fbpx

Bruker ferien til å handle

Publisert: 13. juni 2019

Sommeren er ikke fritid for den som driver handel. I alle fall ikke der turistene trives.

Ellen Islann hos Ole Olsen AS i Sandefjord forteller at hyttefolk og båtfolk er viktige for butikkens omsetning.

– Vi har mange faste kunder som ferierer her i Vestfold eller lenger sørover, sier Ellen Islann.

Hennes familie har i 20 år drevet den tradisjonsrike Ole Olsen AS, en klesforretning i Sandefjord sentrum som har spesialisert seg på klær til menn.

God tid

Islann bekrefter at handel er en yndet beskjeftigelse for hyttefolk og båtfolk.

– Det er mye folk i byen om sommeren. De rusler rundt, benytter seg av de mange hyggelige kafeene her og handler gjerne klær også, sier hun.

Hun tror at grunnen til at hun som selger herreklær har mange feriegjester som kunder, dels skyldes at folk har god tid i ferien. 

– Da kan de fornye garderoben, noe mange ikke har hatt tid til når jobben krever sitt, sier hun.

God service

Men Islann mener at oppsvinget om sommeren også skyldes at gjester i Vestfold synes at det trivelig å tusle i et koselig bysenter.

– Ingen by har vel klart å bevare sentrum på samme måte som Sandefjord, mener hun og sikter til at Sandefjord har unngått å etablere et kjøpesenter på utsiden av byen.

– Dessuten liker sommergjestene som kommer hit at vi er en selvstendig drevet butikk som ikke er en del av en kjede. Det betyr at vi har et annet vareutvalg og i større grad kan ta inn varer som kundene ønsker. Servicegraden er høy, noe som blir satt pris på, sier hun. 

Sommeroppsving

– Mange butikker i Vestfold får oppsving i juli og august, sier direktør for Virke Faghandel, Bror William Stende til Virkes nettside.

Han sier videre at sommeren er viktig for norsk varehandel, men at det er store forskjeller mellom fylker og kommuner.

Tall fra Hovedorganisasjonen Virke viser at i Vestfold fikk butikkene 18,5 prosent av omsetningen sin i juli og august i 2017.

Tjøme på topp

Tjøme er den kommunen som er mest avhengig av sommeren i Vestfold. Mange mener at kommunens handelsstand er helt avhengig av sommergjestene for å overleve. Her kom hele 29,1 prosent av omsetningen i juli og august i fjor.

Også i Larvik og Nøtterøy var sommersesongen viktig, med henholdsvis 20,1 og 18,9 prosent av årsomsetningen i juli og august 2017.

Både i Horten og Sandefjord utgjør omsetningen i juli-august 17,6 prosent av årsomsetningen. I Tønsberg er andelen 17,7 prosent.

Turist i egen by

Mange distriktsbutikker er helt avhengige av sommerhandelen for å skape lønnsom drift. I enkelte kommuner utgjør omsetningen i juli og august mer enn 30 prosent av årsomsetningen.

– At flere av oss vil feriere på hytta, hotell eller blir hjemme som turist i egen by, gjør at mange distriktsbutikker får et handelshopp i juli og august, særlig på typiske feriesteder, sier Ingvill Størksen, direktør Virke dagligvare.

980x150