.  Boka er gitt ut på forlaget Vigmostad & Bjørke og fås kjøpt på nett- og bokhandlere, samt enkelte utsalgssteder i Tønsberg og Færder kommuner.