Og i Vestfold har du den perfekte base for å utforske sommerlivet. Aktørene ser frem til å kunne ønske deg velkommen som gjest, og vil gjøre sitt ytterste for å tilrettelegge for trygge tilbud. Vi er fortsatt i en tid med raske endringer og anbefaler at du sjekker på forhånd om hvilke tilbud som gjelder.
Byene ligger tett
Byene ligger tett langs kysten vår, alle med sitt særtrekk. Oversiktlige bysentrum med korte avstander og sjarmerende handlegater rommer skjulte skatter og hyggelige torv. Senk skuldrene og kjenn byens puls fra en de mange sjarmerende kafeene og isbarer eller gå på oppdagelsesferd.
I Vestfold levde vikingene, og både Gokstad-skipet og Osbergsskipet ble hauglagt her. Vestfoldmuseene inviterer deg inn i vikingtiden, middelalderen, kunsten, grevskapet, industri-samfunnet og hvalfangsttiden. I sentrum av Holmestrand, ved en yrende småbåthavn ligger Aluminiummuseet. Med en liten av-stikker til kulturminnet Eidsfoss kan du nyte roen, få servert god mat på Gamle Eidsfos Kro og lære mer om en viktig del av vår kulturarv, jernverkene. Vikingoppdagelser og historisk vandring i Horten. På Karljohansvern ligger Marinemuseets imponerende samling og en ubåt på land, mens foto står i sentrum på Preus fotomuseum. På Midgard vikingsenter kan du lære om vikinger og være viking. Munchs liv i Åsgårdstrand byr på saftige historier med guidede vandringer og ny digital utstilling.
I Tønsberg møter du et historisk sus. Norges eldste by feirer 1150 år i år. Byen forener tydelige spor fra middelalder og vikingtid, med yrende by- og bryggeliv, og det karakteristiske Slottsfjellstårnet som byens landemerke. Slottsfjellsmuseet ved foten av fjellet, rommer blant annet Norges fjerde vikingskip – Klåstadskipet.
Og attraksjonene bare fortsetter – de ligger tett i Vestfold. Verdens Ende på Tjøme er en del av Færder Nasjonalpark. Vippefyrets majestetiske plassering på blankskurte svaberg, med panoramautsikt er en selfie verdt. Her kan du virkelig få nærkontakt med naturen til alle årstider. Vi anbefaler også Besøkssenter Færder Nasjonalpark. Samme sted kan du nyte god servering, ute eller inne, på Verdens Ende Spiseriet. Kanskje Norges beste utsikt – rett ut i havgapet. Ved parkeringen ligger Stall Verdens Ende med ridekurs, rideturer og alpakkavandring i skjærgården. Eller meld deg på en Via Ferrata tur hos Aktiv Fritid. Ruten er variert og spennende, med luftige rappelleringer og klatring på svaberg med flott utsikt over skjærgården.
Byliv i Sandefjord gir rom for aktive utfoldelser, smaksopplevelser av høy klasse, kulturelle impulser, og avslappende shopping. Et helt nytt bybad er perfekt for å kombinere badeliv med byliv. Sandefjord har Europas eneste spesialmuseum på hval og hvalfangst. Hovedattraksjonen er en blåhvalmodell i full størrelse. På brygga, side om side med restauranten Kokeriet, ligger hvalbåten «Southern Actor», den eneste hvalbåten fra moderne hvalfangst i original stand.
Vann har gjennom alle tider spilt en viktig rolle i Larvik, fra vikingenes etablering av Kaupang til mineralkilden for Farris, og Lågen som en av landets beste lakseelver. Larvik by feirer også. Det er 350 år siden stattholder Ulrik Fredrik Gyldenløve valgte Larvik som sin residensby og bygde Herregården og kirken på Tollerodden. På toppen av byen troner den vakre Bøkeskogen med flotte turstier og tradisjonsrike Bøkekroa i hjertet. Litt utenfor Larvik ligger smilehullet Stavern med yrende sommerliv. I den lille byen hvor sommerpulsen slår ekstra høyt, er det hyggelig å vandre inne på Fredriksvern Verft, ta bryggeslengen og nyte havets delikatesser på Smak av Stavern med utsikt til Citadellet.
