fbpx

«Alle har en liten Lars Monsen i seg»

Publisert: 1. august 2020    -   Skrevet av: Bjørn-Erik Øye

Det er typisk norsk å være glad i naturen, mener Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Det anfører han som en grunnene til at så mange har eller ønsker seg hytte.

Ifølge Prognosesenteret finnes det opp mot 500.000 hytter her i landet. Samtidig registreres det fortsatt nye rekordnivåer både for nybygg og renovering. Undersøkelse viser at rundt 100.000 husholdninger har konkrete planer om å skaffe seg hytte, mens omtrent like mange drømmer om det samme.

– Interessen er størst blant de mellom 45 og 55 år. De har jo også gjerne råd til å kjøpe seg hytte, sier Øye.

Urban hverdag

Lengselen etter naturen vokser jo mer hverdagen preges av et urbant liv. Fra det rurale Norge på 1960-tallet, ser vi i dag at 80 prosent av befolkningen bor i urbane strøk.

– Når nordmenn har i seg lengselen etter naturen, samtidig som vi lever et stadig mer urbant liv, blir det et misforhold som hytta bidrar til å kompensere for, sier Øye som mener at hytta blir et sted for lykke og romantikk som skaper balanse i livet.

Større hytter

Hytta som samlingssted for familie og venner er også en viktig årsak til drømmen om hytte. Det vil bli enda viktigere framover, mener Øye som peker på at stadig flere, særlig unge mennesker, bor trangt i byene.

– De unge er ofte sosiale, men har liten plass, sier han.

Både familie og gjester trenger plass til overnatting. Det er kanskje også noe av årsaken til at størrelsen på hyttene øker.

– I 1983 var igangsatte boliger mer enn dobbelt så store som nye hytter. I 2018 var nye boliger kun litt større enn de nye hyttene. Det har skjedd en dramatisk endring på 35 år.

Drøm og virkelighet

Drømmen om en rødmalt hytte ved sjøen med egen strandlinje og en liten båt er nok typisk for mange. Andre ser for seg ei lita stue i tregrensa med fantastisk utsikt, helst mot et vann. Helst skal det ikke være naboer, i alle fall ikke innsyn.

– Virkeligheten ser annerledes ut, påpeker Øye.

Han viser til at vi pakker oss tett sammen og sikrer oss all verdens aktivitetstilbud.

– Ser man på trendene i markedet, ser man at «drømmehyttene» på enslige tomter ikke er spesielt populære. Det finnes mange slike hytter å få kjøpt til en lav pris i dag, noe som viser at interessen er tilnærmet null.

Kostbart ved sjøen

I fjellhyttemarkedet forventer Øye at rekordaktiviteten vil vedvare i de nærmeste årene. Det er fortsatt godt med arealer som gir utbyggingsmuligheter.

– Men drømmen om ei sjøhytte forblir for mange en drøm på grunn av lav nybygging og meget høye priser i bruktmarkedet. De høye prisene i sjøhyttemarkedet har fått mange til å velge Sverige eller Spania i stedet. Tar du med deg to millioner kroner til Spania kan du skaffe deg et bra sted. Tar du med to millioner for å skaffe deg et sted i de populære delene av Skagerrak-kysten, vil du bli skuffet, sier Øye.

980x150