fbpx
Oliven- og citrus-trær er populære. Foto: Hageland

Tom Egeberg Hvål har mer en 30 års erfaring som gartner, er hage-instagrammer og en populær hage-ekspert og foredragsholder som blant annet er benyttet av NRK. Nå er han daglig leder hos Hageland EK Sandefjord og gir velvillig råd til hyttefolket og fastboende i Vestfold-regionen.

Finn passende planter til hyttemiljøet

– På hytta skal ikke fokuset være å ligge på huk og luke planter, mener jeg. Hvis det er en fin naturtomt i dag, trenger du egentlig ikke å gjøre så mye med tomta. Da kan det være fint å pynte rundt der du sitter med blomster og planter i kasser. Hvis du skal være der over tid, er det hyggelig med urte-, tomat- og enkle bærplanter. Disse kan plantes i kasser med selvvanning på hjul, slik at det er enkle å flytte og vedlikeholde, forteller Tom.

Tom Egeberg Hvål med sitrontre
Tom Egeberg Hvål med eget sitrontre. Foto: Privat

Noen hytter har etablert gressplen og hage, hva med dem? – Tenk enkelt vedlikehold og velg planter som naturlig passer i omgivelsene, slik at de ikke skiller seg for mye ut. Det er også viktig å velge planter som er herdige med lite vedlikehold. Roser, stauder, busker og trær passer fint. Hvis hytta ligger veldig nær sjøen bør du velge planter som er salt-tolerante og som tåler mye sol. Få tips fra gartnere på ditt lokale hagesenter. På sommerhytta er man mye ute og da er det jo hyggelig å skape en god stemning på uteplassen. Prydgress er veldig populært. Jeg anbefaler Fagerrørkvein (Calamagrostis x acutiflora på latin). Det finnes to sorter; en som er grønn (sorten Overdam) og en som har hvite striper (sorten Karl Foerster). Begge er enkle å opprette, vinterherdige og blir ca 1,5 meter høye med fine aks. Sjekk også ut Blåsvingel (Festuca Glauca på latinsk) nydelig tueformet prydgress med stålblå farge, sier han.

Les også om Toms tre tips til vedlikehold av hagen

Stauder og sukkulenter

– Andre herdige enkle stauder er Alunrot (Hauchera på latinsk) som finnes i utallige varianter med nydelig bladfarger, og Storkenebb (Geranium på latinsk) som blomstrer hele sommeren, denne finnes også i mange fine varianter med blomster i lilla og blåtoner. Plant gjerne i bed, urner eller kasser og dekorer med naturstein og drivved som elementer. Syrinhortensia er også et tips til en flott busk som trenger lite vedlikehold, men som gjør mye av seg. Den blomstrer sent på sommeren og frem til frosten. Lavendel som er elsket av alle for sin duft og farge er også fantastisk fin, utdyper Tom.

Av andre planter anbefaler Tom sukkulenter. – Disse er i kaktusfamilien og har tjukke læraktige blader og stilker som holder på væske. Sukkulentene trenger lite vann og vedlikehold og er fine hytteplanter. Hvis de står under åpen himmel, pass da på at det er godt drenert og hull i urner slik at overflødig vann kan renne ut når det regner. Sjekk ut eksempelvis Echeveria – en fantastisk nydelig rosettvekst som finnes i mange vakre blågrå/lilla nyanser, sier han.

Palmer er populære på hytta
Palmer er fortsatt populære. Foto: Hageland

Prydgress, oliventre og palmer er populære

I tillegg til prydgress har oliventre, palmer og sitrustrær vært populære de siste årene. – De er fortsatt inn og de fungerer fint på hytta. Det skaper jo litt sydenstemning.  Disse må jo overvintre inne på vinterstid, men du har en plante som jeg kaller for Nordens oliventre, den heter Salix Helvetica eller Sveitservier på norsk. Det er et lekkert oppstammet lite tre, med nydelig sølvgrå blader som til forveksling ligner oliventre. Treet passer ypperlig for norske forhold, og kan stå ute hele vinteren enten plantet i bed, urne eller kasse, forteller Tom.

