Den gamle hvalfangerbyen midt mellom Larvik og Tønsberg er et attraktivt bosted med stor innflytning. Her får du mye bolig for pengene, god skole- og barnehagedekning, et rikt kulturliv og – dette vet alle med hytte i området – bra vær og en flott skjærgård.
Et fantastisk sted å bo
– Sandefjord er et fantastisk sted å bo. Her er det flott tilrettelagt for familier og kort vei til det meste, og i tillegg slipper vi de typiske storbyutfordringene. Vi har for eksempel bare to køer her, begge tar tre minutter, sier netthandelsgründer Eric Sandtrø.
47-åringen var i sin tid med og bygget opp Komplett, nå er det Fjellsport som gjelder.
– Vi gjorde en gang en analyse på det ideelle stedet å drive nettbutikk. Det viste seg å være akkurat her, sier Sandtrø.
Våren 2020 er helt spesiell, men Sandefjord har et pulserende næringsliv som vil stå sterkt også etter Korona-krisen. Byen er kjent som Norges netthandelshovedstad, i tillegg må nevnes Jotun; konsernet har 1.000 ansatte lokalt og mer enn 10.000 verden over. Nylig sto det nye hovedkontoret og laboratoriet langs Sandefjordsfjorden ferdig, med en prislapp på 1,4 milliarder.
Røttene er i Sandefjord
– Vi holder til i Sandefjord fordi røttene våre er her og fordi det er et godt sted å bo for våre ansatte. Og siden så mange av oss reiser veldig mye, er Sandefjord en ypperlig base for oss, sier konsernsjef Morten Fon, som selv har cirka 120 reisedøgn i året via Torp Sandefjord lufthavn.
Flyplassen er viktig både for bedrifter og private. Før Korona-pandemien tvang flyene på bakken, fløy Torp mot nye rekorder og i 2019 reiste 2,2 millioner passasjerer til steder som London, København, Spania, Øst-Europa og Amsterdam.
Det er gode reisemuligheter lokalt også. Fergene tar deg til Sverige, mens E18 åpner opp sør- og nordover. På 75 minutter kommer du til Oslo, og den andre veien er Grenland 40 minutter unna. Om noen år vil ny Intercity korte ned reisetiden også kollektivt.
Geografisk plassering og infrastruktur
– Effektiv infrastruktur og geografisk plassering er blant årsakene til at Sandefjord fremstår som midtpunktet for næringslivet i regionen. Bedriftene våre har ansatte som bor fra Skien til Drammen, og mange ønsker å etablere virksomhet her, sier næringssjef Jan Erik Hvidsten i Sandefjord kommune.
Et annet midtpunkt er Sandefjord Næringsforening (SNF). I normale tider deltar gjerne 200 næringslivsrepresentanter på de månedlige frokostmøtene. Foreningen med 540 medlemsbedrifter har blitt et nettverk mange vil være en del av.
Venninner
– Jeg har flere venninner som bor i Sandefjord, men jobber i andre byer. De føler at de går glipp av mye ved å ikke ha tilgang til det flotte næringslivsnettverket i egen by. Flere er på jobbsøk i Sandefjord, sier senior rådgiver Helene Berg Allum i Berg Allum.
– SNF har klart å skape FOMO (fear of missing out) for de som ikke deltar, fortsetter hun.