fbpx

Bare gode erfaringer med utleie

Publisert: 26. mars 2019

Familien bor i Trondheim og har hytte på Tjøme. Når de ikke selv bruker den, er den ledig for utleie. Det bidrar til vedlikehold og oppgraderinger av hytta.

– Vi bruker hytta selv i skoleferiene, sier Joakim Caspersen.

Familien på fem nyter gode dager i ferieparadiset i Vestfold både høst-, påske- og fire uker av sommerferien. Men Caspersen synes det er synd at stedet står tomt store deler av sesongen.

– Derfor har vi de fem årene vi har eid hytta valgt å leie den ut, og vi har bare hatt gode tilbakemeldinger og erfaringer, sier han.

Markedsfører på nett

Caspersen er selv vokst opp på Tjøme og har familie boende i nærheten. På den måten har han god hjelp til å utføre det praktiske med ettersyn, vask av håndklær og sengetøy og nøkkelutlevering. Men markedsføringen har han valgt å gjøre gjennom AirBnb.

– Tidligere brukte vi Finn.no. Det var ikke like effektivt, sier han.

Når mange

Noe av årsaken til at AirBnb har gitt bedre utleie enn Finn.no, er at det når ut mye bredere.

– Nå når jeg utlendinger, sier Caspersen, som forteller at de har hatt gjester fra Polen, England, Nederland og Danmark.

– Mange av dem reiser utenom norsk sommerferie og utvider på den måten hyttesesongen, som i vårt tilfelle er fra påske til oktober, sier han.

Eksotisk

Familiehytta til Caspersen er av den relativt enkle sorten, med utedo og vann fra cisterne. Den ligger usjenert til i skogen, rundt 150 meter i luftlinje fra vannet. En riktig «hyttete hytte», som Caspersen selv beskriver den som.

– De aller fleste synes det er sjarmerende og eksotisk.

Midler til vedlikehold

Den røde hytta i skogen på Tjøme er opprinnelig et gammelt skolehus fra Odalen som ble flyttet til Tjøme. Der ble det satt opp som hytte på 1970-tallet. Det betyr at det fra tid til annen er både vedlikeholdsbehov og oppgraderingsbehov. I blant er det behov for å bruke fagfolk til utbedringer

– Da er det fint å ha midler fra utleie som kan brukes på hytta, sier Caspersen.

Forsikring ved utleie

Alle som leier ut hus eller hytte har plikt til å informere selskapet om dette, sier forsikringsrådgiver Vibeke Thoresen i Sparebank1 i Sandefjord.

Leier du ut huset ditt helt eller delvis, tilbyr banken i tillegg en utleieforsikring som dekker skadeverk utført av leieboer.

– Da dekkes også utgifter til utkastelse og tapte leiekostnader dersom huset i en periode ikke er beboelig. Alt dette mot den egenandel som fremkommer i avtalens vilkår, sier hun.  

På fritidshus dekkes kun tap av leieinntekter dersom hytta i en periode er ubeboelig, forutsatt at det er en erstatningsmessig skade.

– Det som har vært en utfordring i forbindelse med utleie via airbnb, er blant annet at utleier gjør hærverk i hytta. Dessverre er dette noe som ikke dekkes og er dermed en risiko på utleiers kappe.

Det er mulig Sparebank1 i fremtiden utvider utleieforsikringen til også å inkludere fritidshus, men Thoresen vet ennå ikke når dette eventuelt vil skje.

980x150