fbpx

Beise eller male hytta – slik velger du

Publisert: 9. juli 2018    -   Skrevet av: Tekst: Chera Westman/ifi.no

Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til hytta ditt. Hvilket du velger er langt på vei et spørsmål om smak og behag: Vil du se treverkets tegninger, eller ønsker du en dekkende og jevn behandling?

Her er en oversikt som kanskje kan gjøre valget om behandling litt enklere.

Maling=heldekkende

Hva er: Maling er en dekkende (opak) behandling som maling gir en jevn, dekkende glatt overflate. Den dekkende behandlingen lager en film på overflaten og kan derved bedre beskytte treverket mot regn og UV-stråling. Dekkbeis er en maling som lager en tynn, men dekkende film.

Maling gir den mest dekkende og varige behandlingen.

Egnet til: Nytt og gammelt treverk. Kan brukes på tidligere malte og beisede underlag. Bart treverk grunnes.

Holdbarhet: 12-16 år. Alle malingprodusenter opererer med egne løfter eller garantier om malingens tekniske og estetiske holdbarhet. Hvor lenge malingen faktisk beskytter treverket, beholder glans og farge henger av mange faktorer: veggens beliggenhet og utsatthet for sol, vær og vind, hvor godt malingen ble påført, hvor hyppig fasaden rengjøres, hvilken farge den er malt med, med mere spiller inn.

Fordeler: Kan brekkes i mange farger. Inneholder mye pigmenter (er fullpigmentert). Pigmentene beskytter treverket mot solens nedbrytning, og maling har derfor en god, langvarig beskyttelse av treverket.

Ulemper: Ved ommaling må flassende malingfilm skrapes vekk, gammel maling med god vedheft kan overmales.

Beis = transparent

Hva er: Beis er en ikke-dekkende behandling (laserende) som gir et transparent utseende og lar underlaget skinne igjennom. Beis fremhever treets struktur og ådring, og det naturlige fargespillet kommer frem. Bestanddeler i beisen trenger noe inn i veden og gir en tynn overflatehinne som beskytter veden mot lys og vekslende fuktighet.

Med beis er treverket godt synlig gjennom behandlingen, samtidig som den stenger vannet godt ute.

Egnet til: Nytt og gammelt treverk. Kan brukes på tidligere beisede underlag, men ikke på tidligere malte flater. Grunning brukes etter produsentens anvisninger.

Holdbarhet: 3-8 år. Moderne beiser med silikonalkyder/akryler som bindemiddel, er mer værbestandige enn den eldre typen oljebeiser.

Fordeler: Strukturen i treverket synes svært godt når du bruker beis. Gir et naturlig inntrykk. Kan brekkes i mange farger.

Ulemper: Beis er det bestrykningsmiddelet som er svakest pigmentert, altså med det tynneste og minst beskyttende fargesjiktet. Derfor kreves det et hyppigere vedlikehold enn for en malt vegg. Beisfargen blir kraftigere for hvert nytt strøk, men alikevel ikke dekkende.

980x150