Naturen ligger som en åpen invitasjon. En samlet strandlinje på 980 km og 1407 holmer og skjær gir rom for utfoldelse i vann og på land hele året. Kyststiene byr på flotte vandreturer fra Bergerbukta til Helgeroa med et hundretalls strender for et forfriskende bad underveis. Stiene er merket og går langs strender, viker, holmer og skjær – med en fantastisk utsikt mot horisonten. Ruta mellom Stavern og Helgeroa er 35 km og regnes som en av de flotteste. Her passeres mektige Mølen, som sammen med Kjærra fossepark og Bøkeskogen i Larvik, er en del av Gea Norvegica UNESCO Global Geopark. Med rutebåt fra Tønsberg ut til øygruppen Bolærne, kan du benytte deg av de fine kyststiene på Mellom Bolæren, Vestre Bolæren og Østre Bolæren.
Tunsbergleden er en del av den nasjonale pilegrimsleden med godt merkede turstier basert på kulturhistorie fra middelalderen. Den starter i Larvik og går 110 km nordover til Haslum kirke i Bærum hvor den møter Gudbrandsleden videre til Trondheim. Lange vandringer gjennom vakkert kulturlandskap. På historiske stier og veier passerer du kjente kulturminner og den idylliske bilfrie øya Veierland, en liten fergetur fra Engø i Sandefjord eller Tenvik i Færder.
Vestfoldskjærgården er kjent som et av de mest unike padleområdene i landet og her finnes den første sammenhengende padleled. Padling er en unik opplevelse hvor du kommer tett på dyrelivet langs holmer og skjær. Det er 91 merkede padleruter å velge mellom og padlehuker til fri benyttelse for alle. Har du lyst til å lære deg å padle eller ønsker en guidet tur er det gode muligheter!
Vestfold er ideell for sykkelturer med et flatt og sykkelvennlig landskap. Kort vei fra naturreservater i innlandet til godt bevarte fortidsminner i sjøkanten gir et unikt utvalg reisemål. Historie og naturopplevelser i skjønn forening. Om sykkelturen skal bli kort eller lang bestemmer du selv.
Hva med å sykle fra by til by?
Å løfte blikket på en kunst og skulptur-vandring, ute eller inne, gir rom for nye inntrykk og samtaler. Har du vært på Midtåsen i Sandefjord, hvor skulpturpaviljongen huser flere av Knut Steens arbeider? Vandret «Sti for øye» på Fossnes? Sett kunstforeningenes utstillinger? Gått i Munchs fotspor i Åsgårdstrand? Fått med deg den siste utstillingen på Haugar? Eller gått tur i Larviks gater og hygget deg med byens Poesipark? Det anbefales.
I matfylket Vestfold finner du et rikt utvalg av hyggelige restauranter og kafeer. Velrenommerte kokker legger sin ære i å servere deg noe velsmakende basert på ferske råvarer. Med nærhet til sjøen er sprellende fersk sjømat tilgjengelig enten du vil fiske selv eller nyte den ferdig tilberedt. Vestfold sies å være “Norges grønnsakshage og spiskammers”, en stor andel av landets korn, poteter og grønnsaker produseres her. For ikke å snakke om de søte jordbæra. Hos Knatten Fruktgård i Sandefjord får du kjøpt nydelig egenprodusert eplemost, frukt og lokalmat, for ikke å glemme Matlykke i sentrum. På brygga ligger, Bocuse d`Or vinner Geir Skeies restaurant, Brygga 11. Her fokuseres det på enkle, og gode smaker fra havet i en uformell atmosfære til hyggelige priser. Vegg i vegg en av landets eldste fiske-forretninger, Brødrene Berggren, med et bredt utvalg av fisk og skalldyr. Bryggelangs i Tønsberg ligger spisestedene tett i tett og utvalget er stort.
På Stasjonen har stjernekokkene Tom Victor Gausdal & Stian Floer laget et spennende konsept i byens gamle rådhus med fokus på naturlige råvarer, bærekraft og lokal tilhørighet. Engø Gård inviterer til middag og jazz hver tirsdag i den vakre bakhagen og lunsj i Sjøboden flere dager i uken.
I et respektfullt ombygd bedehus i Larvik, finnes restauranten Bedehuset. Et folkelig og raust sted med god stemning og takhøyde. Og på brygga i indre havn ligger det populære Pakkhuset.
På Holt Gård i Undrumsdal har de eget økologisk meieri med utsalg fra egen gårds-butikk.