– Ønsker du palmer på terrassen så er Phonix og Etna palmer som passer bra, da de er herdige og tåler godt med sol og tørke. Disse er fine og ta med hjem når ferien er over, så har du glede av dem i stua hele året. Bambus er også fint, men fikk mye frostskader i fjor vinter. Du bør skjerme planter som er utsatt for sterk vårsol – som bambus, rododendron, laurbær og klatreroser. Dekk til med strieflak eller planteposer på høsten eller før vårsola tar tak, tilføyer han.

Sitrontre. Foto Hageland

Urter, bær og sitrus

– Det er utrolig gøy å kunne hente urter, bær og sitrusfrukter fra egen minihage på hytta. Tenk for eksempel å imponere gjestene rundt rekebordet med et sitrontre i midten, der de plukker sitron rett fra treet. Sitronblomster dufter fantastisk og sitronblader kan også benyttes i maten. Bærplanter til hytta kan være ripsbusker, blåbærbusker og bjørnebær. Jeg anbefaler spesielt månedsjordbær (Alexandria) som ser ut som markjordbær, men er litt større. De er nydelige å spise og du får avling hele sommeren frem til frosten kommer. Jordbær sammen med rabarbra gir også herlig sommerstemning. Jeg elsker jordbær- og rabarbrapai det er smaken av sommer for meg, sier Tom.

Månedsjordbær som smaker og ligner på markjordbær
Månedsjordbær som smaker og ligner på markjordbær

 

Foto av tomater
Hva er ikke bedre enn egne dyrkede tomater. Foto: Tom Egeberg Hvål

Apropos sitrusfrukt; blir det bra i Norge? – Ja, mange – inkludert meg selv – blir overrasket over hvor godt egenprodusert frukt kan smake. Hånden på hjertet, jeg har aldri smakt en bedre appelsin enn fra egen plante, men her må du huske riktig gjødsel og vanne godt, smiler Tom.

Urter er noe man alltid trenger til grillmat. – Jeg anbefaler rosmarin, timian, oregano og salvie. Mynte kan du også bruke i mat og i drinken. Mitt tips er at du alltid kjøper dobbelt opp av hva du tror du trenger. På den måten rekker plantene å gro til, før du høster på nytt. Da har du glede av urtene hele sesongen. Husk å kjøpe sent-grodde urteplanter, ikke de som er til kjøkkenbenken. Husk også at noen blomster er en mellomting mellom urter og prydblomster. De kan være til både glede og nytte. Ringblomst, blomkarse og sitrontagetes er noen eksempler på vakre planter som benyttes i salaten eller pynt på desserten, forklarer han.

Miniveksthus er inn, og kan være fint å ha på hytta. – Gaia er mini løsning på pallestørrelse – 80 x 120 centimeter. Da kan du også ha busktomater og basilikum, chiliplanter, med mer. Jeg anbefaler at du bruker et selvanningssystem da, sier Tom.

Foto av urter i BEDD-kasse som er fint å ha på hytta
Urter i BEDD-kasse

Plantekasser og selvanningskasser

Hvis du skal reise bort fra enebolig og veranda eller fra hytta, er det kjedelig hvis du ikke har hyggelige naboer til å vanne. – Investerer du en del penger i planter, er det jo lurt å sørge for at de holder seg bra også. Et moderne vanningssystem, fra for eksempel Gardena, er enkelt og gøy. Slangene er enkle å koble sammen, avstanden mellom dyse og dysevalg tilpasses etter hvor mye vann de enkelte plantene skal ha og du kan grave ned slangene slik at systemet er skjult. På balkongen kan slangene legges skjult inn i kassene. Investerer du i en app-løsning, kan du koble på både vanning, utelys og gressklipper uansett hvor du er i verden. Hvis du ønsker gode solide kasser med enkel ren design så kan jeg anbefale BEDD-kasser. Dette er kasser designet og produsert i Norge. De er 100 prosent frostsikre og har 10 års rustgaranti, kan bygges som enkelt-kasser på hjul eller ben samt i større sammenhengende konstruksjoner. De er laget i stål med lakkfarge rust, hvit, sort eller stålgrå, forklarer Tom.